Καλεσμένος στην εκπομπή «Σήμερα» ήταν ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και αναφέρθηκε και στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αποκάλυψε ότι έρχεται νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και στην διαμόρφωσή του σημαντικό ρόλο θα παίξει η ΑΑΔΕ με διασταυρώσεις που θα διευρυνθούν.

«Η εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει το βαθύτατο πρόβλημα που έχει αυτό το κόμμα.

Οι ψηφοφόροι, τα στελέχη που πάνε και ψηφίζουν είναι σε ένα σοκ με την κατάρρευση που υπήρχε στις εκλογές, αναζητούν κάτι καινούργιο, γι’ αυτό διάλεξαν τους δύο νεότερους υποψηφίους» ήταν το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για την εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε πως από τη μία έχουμε τη συνέχιση του μοντέλου Τσίπρα, με την Έφη Αχτσιόγλου, που τους έφερε μέχρι εδώ, και από την άλλη έχουμε κάτι διαφορετικό και εξωτικό θα μπορούσε να πει κανείς, με χαρακτηριστικά που γεννούν ερωτήματα.

«Αλλά δεν είναι δική μου δουλειά. Εμείς παρακολουθούμε απέξω» είπε και πρόσθεσε ότι ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση εφησυχάζει.

Χατζηδάκης: Κανείς από τους δύο δεν μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη

Σε ερώτηση ποιος από τους δύο υποψήφιους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Χατζηδάκης απάντησε:

«Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μπορεί να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο η αλαζονεία, η αυταρέσκεια και η μη ενασχόληση με τα προβλήματα των πολιτών θα μπορούσε να απειλήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη».

Χατζηδάκης: Στόχος να πληρώνουν όλοι δίκαια

Ερωτηθείς για τη φοροδιαφυγή ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «πρέπει να γίνουν πάρα πολλά, όμως έχουν κάποια γίνει πράγματα», κυρίως με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που επήλθε τόσο από το κλείσιμο των τραπεζών το 2015 όσο και από την πανδημία.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει στα σκαριά δέκα μέτρα, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με προσανατολισμό την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για ελέγχους και συναλλαγές, όπως και περιορισμό των μετρητών.

Για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2024, επανέλαβε ότι θα γίνει υποχρεωτικό το mydata, ενώ εξήγγειλε νέο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

«Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι, αλλά δεν θα είμαστε άδικοι και απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, δηλαδή εισόδημα μικρότερο από αυτό του μισθωτού που αμοίβεται με τον κατώτατο μισθό.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες και στο σχέδιο ρόλο θα παίξει η ΑΑΔΕ με διασταυρώσεις που θα διευρυνθούν.

Τόνισε ότι τελικός στόχος είναι να πληρώνουν όλοι δίκαια.

Χατζηδάκης: Εντολή του πρωθυπουργού να ασχοληθούμε με την ακρίβεια

Για την ακρίβεια τόνισε ότι είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και επισήμανε πως σειρά γεγονότων έχουν αλλάξει τον κύκλο της διεθνούς οικονομίας.

«Η κυβέρνηση δίνει όσα μπορεί» υπογράμμισε τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα βάλει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Πρόσθεσε ότι μεσοσταθμικά η Ελλάδα στον πληθωρισμό κινείται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ωστόσο στα τρόφιμα η ακρίβεια επιμένει, γι’ αυτό και ανακοινώθηκαν τέσσερα πρόσθετα μέτρα από τον Κώστα Σκρέκα.

Τέλος επισήμανε ότι είναι εντολή του πρωθυπουργού «να ασχοληθούμε με τον πιο συστηματικό τρόπο» με το θέμα της ακρίβειας.