Καλεσμένος στο The 2Night Show και τον Γρηγόρη Αρναούτογλου βρέθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε τόσο για την πολιτική και την 4ετία της πρωθυπουργίας του, όσο και για πιο προσωπικά ζητήματα όπως την ψυχοθεραπεία που έκανε και τις δύσκολες στιγμές που πέρασε με τη Μαρέβα Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στο στούντιο με το Paradise City και αποκάλυψε πόσο του αρέσει το συγκρότημα και πώς θα βρίσκεται στη συναυλία τους στο ΟΑΚΑ τον Ιούλιο, είχε πάλι μια πασοκική στιγμή, όπως και την προηγούμενη φορά σε αυτή την εκπομπή πριν 4 χρόνια και αναφέρθηκε στον πατέρα του και πόσο του λείπει. Αξίζει να αναφερθεί πως είχε μαζί του την κόρη του Δάφνη που είναι στην Ελλάδα μετά το πέρας του πρώτου έτους σπουδών της στην Αμερική.

Για το αν αντιμετωπίζει διαφορετικά αυτή την προεκλογική περίοδο: «Είμαι πιο ήρεμος πιο συνειδητοποιημένος, πιο έμπειρος μετά από 4 χρόνια αντιμετώπισης μεγάλων δυσκολιών. Απολαμβάνω τώρα τις εκδηλώσεις, μικρές ή μεγάλες, που συναντάμε πολίτες. Μου δίνει δύναμη και αισιοδοξία. Οι εκλογές είναι το απόγειο μιας διαδρομής μιας 4ετίας. Στις εκλογές δεν ψηφίζει κανείς για ό,τι έγινε χθες, αλλά για αυτά που θα γίνουν από δω και στο εξής. Αρκεί να σε πιστέψουν ότι θα τα κάνεις».

Για το αν έχοντας μεγαλώσει ως γιος Πρωθυπουργού, τον προετοίμασε για τη δική του πρωθυπουργία: «Αισθανόμουν ότι ήμουν αρκετά έτοιμος, αλλά τίποτα δε σε προετοιμάζει για το βάρος της ευθύνης όταν κάθεσαι σε αυτή την καρέκλα. Και τίποτα δε σε προετοιμάζει για τις απρόβλεπτες κρίσεις. Αντιμετωπίσαμε πολλές παγκόσμιες δυσκολίες και για την πανδημία δεν είχαμε και κανένα εγχειρίδιο. Μέρα με τη μέρα έπρεπε να ανακαλύπτουμε και να σχεδιάζουμε τις δράσεις μας για μια παγκόσμια πανδημική κρίση που είχαμε να δούμε 100 χρόνια».

Για το αν του λείπουν οι γονείς του: «Πάντα λείπουν οι γονείς. Με τον πατέρα μου είχα ακριβώς μισό αιώνα διαφορά. Είχα την ευτυχία να τον ζήσω μέχρι τα 49 μου και να τον απολαύσω σε στιγμές που ήταν αποφορτισμένος. Η μάνα μου έφυγε νωρίτερα. Μερικές φορές λες “τι θα σου έλεγε ο πατέρας σου αν του έκανες μια ερώτηση” και συνήθως ξέρω την απάντηση. Ο πατέρας μου για να γίνει Πρωθυπουργός, πέρασε διά πυρός και σιδήρου. Κι όσο ήταν Πρωθυπουργός, εγώ δεν ήμουν στην Ελλάδα. Θυμάμαι τις συνεχείς δυσκολίες. Ανοιχτά μέτωπα εξωτερικής πολιτικής και τελικά έχασε μετά από 3.5 χρόνια στις εκλογές. Στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κάπνιζε λίγο παραπάνω, αισθανόταν την ένταση και την ευθύνη του αξιώματος. Επειδή είχε πάντα μια ζεν προσέγγιση στα πράγματα, θεωρούσε πως κάθε πρόβλημα έχει μια λύση. Προσπαθώ στο πλαίσιο μιας μόνιμης αυτογνωσίας. Δεν ήμουν τόσο ψύχραιμος όσο είμαι τώρα. Όταν αντιδράς θυμωμένος, κατά κανόνα, κάνεις λάθος, θολώνει η κρίση σου και κάνεις λάθος επιλογή».

Για τους νέους και το πώς αντέδρασαν μετά την τραγωδία στα Τέμπη: «Ο θυμός, η οργή, η θλίψη, ήταν κατανοητά συναισθήματα. Σκοτώθηκαν κυρίως νέοι και η τραγωδία μας ακούμπησε γιατί θα μπορούσαμε όλοι να βλέπουμε τα δικά μας παιδιά. Οι νέοι έχουν κι άλλους λόγους να είναι θυμωμένοι, πέρασαν μια 10ετή κρίση, πιστεύω ότι εσχάτως πηγαίνουν καλύτερα, αλλά τα βιώματα είναι έντονα και υπάρχει πεποίθηση ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Προσπαθώ πάντα να μιλώ με νεότερα παιδιά, οι μικρότερες ηλικίες σε αντιμετωπίζουν και ως διάσημο. Τα παιδιά στα σχολεία θέλουν πάντα να φωτογραφηθούν. Στις μεγαλύτερες ηλικίες αρχίζει η αμφισβήτηση της εξουσίας, που είναι αναμενόμενη. Αλίμονο αν ο νέος δεν αντισταθεί στην εξουσία. Εγώ έχω να τους πω ότι η απόλυτη άρνηση δεν οδηγεί πουθενά. Οι εκλογές είναι μια επιλογή, κάποιος θα κυβερνήσει και οι νέοι καλύτερα να συμμετέχουν παρά να απέχουν».

Για όσα δεν κατάφερε: «Νομίζω ότι δεν κατάφερα να αλλάξω το κράτος όσο πολύ θα ήθελα. Κάναμε τεράστια βήματα στην ψηφιακή επικοινωνία του πολίτη με το κράτος. Εγκαθιδρύσαμε και μια κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων που δεν υπήρχε. Στις βαριές δομές του κράτους όμως, έχουμε ακόμα πολλή δουλειά. Στο Μέγαρο Μαξίμου στήσαμε μια συνετή ομάδα και συνολικά θα σας έλεγα ότι το αποτέλεσμα που θέτουμε στην κρίση του λαού, δεν έχει να κάνει μόνο με τη δική μου δουλειά. Ήταν μια ομαδική δουλειά. Μαζί κερδίζουμε και χάνουμε. Ήθελα να σπάσω τους παραδοσιακούς ανταγωνισμούς μεταξύ των υπουργείων γιατί πολλά ζητήματα δεν εμπίπτουν σε ένα υπουργείο».

Για το αν υπάρχουν ακόμα ρουσφέτια που ίσως δε γνωρίζει: «Είμαι σίγουρος ότι συμβαίνει. Το ερώτημα είναι η συχνότητα. Το ρουσφέτι ήταν παραδοσιακά συνυφασμένο με διορισμό στο δημόσιο. Έτσι λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα. Αυτό πια δε συμβαίνει γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε. Είναι μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα το ΑΣΕΠ, πρέπει να το επιταχύνουμε, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Θέλουμε να προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές και πρέπει να τους προσλάβουμε πιο γρήγορα. Διορθώσαμε το πρόβλημα με τις συντάξεις και τώρα βγαίνουν σε δύο μήνες. Σε πολλά επίπεδα τα βάλαμε επιτυχημένα με τη γραφειοκρατία. Το gov.gr είναι μια επανάσταση στον πόλεμο κατά της γραφειοκρατίας».

Για το πώς απαντάει σε όσους λένε ότι όλα είναι προσχεδιασμένα από την Ευρώπη και την Αμερική: «Σε μεγάλο βαθμό έχουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Δε μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι έχουμε μια οικονομία που αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ότι έχουμε ρεκόρ επενδύσεων και τουρισμού. Αυτό είναι μια αρκετά αντικειμενική προσέγγιση και η χώρα δεν παίρνει τα εύσημα από τους οίκους αξιολόγησης. Θέλω να απορρίψω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι υπάρχουν σκοτεινοί κύκλοι που ορίζουν τις τύχες μας. Και οι εκλογές είναι η απόλυτη δοκιμασία για τον λαό να πάρει στα χέρια τις τύχες του. Εδώ δεν θα διαφωνήσω με τον φίλο μου Κουτσούμπα, ο λαός αποφασίζει. Διασκεδάζω πάρα πολύ με τον Κουτσούμπα, ειδικά με ορισμένα βίντεο του Luben. Μου λέει συνέχεια η κόρη μου “αυτοί είστε”».

Για τους λόγους που θα τον ψηφίσει κάποιος: «Πρώτον, διότι ήμουν συνεπής και παρά τις μεγάλες δυσκολίες, αυτά που είπα τα έκανα. Είχα πει ότι θα εκσυγχρονίσω το κράτος και το πετύχαμε. Τι θα κάνω; Θα αυξήσω μισθούς γιατί είναι χαμηλοί και με την ακρίβεια δημιουργούν προβλήματα σε μεγάλη μερίδα του λαού. Θα αυξήσω τη δύναμη του εργαζόμενου και τις θέσεις εργασίας. Είμαστε στη θέση σήμερα να έχουμε ανάποδο πρόβλημα σε σχέση με πριν 4 χρόνια. Ζητάνε οι επιχειρήσεις εργαζόμενους και δεν τους βρίσκουν. Το μεροκάματο σήμερα πήγε στα 50-60-70 ευρώ. Ανεβαίνουν οι μισθοί και ανεβαίνουν με ανάπτυξη και επενδύσεις. Δεύτερη δέσμευσή μου το ΕΣΥ. Δεν το εκσυγχρονίσαμε γιατί είχαμε να διαχειριστούμε μια πανδημία και παίζαμε άμυνα. Στο λέω ειλικρινά. Χάσαμε δυόμιση χρόνια. Έχω σχέδιο για το ΕΣΥ. Στην πανδημία όλοι μάθαμε πολλά για το ΕΣΥ και ειδικά εγώ. Έχω απόλυτη γνώση πια των αδυναμιών του. Ο τρίτος λόγος είναι γιατί σήμερα ζούμε σε κόσμο ταραγμένο και έχει μεγάλη σημασία ποιος κρατάει το τιμόνι. Εγώ ξέρω πόσο δύσκολη ήταν η διαχείριση της επιθετικότητας της Τουρκίας».

Για τις υποκλοπές: «Κλείνει δικαστικά με την έρευνα, κλείνει επιχειρησιακά με τις αλλαγές που κάνουμε και κλείνει η υπόθεση με τον πόλεμο στα παράνομα λογισμικά. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και ξεκινάμε με την παραδοχή ότι είναι δύσκολο να εξασφαλίσει κανείς το πλήρες απόρρητο των επικοινωνιών».

Για τους λόγους που δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον Τσίπρα και τον Ανδρουλάκη όντας και οι τρεις νέοι για την πολιτική: «Δεν είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε γιατί έχουμε διαφορετική οπτική για το πού θέλουμε να πάει η Ελλάδα και αν συνεργαζόμασταν, η χώρα θα παρέλυε. Σε προσωπικό επίπεδο, προφανώς και δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε. Η πολιτική είναι δύσκολος τομέας βέβαια και πολλές φορές ξεφεύγεις. Δύσκολα μπορώ να καταπιώ τις προσωπικές επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη γυναίκα μου. Με τον Ανδρουλάκη δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ. Δύο φορές του ζήτησα να συναντηθούμε, έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, αγαπάμε το μπάσκετ, αλλά έχουμε και μεγάλες διαφορές στον τρόπο που πρέπει να ασκείται η πολιτική».