Το (ακραίο) σενάριο της εννιακομματικής Βουλής…

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές και δημοσκοπήσεις, έρευνες και πληροφορίες συγκλίνουν πολύ σε σύνθημα «25 στις 25». Διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος και ημερομηνία. Η 25η Ιουνίου 2023 θα γράψει ιστορία με κυβέρνηση όχι 4ετίας αλλά, βάσει ποσοστού, 8ετίας.

Με τη ΝΔ πέριξ του 43% και τον ΣΥΡΙΖΑ να παίζει στα ποσοστά της 21ης Μαΐου και προς τα κάτω. Ήτοι διαφορά σχεδόν 25 μονάδων – τούτο δείχνουν τα τελευταία αστάθμιστα.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, την Κυριακή δεν είναι η… πρωτιά, που έχει κλειδώσει (χρόνια πριν) ή η διαφορά από έναν ΣΥΡΙΖΑ που πνέει τα λοίσθια, αλλά πέφτει στα μικρά κόμματα. Πόσα θα μπουν στη Βουλή και τι ποσοστό θα πάρουν – μαζί με ένα ακραίο σενάριο…

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, η αγία τετράδα που δεν αλλάζει. Η Πλεύση Ελευθερίας, αν και ψιλοπεσμένη τα τελευταία 24ωρα, και η επίσης σε πτώση Νίκη των ακροδεξιών χριστιανοταλιμπάν επίσης δείχνουν να μπαίνουν στη Βουλή. Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα το ΜέΡΑ25 δείχνει μια άνοδο (στα αστάθμιστα) πλησιάζοντας το 2,8%, οι (υπό τις ευλογίες του Κασιδιάρη) Σπαρτιάτες παίζουν στο 2,7% και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου έχει ανέβει ξανά άνω του 3%.

Εννιακομματική; Ακραίο μεν, απίθανο (μεταξύ μας) αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Αν και πιο ρεαλιστικό δείχνει, ως μου είπε γνώστης της αγοράς, το σενάριο της πεντακομματικής Βουλής (με Πλεύση μέσα) και τα άλλα τέσσερα να αλληλοεξουδετερωθούν και να μείνουν κάτω από το όριο του 3%.

For the record, δεν έχει ξαναγίνει στα μεταπολιτευτικά χρονικά Βουλή με εννέα κόμματα. Το ρεκόρ κρατάνε τα οκτώ από τον Σεπτέμβριο του 2015. Και κάθε κόμμα που κερδίζει τουλάχιστον 3% και μπαίνει στο νέο Κοινοβούλιο, παίρνει 4 έδρες από το πρώτο κόμμα, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, και τις υπόλοιπες από τα άλλα κόμματα. Είπαμε: ακραίο μεν, σενάριο δε.

Ας πούμε ότι τα πέντε, αν δεν αλληλοεξουδετερωθούν, μαζεύουν όλα μαζί 16%. Μαζί με ΝΔ στο 43%, ΣΥΡΙΖΑ στο 18%, ΠΑΣΟΚ στο 12%, ΚΚΕ στο 7,5%, η σούμα των τεσσάρων είναι 80,5%. Συν το προαναφερθέν 16άρι, 96,5% και τα λοιπά εκτός Βουλής. Στέκει;

Το σενάριο «έπαιξε» πάντως στη χθεσινή δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ. Και η αυτοδυναμία δεν απειλείται αν η ΝΔ δεν πέσει τουλάχιστον στο 38% (και παρακάτω), κομμάτι απίθανο…

Βουλή

Φοβού τη… Ζωή

Ετοιµη να κάνει χρήση του Αρθρου 97 του Κανονισµού της Βουλής είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ προανήγγειλε πως θα συµµετέχει µε δύο ψήφους στη ∆ιάσκεψη των Προέδρων.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναµένεται να επανέλθει στη Βουλή δυναµικά, εάν και εφόσον καταφέρει να περάσει το 3%. Σκέφτεται να «πατήσει το κουµπί» του Αρθρου 97, που της δίνει τη δυνατότητα να παρεµβαίνει επί της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ελεύθερα, όχι, δηλαδή, µόνο ως αρχηγός κοινοβουλευτικού κόµµατος, αλλά και µε την παλαιότερη ιδιότητά της, αυτή της προέδρου του σώµατος.

Εξ ου και στη ΝΔ υπάρχει σχέδιο… εξόντωσης του εν λόγω σχεδίου! Θα υπάρξει, μαθαίνω, εισήγηση για αλλαγή του εν λόγω κανονισμού της Βουλής ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα παρέμβασής της.

Κι άλλος «πλευσικός» στηρίζει ΜέΡΑ25!

Μετά τον Γιώργο Θαλάσση και τον Γιώργο Αναματερό, άλλος ένας… Πλευσικός καλεί τους πολίτες να τον στηρίξουν με άλλο κόμμα. Πρόκειται για τον Δημήτρη Κολοκοτρώνη ο οποίος ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του ότι στηρίζει το ΜέΡΑ25. Ο υποψήφιος αυτός πήρε πάνω από 2.000 σταυρούς με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά τον αντικατέστησαν με πρόσωπο που δεν συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές.

Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Αποστολή εξετελέσθη για τον Γεωργιάδη

Η πρόσφατη επίσκεψη του Αδωνι Γεωργιάδη στο Αγιο Ορος δεν έτυχε διαρροών, δελτίων Τύπου, ενημερώσεων κλπ., ο τέως υπουργός ανήρτησε όμως καμιά… κατοσταριά φωτογραφίες. Αν έγινε η δουλειά; Προφανώς και έγινε.

Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε να ενημερώσει το εκεί… παπαδαριό περί Νίκης. Και πως δεν είναι ανεκτό η εκλογή του εν λόγω ακροδεξιού κόμματος στη Βουλή. Δεν το είπε με αυτά τα λόγια αλλά το είπε, νέτα σκέτα. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Βουλή

Τυχαίο ή όχι το ένα μετά το άλλο, διάφορα μοναστήρια της Βόρειας Ελλάδας διαψεύδουν υποστήριξη προς το κόμμα της Νίκης. Μετά τον μητροπολίτη Κίτρους Γεώργιο, ο οποίος με δήλωσή του ξεκαθάρισε πως δεν έχει την παραμικρή σχέση με οποιονδήποτε πολιτικό σχηματισμό, προχώρησε σε διάψευση και η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου στον Ολυμπο. Καιρός ήταν.

Άρες μάρες, ακροδεξιές κουκουνάρες

«Στο κόμμα Νίκη δεν είμαστε ούτε δεξιοί ούτε αριστεροί, είμαστε Ρωμιοί» είπε χθες ο θεολόγος και ακροδεξιός επικεφαλής του Δημήτρης Νατσιός μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη. Όταν τον ρώτησε αν τον στηρίζουν (ως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης) ρώσικα συμφέροντας, απάντησε ότι «ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε δηλώσει πως είναι Θεόφιλος κάτι που ενστερνίζομαι και προσθέτω πως είμαι Χριστιανός. Δεν είμαι σκοταδιστής αλλά ένας οικογενειάρχης με τρία παιδιά. Ένας πιστός άνθρωπος στον Χριστό».

Τα νεότερα για τις μιντιακές εξελίξεις

Ο Θέμης Αλαφούζος, μαθαίνω, δεν έκλεισε τελικά την πόρτα στους Δημήτρη Μπάκο, Γιάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρο Εξαρχου για την πώληση της «Καθημερινής». Το θέμα θα κλείσει ως τα τέλη του μήνα.

Το τρίδυμο όμως είναι πολύ κοντά στην εξαγορά συνολικά τεσσάρων μεγάλων, πολύ μεγάλων όμως, sites, και μιας άλλης εφημερίδας προκαλώντας μιντιακούς… τριγμούς και διαμορφώνοντας ένα νέο status quo στην αγορά. Ήδη έχουν λανσάρει το flash.gr, ακολουθεί σε λίγο καιρό το ραδιόφωνο, έχουν αγοράσει το Action24 και νοικάσει το Attica TV και, εκτός media, διαθέτουν την ενεργειακή Volton, την κατασκευαστική Intrakat και από τα τέλη Ιουλίου επαναλανσάρουν την Παγκρήτια Τράπεζα.

Πολλά τα νέα δεδομένα…

Backdoorιές

  • Αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο Αρσέν Βενγκέρ του ΣΥΡΙΖΑ τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα της ΝΔ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης όμως; Θα έλεγα ο Νίκος Νιόπλιας του ΠΑΣΟΚ…
  • «Είμαι στην παράταξη από μαθητής Γυμνασίου όταν εντάχθηκα στη ΜΑΚΙ», θυμήθηκε ο Μάκης Βορίδης στην περιοδεία του στην Πάτρα. «Τώρα είμαι 59 ετών. Έχουν περάσει 45 χρόνια. Στις πρόσφατες εκλογές έζησα την πιο ωραία πολιτική στιγμή της ζωής μου, όταν είδα όλη την Ελλάδα να είναι μπλε». Τι ήταν η ΜΑΚΙ, για τους αδαείς; Η Μαθητική Ανεξάρτητη Κίνηση, το μαθητικό όργανο της τότε ΟΝΝΕΔ.
  • Είναι πολλά τα λεφτά… Στην επόμενη φάση περνά ο διαγωνισμός για την πώληση του 20% της «Αριάδνη Interconnection», της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, ένα έργο προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έδωσε το «πράσινο φως».

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com