Σύνοδος και συνάντηση κορυφής…

Στο Βίλνιους χτυπά από σήμερα η καρδιά της ελληνικής διπλωματίας με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (που έχει πέντε «καυτά» θέματα να επιλύσει) ενώ κυριαρχεί και διεθνώς η αυριανή συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.Μια συνάντηση που αναμένεται να ορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ πέραν των δύο ηγετών, θα τα πουν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών.

Οι δυο πλευρές δηλώνουν έτοιμες για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που θεωρητικά θα αναβαθμιστούν με τη συμμετοχή υφυπουργών Εξωτερικών, ενώ και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα αναβαθμιστούν με τη συμμετοχή και διπλωματών πέρα από τους στρατιωτικούς.

Στην κυβέρνηση τονίζουν, εξάλλου, ότι η πρώτη συνάντηση του Μητσοτάκη με Ερντογάν μετά το νέο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, αλλά και της πολύμηνης εμπρηστικής ρητορικής που προηγήθηκε, είναι ένα θετικό βήμα για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων στη νέα αυτή περίοδο και για τις δύο χώρες.

Ο Τραγάκης και… ο Σόιμπλε

Μας διαβάζει ο Γιάννης Τραγάκης. Είχαμε αναφερθεί προ καιρού στο μοναδικό του ρεκόρ, ωστόσο άλλο να είσαι ο παλιότερος εν Ελλάδι εν ενεργεία βουλευτής (μιας και είχε πρωτοεκλεγεί το 1974) κι άλλο να λες ότι είσαι ο παλιότερος… στην υφήλιο. Ναι, το είπε. «Ο μακροβιότερος εν ενεργεία πολιτικός στην υφήλιο».

Απλά, μεσιέ Τζον, να σημειώσω ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξελέγη για πρώτη φορά γερουσιαστής το 1972 σε ηλικία 29 ετών και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξελέγη την ίδια χρονιά για πρώτη φορά στην Μπούντεσταγκ, όπου και παραμένει…

Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν ασχολούνται με τις εκλογές…

Έχει σηκώσει μεγάλη συζήτηση το νομοσχέδιο για τους Έλληνες του εξωτερικού, που ρίχνεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής, στο τέλος του μήνα. Θα ακολουθήσει διάλογος με τα κόμματα (μέχρι τις 17 Ιουλίου) και στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν τον Αύγουστο.

σαμαράς

Το εν λόγω νομοσχέδιο καταργεί όλους τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων καθώς το σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει στον τόπο διαμονής του και όχι… όπου να’ ναι, ως έγινε φέτος. Και πόσοι ψήφισαν;

Σον Καναδά 171, στις ΗΠΑ 959, στη Νορβηγία 88, στη Σουηδία 442, στη Φινλανδία 55, στη Γαλλία 770, στην Τουρκία 49, στη Ρουμανία 86, στη Βουλγαρία 59, στη Λιθουανία 9, στην Πολωνία 88, στην Τσεχία 124, στην Αυστρία 231, στη Δανία 481, στην Ιρλανδία 145, στην Ισπανία 372, στην Ιταλία 278, στο Λουξεμβούργο 517, στη Μάλτα 95, στην Ουγγαρία 38, στην Πορτογαλία 78,

Ακόμη και στην Κύπρο, μόλις 1.260 άσκησαν τον Ιούνιο το εκλογικό τους δικαίωμα (μόλις 1.543 ήταν οι εγγεγραμμένοι).

Εκτός Ευρώπης; Στην Ασία μόλις 146 ψήφισαν στα ΗΑΕ, στη Νότια Κορέα 18, στη Σαουδική Αραβία 24, στη Σιγκαπούρη 40. Επίσης στη Νότια Αφρική ψήφισαν 38 και στην Αίγυπτο 43 και στην Αυστραλία των εκατοντάδων χιλιάδων ομογενών, μόλις 125. Όχι… χιλιάδες. Εκατόν είκοσι πέντε, όλοι κι όλοι.

Τη διαφορά έκαναν Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία κλπ.) με 3.443, Γερμανία με 2.804, Ολλανδία με 1.722, Βέλγιο με 1.480 και Ελβετία με 1.006.

Σούμα; 15.671 Έλληνες του εξωτερικού ψήφισαν στις 25 Ιουνίου, ένας αριθμός πάρα πολύ μικρός αν αναλογιστεί κανείς πως μια… ακόμη Ελλάδα μένει εκτός συνόρων εδώ και 3-4 γενιές.

Για το ανανεωμένο νομοσχέδιο, σημειωτέον, χρειάζονται οι ψήφοι 200 βουλευτών κι ότι 190 είχαν ψηφίσει τη σχετική διάταξη της ΝΔ το 2021 ενώ αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι διαμορφώνεται μία ευρύτερη συναίνεση (με ΠΑΣΟΚ και πιθανώς Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας).

Συνολικά εκτιμάται, όμως, ότι μπορεί να αποκτήσουν την ιθαγένεια και να ψηφίσουν επιπλέον συνολικά έως και 2 εκατομμύρια (!), κυρίως Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Τόσοι θα έχουν το δικαίωμα, έτσι; Πόσοι όμως τελικά θα ασχοληθούν, θα ενδιαφερθούν; Είδατε τους φετιν0ύς αριθμούς άλλωστε…

Έχει προσωπική ατζέντα ο Φλωρίδης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να… χτυπά τον Γιώργο Φλωρίδη – και καλά κάνει. Δεν ήταν λάθος ή αστοχία η γκάφα του από βήματος Βουλής – και στην κυβέρνηση φοβούνται ότι έχει προσωπική ατζέντα αναφορικά με το ακαταδίωκτο των τραπεζών.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης βγήκε λοιπόν εκτός γραμμής με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης. Και, ως έμαθα, ενώ μετά τις προγραμματικές του δηλώσεις δέχθηκε τηλεφωνήματα από το Μαξίμου «να μπει και να το μαζέψει», ο ίδιος αρνήθηκε. Επίμονα. Εξ ου και η γραμμή της ΝΔ είναι πως πρόκειται για προσωπική άποψη του υπουργού και τίποτε άλλο – το επανέλαβε και χθες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης.

Ειρήσθω εν παρόδω, όταν ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης (επί ΠΑΣΟΚ) είχε ψέξει δημόσια τις τράπεζες ενώ ήταν ομιλητής σε εκδήλωση για… το λανσάρισμα μιας πιστωτικής κάρτας.

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον…

Τι θα κάνουν Σαμαράς και Βορίδης αν έρθει στη Βουλή ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών;

Ο εξόχως ενισχυμένος στη νέα κυβέρνηση, με πολλούς «δικούς του» εντός αυτής, Αντώνης Σαμαράς αποτελεί πλεονέκτημα ή βαρίδι για τη Νέα Δημοκρατία; Υπάρχει και η παρέμβασή του στα της περιφέρειας της Πελοποννήσου

Διότι, όταν (στη συνέντευξή του στο Bloomberg) ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για γάμο και ομόφυλων ζευγαριών, έστω και κάποια στιγμή, προφανώς η γραμμή της κυβέρνησης είναι μία – και ο μπακλαβάς γωνία. Τις προάλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά, διαβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός «τηρεί το λόγο του»” και ενέταξε το ζήτημα στο πλαίσιο μίας συνολικά φιλελεύθερης πολιτικής. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δεν έκανε πάντως συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα, αλλά ενέταξε αορίστως και τα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα σε έναν «συμπεριληπτικό εκσυγχρονισμό».

σαμαράς

Τι ακολούθησε; Το… σαμαρικό φρένο. Ενώ η ΝΔ παλεύει να κυριαρχήσει και στον χώρο του κέντρου, ο Σαμαράς κρατά τις ψήφους συντηρητικών δεξιών. Και έχει διαμηνύσει, έμαθα, ότι στην περίπτωση που το ζήτημα όντως έρθει στη Βουλή, θα το καταψηφίσει. Ίσως μάλιστα δεν είναι ο μόνος. Και ο Μάκης Βορίδης τάχθηκε ενάντια («η προσωπική μου άποψη είναι αρνητική και το είχα ξαναδηλώσει και όταν είχε έρθει το σύμφωνο το είχα καταψηφίσει»). Γενικώς πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν το συντηρητικό τους ακροατήριο.

Ζόρικες καταστάσεις…

Ψάχνουν υποψήφιους στον ΣΥΡΙΖΑ

Αρχηγό, ακόμη, δεν βρήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο χρόνος πιέζει ώστε να δοθούν χρίσματα ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, ειδικά στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους. Τίποτε δεν είναι σίγουρο ακόμη, ούτε καν ο τέως μπασκετμπολίστας Νίκας Παππάς για τον δήμο Αθηναίων.

Εκτός απροόπτου, στην περιφέρεια Αττικής θα στηρίξει τον Γιώργο Ιωακειμίδη, στη Στερεά Ελλάδα τον Απόστολο Γκλέτσο και στα Ιόνια, αν δεν συνεχίσει με τον τέως περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο, παίζει το όνομα του Νίκου Φαραντούρη. Για την Ηπειρο συζητούνται τα ονόματα των Μάριου Κάτση και Γιάννη Στέφου και τη Δυτική Ελλάδα του Θάνου Μωραΐτη.

Backdoorιές

  • «Στροφή» παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη ΝΔ, ως προς τη στήριξη Πατούλη. Όχι του Γιώργου στην περιφέρεια Αττικής, αλλά της… Μαρίνας Πατούλη! Η πρώην σύζυγός του αποφάσισε να κατέβει υποψήφια δήμαρχος στον δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, ωστόσο στο κόμμα δεν καλοβλέπουν αυτή την υποψηφιότητα. Άλλωστε υπάρχει άλλη μία που «κουμπώνει» με το κόμμα: ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Γρηγόρη Λέων είπε να δοκιμάσει την τύχη του…
  • Ο Στέργιος Καλπάκης, ως τώρα αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει τη θέση της Πόπης Τσαπανίδου. Προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ, της οποίας είχε διατελέσει γραμματέας.
σαμαράς
  • Τελικά η υποψηφιότητα της Ρόδης Κράτσα στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων επιβεβαιώθηκε και τυπικά. Γνωστή… μητσοτακικιά η έμπειρη περιφερειάρχισσα, διάβαζε γύρω γύρω το όνομα της Αντζελας Γκερέκου, Κερκυραία γαρ… Αλλά συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις προάλλες και το θέμα έκλεισε.
  • Σκεπτικισμός στο ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την Αχαΐα και γενικότερα την περιοχή. Η εισήγηση των «ανδρουλακικών» της Πάτρας για υποψηφιότητα της Κατερίνας Σολωμού στον δήμο «προσκρούει» στον ελάχιστο χρόνο μέχρι τις εκλογές και ταυτόχρονα στις προχωρημένες διαπραγματεύσεις προκειμένου να στηριχθεί ο Βασίλης Αϊβαλής. όσον αφορά στην Περιφέρεια, ο προσανατολισμός είναι να δώσει το ΠΑΣΟΚ χρίσμα στον Μαρίνο Σκανδάμη.
  • Αρκετά μπάνια και πολλές φυσιοθεραπείες συνέστησε ο ορθοπεδικός στον Δημήτρη Κουτσούμπα μετά τον σφάχτη που αισθάνθηκε στη μέση ενώ μιλούσε στη Βουλή. Περαστικά!
  • Ειρήσθω εν παρόδω, ακόμα ένας ψεύτικος λογαριασμός στο Instagram, με το όνομα του Κουτσούμπα, εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες. Από το κόμμα επίσημα ενημέρωσαν ότι είναι fake.

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com