Ψάχνει σύμπραξη στον δήμο Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ

Θεσσαλονίκη. Τίτλοι τέλους στην προοπτική αυτόνομης καθόδου στον δήμο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα πολιτικά δεδομένα μετά τις εθνικές εκλογές και τα τεκταινόμενα στο εσωκομματικό μέτωπο προκαλούν αναταράξεις και στον σχεδιασμό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ αποκλείστηκε η αυτόνομη κάθοδος στη Θεσσαλονίκη και ο προσανατολισμός στρέφεται προς στήριξη υπάρχοντος συνδυασμού από την Κεντροαριστερά, δύσκολα όμως τον υποψήφιο δήμαρχο τον Ακη Σακισλόγλου, ο οποίος είχε ανακοινώσει το συνδυασμό «Κίνηση 2310 για τη Θεσσαλονίκη». Ο ίδιος τηρεί σιγή ιχθύος.

Θεσσαλονίκη
Σπύρος Πέγκας, Θεσσαλονίκη

Οι δύο επιλογές στη Θεσσαλονίκη ακούν στα ονόματα του Στέλιου Αγγελούδη και του Σπύρου Πέγκα. Και οι δύο φέρεται να έχουν υποστηρικτές αλλά και πολέμιους. Προβάδισμα έχει ο δεύτερος που έχει ήδη συμπράξει με την παράταξη των Οικολόγων.

Κάποτε η Ζέφη δεν είχε τίποτα να πει με τη Δεξιά…

Επιβεβλημένη -και σωστή- ήταν ακαριαία αντίδραση του Ανδρέα Σπυρόπουλου, γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, να διαγράψει τη Ζέφη Δημαδάμα από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και μέλος του κόμματος,. καθώς και να κινήσει τις διαδικασίες αντικατάστασής της στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Είναι αδιανόητο για αρκετούς, αν όχι ανήθικο (και είναι δεδομένα καιροσκοπικό) ένα μέλος κεντρικής επιτροπής κόμματος να αποδέχεται θέση στην κυβέρνηση ενός άλλου κόμματος! Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα…

Η οποία Δημαδάμα, πριν από λίγο καιρό, έλεγε ότι «με το παρακράτος της Δεξιάς και τη Δεξιά δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα…».

Η απόφαση όμως για διαγραφή ισχύει μόνο για τη Δημαδάμα; Δεν ισχύει ούτε για τον Θάνο Ασκητή που υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και κατεβαίνει υποψήφιος με τον Γιώργο Πατούλη; Δεν ισχύει ούτε για τον Νίκο Σαργκάνη, που με προσωπική απόφαση του προέδρου του κόμματος μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και αμέσως μετά τις εκλογές προσλήφθηκε στην Περιφέρεια Αττικής και είναι πλέον και υποψήφιος επίσης με τον Πατούλη;

Ίσα βάρκα, άνισα πανιά.

Γιατρός στο… Κλιματικής

«Σκιώδη κυβέρνηση» χαρακτηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη τους βουλευτές που αναλαμβάνουν αρμοδιότητες στους κοινοβουλευτικούς τομείς εργασίας στη Βουλή. Πρόκειται για τους νέους τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ. Επιστρατεύτηκαν μάλιστα δύο πρώην υπουργοί, ο Πάρις Κουκουλόπουλος ως τομεάρχης Οικονομικών και ο Γιώργος Νικητιάδης ως τομεάρχης Ανάπτυξης.

Απορίας άξιον βέβαια αφενός γιατί μπήκε τομεάρχης Εξωτερικών ο άπειρος Δημήτρης Μάντζος και Κλιματικής Κρίσης ο… γιατρός Ανδρέας Πουλάς.

Η ΕΡΤ πρότεινε debate στον ΣΥΡΙΖΑ

Στις κάλπες θα οδηγηθούν τα μέλη ή και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου για την εκλογή νέου προέδρου και η ΕΡΤ έστειλε πρόταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να διεξαχθεί debate.

Την πρόταση έχει καταθέσει ο Νίκος Παππάς, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι φέρονται να έχουν συμφωνήσει. Η ΕΡΤ αναφέρει στην επιστολή της πως δύναται να φιλοξενήσει στο Ραδιομέγαρο τους υποψήφιους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτική συζήτηση.

Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας, εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΕΡΤ για debate, αναμένεται να… διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο τηλεοπτικό πλατό στο τέλος Ιουλίου.

Πυρ ομαδόν για την επιλογή Μητσοτάκη…

Αντιδράσεις εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας προκαλεί η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει συγχωροχάρτι στον ακροδεξιό δήμαρχο Αργους, Δημήτρη Καμπόσο. Ανάμεσα σε εκείνους που σχολίασαν σκωπτικά την απόφαση του πρωθυπουργού, ήταν και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ο Καμπόσος επιστρέφει τώρα στη ΝΔ εν όψει των δημοτικών εκλογών, προκειμένου να ενισχύσει προφανώς το ακροδεξιό της κέρας».

Θέση στο θέμα πήρε, στον ΣΚΑΪ, και ο γνωστός δημοσιογράφος Αρης Πορτοσάλτε.

Στο θέμα τοποθετήθηκε πήρε και η Αννα Διαμαντοπούλου, με ένα πολύ καυστικό ποστ. «Αποκήρυξε (σ.σ. ο Μητσοτάκης) την ακραία μισαλλοδοξία και το μίσος; Νομίζω ότι απαιτείται μια δημόσια εξήγηση, αλλιώς το σύνορο που κατάφερε να βάλει ο πρόεδρος της ΝΔ μεταξύ Δεξιάς και Ακροδεξιάς καταπατάται».

Οπου… Πτωχός και η μοίρα του

Το παρασκήνιο για την επάνοδο Καμπόσου (με τη βοήθεια Σαμαρά) έχει να κάνει και με την περιφέρεια, εξ ου και «άδειασε» τον (γνωστό μητσοτακικό) Παναγιώτη Νίκα, ώστε να πάρει την Πελοπόννησο ο Δημήτρης Πτωχός. Πλέον έχει εξασφαλίσει τη στήριξη Καμπόσου στον Πτωχό, μέχρι και υποψηφιότητα του υιού Καμπόσου στο ψηφοδέλτιο του Πτωχού συζητείται.

Ωστόσο απέναντι στον Καμπόσο τον δήμο Άργους – Μυκηνών διεκδικεί ο τέως αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μαλτέζος, στέλεχος της ΝΔ και πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου επί ημερών Νίκα.

Ήδη ο Μαλτέζος έχει ανακοινώσει 170+ υποψηφίους στο Άργος, στη συντριπτική πλειονότητα «γαλάζιους», οι οποίοι μόλις έμαθαν ότι ο Καμπόσος επιστρέφει στη ΝΔ, ξεκαθάρισαν ότι… Πτωχός τέλος.

Θα επαναφέρει και τον Λιβανό;

Ο Μητσοτάκης ανακάλεσε με απόφασή του και τη διαγραφή του Πέτρου Δούκα από μέλος της Νέας Δημοκρατίας και πλέον αναμένεται να λάβει κανονικά τη στήριξη του κόμματος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου.

Γιατί έγινε αυτή η ανάκληση; Επειδή η ΝΔ θέλει να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές και στην Σπάρτη. Δεν υπάρχει άλλη αιτία. Ο Δούκας είχε διαγραφεί για συγκεκριμένο λόγο από τη ΝΔ: την εποχή των τεράστιων και φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία, το καλοκαίρι του 2007, βρισκόταν ακόμα σε κυβερνητική θέση Όπως αφηγείται άλλωστε ο ίδιος στο επίμαχο video, που προκάλεσε την παραίτηση του Σπήλιου Λιβανού, πήγαινε ο ίδιος στους πυρόπληκτους με σακούλες (!) για να τους αποζημιώσει.

Το ερώτημα είναι: ο Καμπόσος γύρισε, ο Δούκας το ίδιο, τον Λιβανό τον έφαγε η μαρμάγκα;

Κυβίστηση με… 84χρονο υποψήφιο

«Γαλάζια» τοπική εξέγερση έγινε στη Λευκάδα με αφορμή την υποψηφιότητα για τον δήμο του πρώην βουλευτή της ΝΔ Ξενοφώντα Βεργίνη. Αρχικά η ηγεσία της ΝΔ, αποφάσισε να μην δώσει το χρίσμα στον πρώην «γαλάζιο» βουλευτή – είχε «κοπεί» λόγω ηλικίας αφού είναι… 84 ετών. Μάλιστα πληροφορίες ήθελαν τη ΝΔ, να στηρίζει για το δήμον Λευκάδας τον νυν δήμαρχο Χαράλαμπος Καλό, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Θεσσαλονίκη

Ωστόσο τα σχέδια των κεντρικών γραφείων φαίνεται ότι ανατράπηκαν από την σφοδρή αντίδραση της τοπικής ΝΟΔΕ Λευκάδα και Νυδρί. Και φαίνεται ότι η ηγεσία της ΝΔ θα υποχωρήσει και θα στηρίξει τελικά τον κ. Βεργίνη.

Παράλληλα η συμμετοχή πολλών «γαλάζιων» στελεχών στο ψηφοδέλτιο της δημοτικής του παράταξης αλλά και το μήνυμα που έστειλε ο Βεργίνης προς την Πειραιώς, ότι δεν θα κάνει πίσω στην υποψηφιότητα, μάλλον θα οδηγήσει το κυβερνών κόμμα σε ανατροπή της αρχικής στάση του.

Καλύτερα με την… Γκέισα

Από τα παράδοξα της Βουλής. Τελικά τα περισσότερα κόμματα θα ψηφίσουν το εκλογικό νόμο για τους απόδημους Έλληνες που αίρει όλα τα εμπόδια. Έκανε εντύπωση όμως η άρνηση του Κυριάκου Βελόπουλου να στηρίξει το νομοσχέδιο ενώ, όταν είχε ψηφιστεί ο πρώτος νόμος, τον είχε… στηρίξει.

Έμαθα λοιπόν ότι εφεξής ο Βελόπουλος δεν θέλει να υπερψηφίσει κανένα νόμο του Μητσοτάκη για να δείξει ότι δεν είναι κόμμα-πατερίτσα της ΝΔ. Θέλει να βγάλει αυτή τη ρετσινιά με την οποία τον κατηγορούν οι Σπαρτιάτες. Άρα του απομένει η Παναγιά η Γκέισα για να έχει να λέει…

Backdoorιές

  • Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεσσηνία, ώστε να παρουσιάσει τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό. Οι πυρκαγιές τον κράτησαν στην Αθήνα.
  • Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα, την ερχόμενη Τετάρτη εν προκειμένων, και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
  • Σήμερα αναμένεται να εμφανιστεί στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και να απαντήσει σε ερωτήσεις για την εξωτερική πολιτική που θα γίνουν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
  • Τη στήριξη της υποψηφιότητας του Γιάννη Σγουρού για την περιφέρεια Αττικής στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου αποφάσισε οριστικά το ΠΑΣΟΚ. Δεν βρέθηκε εναλλακτική άλλωστε.
  • Ένα πρόσωπο έκπληξη αναλαμβάνει ως υπεύθυνη του γραφείου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συγκεκριμένη θέση τοποθετείται η Βασιλική Νάκου, πρώην πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Τη λίστα με τους υποψηφίους για την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους αναμένεται να στείλει τις επόμενες ώρες στο υπουργικό συμβούλιο η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη τριάδα αναδείχθηκαν οι αρεοπαγίτες Μαρία Κλάπα – Χριστοδουλέα και Μαρία Λεπενιώτη καθώς και ο αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Νικόλαος Πιπιλίγκας.

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com