Η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με έμπειρα πολιτικά στελέχη, υποδηλώνει την ξεκάθαρη θέση της ΝΔ. Όποιος έχει πολιτικές ευθύνες θα πρέπει να τις αναλάβει, όχι όπως συνέβη επί διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην Υπουργός Υποδομών, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο προκειμένου να διαπιστώσει τι ακριβώς είχε συμβεί και με δάκρυα στα μάτια προέβη σε μια συναισθηματικά φορτισμένη δήλωση.

«Θα διερευνήσουμε με απόλυτη σοβαρότητα και διαφάνεια τα αίτια αυτού του τραγικού συμβάντος. Ό,τι πούμε τώρα θα είναι πρώιμο και στην ουσία με αυτό τον τρόπο βεβηλώνουμε τους ανθρώπους που χάνουμε. Να δείξουμε όλοι μας ψυχραιμία και να μείνουμε σε αυτό. Θα κάνουμε τα πάντα για να μην αφήσουμε τίποτα κάτω από το χαλί», δήλωσε από το σημείο που είχε συμβεί το δυστύχημα και λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Υπουργείο Υποδομών. 

«Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος. Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά. Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη.

Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη. Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος», τόνισε ο ίδιος αναλαμβάνοντας την πλήρη πολιτική ευθύνη του ατυχήματος. 

Έρχονται κι άλλες παραιτήσεις; 

Την ίδια ώρα, εκτός από τον Κ. Καραμανλή δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες παραιτήσεις το επόμενο διάστημα που αφορούν τόσο πολιτικούς προϊσταμένους όσο και υπηρεσιακους παράγοντες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη λειτουργία και την εποπτεία των σιδηροδρόμων.