Καπνός βγαίνει ακόμη…

Με την κάπνα να βγαίνει ακόμη από τα σπίτια σε Σαρωνίδα και Λαγονήσι, και από τα Δερβενοχώρια ως τη Μάνδρα η κόλαση να έχει κατέβει επί γης, βρίσκονται νομοτελειακά στο επίκεντρο και οι χειρισμοί της κυβέρνησης, με όποια ευθύνη έχει. Όχι για τις φωτιές φυσικά αλλά για τη διαχείριση των πυρκαγιών – για μια νέα κυβέρνηση δεν είναι καλή η εικόνα.

Προφανώς και ο κρατικός μηχανισμός κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Σε κάθε καταστροφή κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν – εδώ καλά καλά δεν έβλεπαν από τον καπνό οι πιλότοι.

Έγιναν viral χθες τα ρεπορτάζ κατοίκων που αρνούνταν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους παρά τις εντολές εκκένωσης. Προφανώς δεν μπορείς να τους προσάψεις ότι θέλουν να υπερασπιστούν το βιός τους αλλά μια ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται…

Από όσες φωτογραφίες είδα τα τελευταία 24ωρα, τούτη με σημάδεψε περισσότερο:

Σαμαράς

Απέχει – αλλά θα μιλήσει ο Τσίπρας

Για μια «πολύ καλή διαδικασία συζήτησης» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο στελέχη του κόμματος μετά τη λήξη της συνεδρίασης και της ψηφοφορίας για την ημερομηνία εκλογής νέου προέδρου. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες την έναρξη του διαρκούς συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου θα κάνει ο απερχόμενος πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας που απείχε από τις διαδικασίες…

Το πρόγραμμα προβλέπει διαρκές συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, πρώτο γύρο εκλογών στις 10 Σεπτεμβρίου και δεύτερο γύρο εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα στη ΔΕΘ θα δώσει το «παρών» ο νέος/α πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία, χωρίς όμως να γίνει η συνέντευξη Τύπου προς τα ΜΜΕ… το επόμενο μεσημέρι, Κυριακή 17/9. Είναι πολύ στενά τα χρονικά περιθώρια.

Ειρήσθω εν παρόδω ο Τσίπρας μέσα στον Αύγουστο πάει… Αμέρικα αφού έχει αποφασίσει να κάνει ένα cross country από την ανατολική πλευρά στη δυτική, παρέα με τη σύντροφο και τους δυο γιους του. Καμιά 20αριά μέρες θα του πάρει – όντως, ταξίδι ζωής.

Πληρώνω όσο όσο…

Τζόκερ ήταν η πρόταση του Νίκου Παππά για debate των υποψήφιων αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μα όχι, κάντε το εικόνα. Εν μέσω καύσωνος, τον Αύγουστο που (ως γνωστόν) δεν υπάρχουν ειδήσεις, ένα συριζέικο προεκλογικό debate θα ήταν, πραγματικά, όλα τα λεφτά.

Από τη μια η Εφη Αχτσιόγλου πνιγμένη στο άγχος (η γλυκιά μου), από την άλλη ο Νίκος Παππάς ετοιμόλογος αρκεί να μην τον τσαντίσεις, τρίτος πόλος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα μιλά για μια Αριστερά που δεν υπάρχει πια και, κερασάκι στην τούρτα, ο γερο-Στέφανος Τζουμάκας, έτοιμος να φωνάξει «σιλάνς».

Ειλικρινά, δεν χάνεται…

Σαμαράς

Ο ΠΑΣΟΚος του Νίκου Παππά

Έναν Βορειοελλαδίτη πρώην βουλευτή και πρώην υφυπουργό «επιστράτευσε» ο Νίκος Παππάς στην προσπάθειά του να αναδειχτεί νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τον πρώην βουλευτή Ημαθίας, Άγγελο Τόλκα ο οποίος ανέλαβε υπεύθυνος επικοινωνίας της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού στην κούρσα της διαδοχής.

Και ήδη σήκωσε τα μανίκια κι έπιασε δουλειά, ξεκινώντας επαφές με δημοσιογράφους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σε όλη την χώρα και ειδικότερα στη βόρεια Ελλάδα. Ο Τόλκας στις εκλογές του Μαΐου κέρδισε την έδρα στην Ημαθία και ορκίστηκε βουλευτής στη Βουλή της «μιας ημέρας». Ωστόσο, στις εκλογές του Ιουνίου λόγω «καραμπόλας» ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την έδρα. Ανήκει στην «Κίνηση Μελών» την μεγαλύτερη τάση στο πάλαι ποτέ προεδρικό μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία ανήκουν και οι περισσότεροι ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ.

Να χαρώ εγώ… οικολόγο

Ο Γιώργος Καραμέρος είναι μια περίεργη περίπτωση. Δηλώνει ΣΥΡΙΖΑ όταν είναι στα πάνω του και Οικολόγος Πράσινος όταν οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι. Έχει και οικολογική συνείδηση, ως λέει.

Ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική, θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα. Ως αντιπεριφερειάρχης Αττικής έφερε -και αυτός- την πολιτική ευθύνη για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι, και θα πίστευε κάποιος ότι εκείνη η εμπειρία θα τον έκανε κατά τι σοφότερο.

Όμως, όπως αποδεικνύει η ανάρτηση του στο Twitter, όπου τραβάει με αυταρέσκεια τον εαυτό του σε βίντεο μπροστά σε ένα δέντρο που καίγεται, δεν έγινε σοφότερος. Χρησιμοποιεί απλώς το παλιό και δοκιμασμένο τέχνασμα της εργαλειοποίησης μιας φυσικής καταστροφής για να αποκομίσει πολιτικό όφελος.

Αυτό άλλωστε του απάντησαν και οι χρήστες του Twitter, οι οποίοι του πρότειναν να πιάσει μια μάνικά και να σβήσει τη φωτιά αντί να τραβάει video selfies.

Περί μισαλλόδοξου και διχαστικού λόγου

Θα μου πείτε, 40 τακατό πήρε, πανίσχυρος είναι, ό,τι θέλει κάνει. Αλλά δεν πάει έτσι επακριβώς. Πέντε χρόνια λοιπόν μετά τη διαγραφή του, με προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Δημήτρης Καμπόσος γνωστοποίησε ότι επιστρέφει στη ΝΔ. Γιατί είχε διαγραφεί τότε; Για «απαράδεκτα και ρατσιστικά σχόλια», με τον Μητσοτάκη να τουιτάρει μάλιστα ότι δεν θα ανεχθεί κανέναν «μισαλλόδοξο και διχαστικό λόγο».

Τότε ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών είχε μιλήσει το λιγότερο εμετικά για τον Γιάννη Μπουτάρη και τους Εβραίους ενώ λίγο καιρό νωρίτερα (και είχε γλιτώσει τη διαγραφή) η δημόσια έγκρισή του στο… ξύλο που είχε φάει ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης (αναφέροντας ότι «αυτή είναι η μοίρα των προδοτών» -σ.σ. λόγω της στήριξης του στη Συμφωνία των Πρεσπών) είχε εξηγηθεί πως κάποιος άλλος είχε γράψει στο προφίλ του. Αστεία ως δικαιολογία αλλά είχε γίνει πιστευτή.

Περασμένα ξεχασμένα λοιπόν από τον ίδιο τον Μητσοτάκη προς τον Καμπόσο, τρεις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου όπου ο ίδιος διεκδικεί τέταρτη συνεχόμενη εκλογή – αν τα καταφέρει βέβαια, καθώς κατεβαίνουν άλλες δύο δεξιές παρατάξεις διεκδικώντας τον δήμο.

Πώς εξηγούν οι γνώστες την επάνοδο Καμπόσου μετά από πέντε χρόνια; Στην επιρροή του Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου και γενικότερα στα αυτοδιοικητικά.

Όλοι στην κρίση, όλων, άλλωστε. Αλλά το να επιστρέφουν διαγραμμένοι για σοβαρό λόγο σε ένα κόμμα, ε δεν το λες και επιτυχία.

Για τους έχοντας κοντή μνήμη, με το που ανέλαβε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Ιούλιο του 2019 ο Μάκης Βορίδης προχώρησε σε ανακοίνωση (μόλις λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές) διατυπώνοντας «με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο» την αντίθεσή του «σε κάθε ρητορική μίσους και άσκηση βίας που εκκινούν από ρατσιστικά κίνητρα εναντίον οιασδήποτε κοινωνικής ή θρησκευτικής ομάδας» και ζήτησε δημόσια συγγνώμη προς τον εβραϊκό λαό, επισκεπτόμενος μάλιστα και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Οι συγκρίσεις, αναπόφευκτες.

Το «σύστημα… Σαμαράς»

Ειρήσθω εν παρόδω, το όνομα του Αντώνη Σαμαρά ελέχθη δημόσια δια στόματος του απερχόμενου, πλέον, περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα – διότι η ΝΔ επισήμως έδωσε το χρίσμα στον Δημήτρη Πτωχό. Σε συνέντευξη Τύπου ο Νίκας, εμφανώς πικραμένος, έκανε εκτενή αναφορά στο «σύστημα Σαμαρά που διοικεί την Πελοπόννησο» ως είπε – τα είχαμε αναφέρει εγκαίρως, πάντως.

Ο κ. Νίκας δεν αναφέρθηκε καθόλου στο πρόσωπο του κ. Πτωχού το οποίο επέλεξε η Νέα Δημοκρατία, προσπαθώντας να παραμείνει ενωτικός απέναντι στο κόμμα και στους χιλιάδες Πελοποννήσιους που τον στήριξαν στις εκλογές. Αλλά είπε ότι υπάρχει υβριδικό σύστημα της Πολιτικής Άνοιξης που διορίζει τους διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων! Μάλιστα…

Σαμαράς Νίκας

Ο ίδιος, μιλώντας για τους συνεργάτες του, ξεκαθάρισε πως είναι «ελεύθεροι να είναι υποψήφιοι με όποιον επιθυμούν, τονίζοντας όμως, πως δεν θα τους δοθεί καμία απολύτως παροχή από την περιφέρεια για τον σκοπό αυτό (υπηρεσιακό όχημα, τηλέφωνα κλπ.) και πως αν περιέλθει κάτι στην αντίληψη του, θα υπάρχει απομάκρυνση τους από όποια θέση κι αν είναι, δεδομένου ότι ίδιος παραμένει στην θέση του περιφερειάρχη μέχρι τέλος του έτους.

Καραμανλής ο… ΣΕΚΕριστής

Πέρασε στα ψιλά, λόγω των γεγονότων των τελευταίων ημερών. Και αρχικά ακούστηκε σαν… ανέκδοτο αλλά δεν είναι. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου των εταιριών της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) αναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Η ΣΕΚΕ ιδρύθηκε το 1947 από τον μεγάλο συνεταιριστή και πολιτικό ηγέτη Αλέξανδρο Μπαλτατζή και τη συγκροτούν συνεταιριστικές οργανώσεις από περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Με έδρα την Ξάνθη. Θα φάνε τα ταξίδια τον πρόεδρο…

Η εταιρία διαθέτει θυγατρικές εταιρίες και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στις περισσότερες γειτονικές χώρες. Προμηθεύεται αγροτικά προϊόντα από περισσότερους από 11.000 καπνοπαραγωγούς και απασχολεί συνολικά πάνω από 1.000 εργαζόμενους στις χώρες που ασκεί δραστηριότητα.

Αδωνις υπέρ… Πολάκη

Το είδαμε… ή μάλλον, το ακούσαμε κι αυτό. Ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν δίστασε να δώσει δίκιο σε όσους θέλουν εκλογή αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις κάλπες. Με πρώτο τον… εκλεκτό του αντίπαλο Παύλο Πολάκη.

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ που ρωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας, αφού… σταυροκοπήθηκε, σχολίασε: «Θέλετε να σας εκπλήξω; Διαβάζω από τον Τύπο αυτά που συζητάνε… Θου Κύριε φυλακή τω στόματί μου… Νομίζω ότι έχει δίκιο ο Πολάκης!»

Και εξήγησε: «Εννοώ ότι ήταν πολύ πιο λογικό να εκλέξουν αρχηγό μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά πριν. Θα εκλέξουν έναν αρχηγό ο οποίος δεν θα έχει καμία εμπλοκή στα ψηφοδέλτια, στους συνδυασμούς, σε όλα, αλλά ότι κι αν λένε, την επομένη θα έχει χρεωθεί την πρώτη του ήττα. Αυτή είναι η γνώμη μου».

Η τοποθέτηση του Αδωνη Γεωργιάδη στο 2:50 του βίντεο:

Backdoorιές

  • Ο Βασίλης Οικονόμου ήταν ο μοναδικός από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που παρέμεινε στη θέση του, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στις έξι διαρκείς επιτροπές της Βουλής. Η Ντόρα Μπακογιάννη εκλέχτηκε πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και ο Γιάννης Βρούτσης στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
  • Ακούγεται – αλλά δεν επιβεβαιώνεται πως ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο Αθηναίων.
  • Μπορεί ως περιφερειάρχης Αττικής να έλαμψε… δια της απουσίας του από τις φωτιές αλλά ο Γιώργος Πατούλης «χτίζει» ήδη την επόμενη μέρα – και με… άρωμα ΠΑΣΟΚ. Μετά τον Νίκο Σαργκάνη, που ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενέταξε και στο ψηφοδέλτιό του και τον πρώην βουλευτή του κινήματος, Θάνο Ασκητή.
  • Συστρατεύεται με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, ο γνωστός πρώην μπασκετμπολίστας, Γιάννης Γιαννούλης, που έπαιξε σε ΠΑΟΚ και Αρη. Ο Αγγελούδης έχει πλέον δύο… σέντερ στην ομάδα του μιας και έχει εντάξει και τον άλλοτε μπασκετμπολίστα του Ηρακλή, Δημήτρη Παπαδόπουλο.
  • Συνάντηση είχαν πρόσφατα ο Βασίλης Στίγκας, προέδρου των Σπαρτιατών, και ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, προέδρου της Πατριωτικής Ενωσης (που πήρε 0,5% στις πρόσφατες εκλογές).
  • Λίγες μέρες μετά τη σύζυγό του, Σοφία Σακοράφα, και ο σύζυγός της Κώστας Μπιτσάνης, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΜέΡΑ25, κάνοντας λόγο για «πρακτικές δολοφονίας χαρακτήρων από το ίδιο το κόμμα».
  • Αφού αποχώρησε από το ΜέΡΑ25 (και) η Μαρία Απατζίδη, αποφάσισε να είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη πρώην υποψήφιου βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Χρήστου Ηλιάδη, στο Μενίδι.

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com