Το debate πέρασε και, ως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει και δεύτερο καθώς Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν για τηλεμαχία των δύο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου – αν και εφόσον γίνουν. Τούτο ήταν ένα παρασκηνιακό που είδε άμεσα το φως της δημοσιότητας, καθώς οι δύο αρχηγοί το συζήτησαν μακριά από τις κάμερες.

Δεν ήταν όμως το μόνο παρασκήνιο του debate της Τετάρτης. Το Intronews.gr ήταν εκεί και κατέγραψε όσα δεν έδειξαν οι κάμερες.

Οι γραβάτες…

➡️ Με γραβάτα εμφανίστηκαν οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί (Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας και Βελόπουλος). Κλασικά, χωρίς γραβάτα, επέλεξαν να εμφανιστούν Τσίπρας και Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης μάλιστα δεν προτίμησε ποικιλόχρωμες πουκαμίσες αλλά μαύρο πουκάμισο. Αντίθετα με λευκό εμφανίστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Με μπλε γραβάτα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, όπως και ο Κυριάκος Βελόπουλος, αλλά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος προτίμησε το βυσσινί χρώμα.

➡️ Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο τελευταίος, χρονικά, πολιτικός αρχηγός που έφτασε στο Ραδιομέγαρο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας ο τελευταίος που αποχώρησε. Άπαντες έκαναν δηλώσεις, πριν και μετά.

➡️ Σχολιάστηκαν στα πηγαδάκια τα ντυσίματα – τι νομίζατε, οι δημοσιογράφοι δεν κουτσομπολεύουν; Ειδικά το πράσινο (ΟΚ, λαχανί ήταν) της Σίας Κοσιώνη και το κατακόκκινο της Μάρας Ζαχαρέα.

➡️ Η, δε, Ράνια Τζίμα είναι κρυωμένη από τη Δευτέρα αλλά και το δελτίο του Mega παρουσίαζε κανονικά, και στο debate ήταν παρούσα, και περίμενε στωικά έξω από το Ραδιομέγαρο, μέσα στο τσουχτερό κρύο, και μετά το debate πήγε στα στούντιο του Mega για την ειδική εκπομπή.

➡️ Η οποία Τζίμα, η οποία σχολιάστηκε θετικά στο Twitter για την παρουσίαση της στην τηλεμαχία, έκανε από τις πιο «σκληρές» ερωτήσεις και απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον ρώτησε αν σκέφτηκε να παραιτηθεί μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Κοιτάζονταν μεταξύ τους

➡️ Όλοι οι δημοσιογράφοι στάθηκαν στο… στημένο του πράγματος. Ότι δεν μπορούσαν να ρωτήσουν οτιδήποτε εκτός πλαισίου, εκτός των συμφωνηθέντων ενοτήτων. Ειδικά όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως πρέπει να πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι των υποκλοπών, κοιτάζονταν μεταξύ τους αλλά ο Γιώργος Κουβαράς τους έκανε νόημα πως ήταν δεμένα τα χέρια του. Από τα… φάουλ του φετινού debate.

➡️ Πάντως κατά τη διάρκεια του break οι δημοσιογράφοι δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και αποφάσισαν να το θέσει, «εκτός προγράμματος», ο Γιώργος Παπαδάκης. Τουλάχιστον μάθαμε ότι ούτε κατάσκοπος είναι, ούτε δημόσιος κίνδυνος…

➡️ Ρωτήθηκε πάντως σχετικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην έξοδο των πολιτικών αρχηγών, για τα περί φυλακής. Και η αλήθεια είναι ότι το μάζεψε: «όποιος έχει ποινικές ευθύνες, να τις αντιμετωπίσει» είπε προς τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Λογικό διότι το debate, πρώτο θέμα δεν έβγαλε. Τόσο βαρετό. Πάλι καλά που πέταξε ατάκες, κλασικά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ή επέδειξε τις… Παναγίες ο Κυριάκος Βελόπουλος.

➡️ Ειδικά το «ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη όλη την προεκλογική περίοδο μιλώντας για προοδευτική διακυβέρνηση απευθυνόμενος στο ΚΚΕ» του Κουτσούμπα στον Αλέξη Τσίπρα ήταν, όντως, η ατάκα της βραδιάς – με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να χαμογελά πλατιά.

Ρhotobomb!

➡️ Κατά την έξοδο όλων από το Ραδιομέγαρο, μίλησαν στις κάμερες και οι δημοσιογράφοι. Παραδόξως, ενώ έκανε δηλώσεις ο Γιώργος Παπαδάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον περίμενε να ολοκληρώσει αλλά βγήκε, κατέβηκε τα σκαλιά κι έκανε και χιούμορ («αυτό είναι photobomb» – εννοώντας photobombing). Εντέλει ο Παπαδάκης δεν ολοκλήρωσε. Πρωθυπουργού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω…

➡️ Παρά την παρουσία 26 καμερών από πλευράς ΕΡΤ, η κάμερα ήταν επικεντρωμένη σε όποιον μιλούσε. Εξ ου και δεν καταγράφηκε η συχνή ενασχόληση με τα κινητά, κατά τη διάρκεια του debate, των κυρίων Τσίπρα και Ανδρουλάκη. Όχι πως οι άλλοι δεν το πήραν ανά χείρας.

➡️ Το αυτό και για τους δημοσιογράφους, που πριν ξεκινήσει το debate φρόντισαν να ανεβάσουν στα social media τους τις απαιτούμενες… selfies.

➡️ Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την έξοδό τους από το Ραδιομέγαρο αργά τη νύχτα, σε «πηγαδάκια» που κράτησαν όχι πολύ, συζήτησαν… για μπάλα. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη της Ιντερ και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για τον Παναθηναϊκό. Κολλημένοι, όχι αστεία!

Ενόχληση

➡️ Το στούντιο ήταν στο πρώτο υπόγειο της ΕΡΤ και η αίθουσα των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στον 1ο όροφο. Ελάχιστοι είχαν πρόσβαση… χαμηλά. Μάλιστα υπήρχαν δύο ανοιχτές τηλεοράσεις αλλά έπαιζαν ΕΡΤ με διαφορά… ενός δευτερολέπτου, ο ήχος ήταν ενοχλητικός και έκλεισαν τη μία.

➡️ Χαμογελαστοί… όσοι δεν πάει ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πρώτης τους επαφής στο στούντιο και της χειραψίας που αντάλλαξαν.