Αν ρωτούσαν δέκα πολίτες τον Αύγουστο πότε είναι οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτημα ήταν να το γνώριζαν δύο. Συμβιβασμένη με την ιδέα πως η Έφη Αχτσιόγλου θα είναι η νέα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου, είχαν αφεθεί στην καλοκαιρινή ραστώνη. Με τα δύο – τρία «συντροφικά μαχαιρώματα» που είχαν σημειωθεί να μην καταφέρνουν να κερδίσουν ούτε ένα χτύπημα στα πρωτοσελίδα εφημερίδων και site, όλα έδειχναν πως οι εσωκομματικές εκλογές στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα γίνει μεταξύ συγγενών και φίλων, όπως αρμόζει στα 40 ενός συμπαθούς μακαρίτη. Κανείς δεν είχε προβλέψει τον σεισμό, ούτε όταν τα πρώτα βίντεο του Κασσελάκη άρχισαν να αναπαράγονται και να σχολιάζονται στα Social Media.

Σαν να ήταν βγαλμένος από κάποια σχολή υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ, ο 35χρονος Στέφανος Κασσελάκης επεφύλασσε μια κακή έκπληξη στα βολεμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πήρε το παιχνίδι πάνω του, κατάφερε να κάνει όλους τους συνυποψηφίους να χορεύουν το σκληρό rock που επέβαλλε… Ο «Μεσσίας που δεν έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ», «αυτός που εμφανίστηκε από το Instagram» σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη, κατάφερε να «γυρίσει το τραπέζι» και να παίξει με τους όρους που εκείνος ήθελε.

Ο Κασσελάκης, ο αμερικανοτραφής, ο χαμένος απόγονος των Κένεντι, είναι ό, τι αποστρέφεται ο παραδοσιακός ΣΥΡΙΖΑιος που κατοικοεδρεύει στα πέριξ και τα υπόγεια της Κουμουνδούρου. Η μεγάλη του νίκη, η επική ανατροπή δείχνει τα έτη φωτός που χωρίζει την ελίτ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση των ψηφοφόρων του.

Πάμε να εξηγηθούμε:

1. Η Αποδοκιμασία της Ηγεσίας

Διαψεύδοντας προφήτες και επαΐοντες της Αριστεράς -τους ίδιους που σε δύο συνεχόμενες εθνικές εκλογές έβλεπαν ντέρμπι με τη ΝΔ, κατάφερε να πείσει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του, αψηφώντας προειδοποιήσεις ιστορικών στελεχών, τις αριστερίστικες δεισιδαιμονίες των αιωνόβιων τοτέμ του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε την πρωτιά με σενάριο που εμπνέει τους παράγωγους του Netflix για σειρές και ταινίες.

Η ηγεσία της 15έτιας, με τη νίκη Κασσελάκη, αποδοκιμάστηκε στο σύνολό της. Και η αποδοκιμασία αυτή δεν ήταν ήπια, ούτε καμπανάκι. Ήταν άγρια. Δείτε τα ποσοστά του Νίκου Παππά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δύο εκ των πυλώνων της κυβέρνησης 2015-2019 και θα αντιληφθείτε το μέγεθος της αποδοκιμασίας. Ο Κασσελάκης έδωσε το έναυσμα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλουν στην αποστρατεία τις «Ομπρέλες», τους Φίληδες και τους συν’ αυτώ. Πρόωρη συνταξιοδότηση.

2. Όχι πια 3%

Μπορεί κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ να βολεύονταν με το 3%. Ίσως να τους είχε λείψει η χαλαρή αντιμετώπιση, οι ανέξοδες κορώνες, οι φαντεζί διαμαρτυρίες… Έλα όμως που οι ψηφοφόροι θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας. Θέλουν δηλαδή υπευθυνότητα και ρεαλισμό, όχι «η φαντασία στην εξουσία». Θέλουν πρόγραμμα και όραμα, όχι «μαύρες διαφημίσεις» και μιζέρια. Θα αναρωτηθεί εύλογα ένας κεντρώος, «μπορεί ο Κασσελάκης μετά την απολέπιση του ΣΥΡΙΖΑ» να αναστήσει το κόμμα; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

3. Με τον Πολάκη και τα άλλα παιδιά

Το πώς προέκυψε νικητής ο Παύλος Πολάκης είναι απορίας άξιο. Είναι από τα ζητήματα που μπορεί να στείλουν κάποιον σε «ψ» -κωδική ονομασία για τον σύμβουλο ψυχικής υγείας. Το άλλοτε μαύρο πρόβατο είναι πλέον καβάλα σε ένα άσπρο άλογο, στρατηγός που καλπάζει ακριβώς πίσω από τον αρχηγό Κασσελάκη. Πρόκειται για μια απίστευτη, παρά φύσιν συμμαχία που επιβεβαιώνει τη θεωρία περί ετερωνύμων που έλκονται. Ο υπερ-αριστερός Πολάκης πάλεψε για έναν… αντρεπρενόρ made in USA και το «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» απέκτησε ακόμη έναν στίχο.

«Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι

Με τον Στέφανο ο ΣΥΡΙΖΑ προκοπή θα κάνει».

4. Το κρύο πιάτο του Αλέξη

Είναι μάλλον ολοφάνερο πως ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τη δική του ρεβάνς από τον μηχανισμό της Κουμουνδούρου! Πέρα από όσα λένε και ακούγονται στα πέριξ και τα ενδότερα της Κουμουνδούρου περί υπόγειας στήριξης, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε καμία στιγμή δεν προσπάθησε να διευκολύνει με κάποια παρέμβαση -ούτε καν διαρροή, τους παλιούς του κόμματος. Αυτή ήταν μια άτυπη εκδίκηση ενός αρχηγού που είδε το χαλί κάτω από τα πόδια του να γίνεται πολλές φορές κομμάτια από το τράβηγμα των… συντρόφων του.

5. Η Ευκλείδια εξίσωση που… δεν βγαίνει

Η διαφαινόμενη νίκη Κασσελάκη θα προκαλέσει αυτό που άλλοι απεύχονταν και άλλοι πρόσβλεπαν σε αυτό: Τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θέμα μηνών, αν όχι ημερών, η απόσχιση συνιστωσών από τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία. Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, πως η Ομπρέλα του Ευκλείδη Τσακαλώτου τρέφει μια αυθεντική αποστροφή προς τον διαφαινόμενο νέο αρχηγό του κόμματος.

6. Ο Μητσοτάκης αποκτά αντίπαλον δέος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν μέχρι τις 20 Αυγούστου ο πιο εφησυχασμένος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης. Με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα σκοινιά, φαινόταν πως η δεύτερη τετραετία του θα ήταν ένας ανέφελος περίπατος. Με την εμφάνιση -και τη σχεδόν σίγουρη επικράτηση στον 2ο γύρο, του Στέφανου Κασσελάκη, αποκτά έναν αντίπαλο από την ίδια στάνη!

Γιατί, στην περίπτωση του 36χρονου δεν συναντάμε έναν παρωχημένο παλαιοκομμουνιστή, αλλα έναν μοντέρνο αμερικανόθρεφτο, σπουδαγμενο και νεαρό πολιτικό. Οι μυημένοι γνωρίζουν πως ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που είχε διαγνώσει εξαρχής τη δυναμική Κασσελάκη και ειχε μάλιστα συγκαλέσει και σύσκεψη στο Μαξίμου για να εξεταστεί η υποψηφιότητά του και το αποτύπωμά της… Όταν οι άλλοι γελούσαν ή κολυμπούσαν!

7. Ο Ανδρουλάκης αποκτά… ζόρια

Η Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ήταν δύσκολη και για τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Κασσελάκης δεν μοιάζει απλά το πιο πειστικό ανάχωμα στη διαρροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ, αλλά κάνει τον ίδιο τον αρχηγό του Κινήματος να φαντάζει «παλαιάς κοπής» έναντι του 36χρονου.

Πολύ δύσκολα πείθει -ίσως μόνο με απειλή όπλου, πως είναι πιο εκσυγχρονιστής και μοντέρνος. Άλλα όνειρα έκανε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στις σεζ λονγκ των διακοπών του, για μια διαλυμένη Αριστερά των άκρων («η κανονικότητα» έλεγε η Έφη Αχτσιόγλου, «δεν βοηθάει την Αριστερά»). Πλέον, ο Ανδρουλάκης βρίσκει απέναντι του έναν εκσυγχρονιστή, πολύ πιο πειστικό και σε λόγο και σε εμφάνιση. Θυμίζει πιο πολύ «το παλιό, το ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑΙο, παρά μοντέρνο αρχηγό κεντροαριστερού κόμματος.

8. Κασσελάκης, αυτός ο άγνωστος

Έχοντας ζήσει τον Κασσελάκη μόλις μισό Σεπτέμβριο, αι βουλαί του μοιάζουν με εκείνες του Κυρίου. Είναι άγνωστες! Το σχέδιό του για τον ΣΥΡΙΖΑ, από όσα έχει δηλώσει είναι κάπως γενικό και αόριστο. Ποιος ξέρει τι θα τον βρει την επομένη, με τους περισσότερους υποψηφίους εναντίον του, με πρωτοκλασάτα στελέχη να έχουν ταχθεί εναντίον του.

Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έναν άθλο που ούτε ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε μετά το 2019 -τότε που είχε και την εμπειρία και το εκτόπισμα. Βέβαια, το θέμα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εκείνος που ξέραμε την τελευταία δεκαετία. Εκείνοι που θα αποχωρήσουν ίσως και να μην το έχουν αποφασίσει την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Αυτές είναι οι πρώτες εξετάσεις του Στέφανου Κασσελάκη στο management. Θα καταφέρει να κρατήσει το τιμόνι ή θα σκάσει στα χέρια του; Θα είναι αστέρι ή μετεωρίτης;