Γυναίκες και… Πύρρος στα υπουργεία

Το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα το κάνει πράξει για περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνηση καθώς, αν και οι εκλογές προηγούνται, υπάρχουν σκέψεις και συζητήσεις για υπουργοποιήσεις. Δεδομένα όσες πήγαν καλά (έως πολύ καλά) στις προηγούμενες εκλογές, όπως η Σοφία Ζαχαράκη, η Δόμνα Μιχαηλίδου και η Μαρία Συρεγγέλα είναι φαβορί για επαναξιοποίηση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο. Το όνομα της Μιχαηλίδου ακούγεται για το νέο υπουργείο Δημογραφικής Πολιτικής.

Για το υπουργείο Υγείας, μαθαίνω, παίζει δυνατά το όνομα της Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Και άκουσα και κάτι άλλο: ο Λευτέρης Αυγενάκης τελειώνει από το Αθλητισμού καθώς έχει προκαλέσει τη μήνιν όλων (υπουργών, βουλευτών, επιχειρηματιών και παραγόντων του αθλητισμού). Και η λύση θα είναι εξωκοινοβουλευτική και παλιά… ΠΑΣΟΚα: ο Πύρρος Δήμας. Κρατήστε το. Και μην κάθεστε κάτω από την μπάρα…

Αγωνία για όσους έμειναν εκτός Βουλής – αλλά ελπίζουν

Τι κοινό έχουν ο Γιάννης Τραγάκης στη Β’ Πειραιά, ο Γιάννης Οικονόμου στη Φθιώτιδα και η Φωτεινή Αραμπατζή στις Σέρρες; Παρά τη συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν εξελέγησαν βουλευτές. Πλην όμως, με τη κατανομή του προσεχούς εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής του κλιμακωτού μπόνους, πολλές τέτοιες ισορροπίες θα αλλάξουν, υπέρ της ΝΔ που αναμένεται να αποσπάσει περί τις 25 έδρες από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.

Ευλόγως, η σύνθεση της επόμενης Βουλής αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που προέκυψε από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής στις 25 Μαΐου. Αν κρίνει κανείς με τα ποσοστά στις 21/5 μπορεί, επί παραδείγματι, στη Β’ Πειραιά η ΝΔ μπορεί να εξασφαλίσει δυο επιπλέον έδρες και να εκλεγούν οι Γιάννης Τραγάκης και Ευγενία Μπαρμπαγιάννη (και να μείνουν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης και από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Διαμαντίδης).

Όπως άλλους δύο μπορεί να εξασφαλίσει και στην Αχαΐα, την Εφη Γιαννιά και τον Αγγελο Τσιγκρή, αντί του Γιώργου Κυριακόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ και του Γιάννη Λαϊνιώτη από την Ελληνική Λύση, αλλά και στη Φθιώτιδα (με Γιάννη Οικονόμου και Γιώργο Κοτρωνιά) αντί του Νίκου Τσώνη του ΠΑΣΟΚ και της έδρας του ΚΚΕ (που κράτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας).

Άλλες, ενδεικτικές καραμπόλες είναι στον Δυτικό Τομέα Αθηνών με τον Γιάννη Δραγασάκη του ΣΥΡΙΖΑ να μένει εκτός και την έδρα του να παίρνει η Μαριάννα Τουμαζάτου της ΝΔ, στη Β’ Θεσσαλονίκης η ΝΔ με τα ποσοστά της 21/5 θα εξέλεγε την Κατερίνα Ζιούτα και θα έμενε εκτός η Δώρα Αυγέρη του ΣΥΡΙΖΑ και στα Χανιά, με εκλεχθέντα τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη της ΝΔ αποσπώντας την έδρα από τον Αλέξανδρο Μαρινάκη του ΚΚΕ.

Το «βαρύ πυροβολικό» του Κυριάκου…

«Ειδική αποστολή» στα εκλογικά… καστράκια του κόμματος των χριστιανοταλιμπάν ονόματι Νίκη ανέλαβε ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε μια προσπάθεια του εκλογικού στρατηγείου της Πειραιώς να περιορίσει αποκόψει το μόρφωμα του ψεκασμένου θεολόγου Δημήτρη Νατσιού από την είσοδό του στη Βουλή, με τη μετακίνηση ψηφοφόρων του προς τη ΝΔ. Ο Μάκης θα περιοδεύσει αυτές τις ημέρες σε Γρεβενά, Φλώρινα, Κιλκίς και Πιερία, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, ενώ και άλλα στελέχη σπεύδουν σε περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, ιδιαίτερα μετά την αναβολή της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος για τον διεμβολισμό των μπλοκ ορισμένων μοναστηριών και μοναχών που δρουν ανοιχτά και απροκάλυπτα υπέρ του εν λόγω μορφώματος.

«Υπάρχει μία πλημελλής κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος και με το τι είναι δικαϊκά ορθό. Δεν νομίζω πως μπορεί να υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος, και μη σοβαρός θα έλεγα, που να πιστεύει πως μπορούν να γίνονται διακρίσεις ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την σεξουαλική ταυτότητα των προσώπων. Δεν είναι δυνατον να ακούγονται σοβαρά αυτά τα πράγματα σήμερα» είπε ο Βορίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του. Διαφωνεί κανείς;

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά Κασιδιάρη

Εχουν και την πλάκα τους τα μικρά κόμματα. Θυμάστε εκείνη την ένωση εννέα κομμάτων υπό τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου; Εντέλει καμιά 12αριά πατριωτικά μορφώματα είναι, ωστόσο ένα ονόματι Νέα Ελλάδα του Ηλία Μαρκόπουλου, που είχε ανακοινωθεί, εντέλει επέλεξε την απόσυρση. Πρόκειται για το Νέα Ελλάδα, που την επομένη εντάχθηκε στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Εκλογές, η χαρά του καθενός…

Και του καταδικασμένου και φυλακισμένου ακροδεξιού Ηλία Κασιδιάρη, άλλωστε, που μετέχει σε ένα πανελλαδικό συνδυασμό ανεξάρτητων υποψηφίων, με τον ίδιο υποψήφιο στην Α’ Αθηνών. Ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει μεθαύριο, Πέμπτη 8/6 για το ποια από τα 44 κόμματα που δήλωσαν συμμετοχή λάβουν το πράσινο φως και, μετά το ΠΑΣΟΚ, και η ΝΔ κατέθεσε υπόμνημα στο ανώτατο δικαστήριο για να μην γίνει αποδεκτή η αίτηση του εγκλείστου στις φυλακές του Δομοκού.

Βέβαια, αν παρ’ ελπίδα επιτραπεί, τότε θα ανακατευθεί η τράπουλα στον χώρο της ακροδεξιάς. Και για τη Νίκη των παπάδων, και για το κόμμα του Βελόπουλου, ακόμη ακόμη και για την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην οποία κατευθύνεται ένα μέρος της ακροδεξιάς ψήφου.

Πόσο κοστίζουν οι εκλογές;

Ειρήσθω εν παρόδω, πόσο κοστίζει κάθε εκλογική διαδικασία στο ελληνικό κράτος; Πάνω από 90 εκατ. ευρώ: 62 εκατ. οι αμοιβές του προσωπικού που απασχολείται με τη διεξαγωγή των εκλογών, 8 εκατ. σε προμήθεια προεκλογικού υλικού όπως κάλπες και γραφική ύλη, 15 εκατ. στα σώματα ασφαλείας που θα είναι σε επαγρύπνηση για τη φύλαξη των εκλογικών κέντρων και 5,7 εκατ. ευρώ στη Singular Logic…

Κι όμως, ο Γαβριήλ μιλά με τον Αλέξη

Στις 19 Νοεμβρίου 2015 παραιτήθηκε του βουλευτικού του αξιώματος κατόπιν απαίτησης του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όταν δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να μην παραστεί σε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή που αφορούσε μνημόνιο. Τη βουλευτική του έδρα διαδέχτηκε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Έκτοτε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, διαγράφοντας τη δική του πορεία.

Μετά την προσθήκη του καλού φίλο του Νίκου Μαραντζίδη στο επικοινωνιακό επιτελείο του Τσίπρα, υπήρξαν εικασίες περί επανόδου του Σακελλαρίδη στην Κουμουνδούρου. Κάτι που όμως δεν ισχύει. Το μόνο που ισχύει είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει (όχι στενή, αλλά συχνή) επικοινωνία με το άλλοτε στενό συνεργάτη του, επί θεμάτων της επικαιρότητας.

Προφανώς τούτο γεννά ένα θέμα ελέω της συζύγου του, Ράνιας Τζίμα. Ακριβώς το ίδιο που γεννά η σύζυγος Μπακογιάννη, Σία Κοσιώνη

Καμία σχέση

Ειρήσθω εν παρόδω, επ’ ουδενί δεν ισχύει πως υπήρξε προσθήκη στα… social media του ΣΥΡΙΖΑ με ΓΑΠικό άρωμα. Ο Παναγιώτης Παπαχατζής, που παλιότερα συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ επί εποχής Γεωργίου Παπανδρέου και είναι ένας από τους πλέον έμπειρους και επιτυχημένους στην αγορά της επικοινωνίας και των νέων Μέσων, δεν εντάχθηκε στην (πανικόβλητη μετά τη συντριπτική ήττα των εκλογών) επικοινωνιακή ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομάδα που «έτρεξε» την καμπάνια συνεχίζει, με νέες οδηγίες από την Κουμουνδούρου…

Βάζει πλάτη σε Πόπη και Ξανθό ο Τσίπρας…

…και, από ό,τι διαρρέεται, θα καταθέσει (σχεδόν, χωρίς Κατρούγκαλο δηλαδή) την ίδια λίστα υποψηφίων βουλευτών με αυτή της 21ης Μαΐου. Χωρίς… χειρουργικές επεμβάσεις, χωρίς να αφήσει έξω πρόσωπα τύπου Πολάκη ή μέλη της «Ομπρέλας». Πιθανώς όμως με την Πόπη Τσαπανίδου εκτός Επικρατείας και σε εκλόγιμη θέση στην Αττική. Αυτό που αλλάζει στις 25 Ιουνίου είναι οι έδρες που επέλεξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για να είναι υποψήφιος. Αυτές θα είναι η Α’ Πειραιά, την οποία είχε επιλέξει και στις 21/5 κρατώντας τη (αφήνοντας εκτός τον Θόδωρο Δρίτσα), το Ρέθυμνο και ο Δυτικός Τομέα Αθηνών, όπου έχασε 16,5 μονάδες από την εκλογική του δύναμη. Στο Ρέθυμνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε έδρα, έμεινε εκτός Βουλής ο Ανδρέας Ξανθός και ο Τσίπρας βάζει… πλάτη με την υποψηφιότητά του.

Κουίζ

Ποιο, κι από τα σημαντικά, στέλεχος των 53 της «Ομπρέλας» του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί, στις ιδιωτικές του συζητήσεις, τον Αλέξη Τσίπρα ως… broεδρο; Από την ατάκα του προέδρου «Ελα bro» στα προεκλογικά σποτάκια, προφανώς…

Δια την υπογραφήν, Back door
E-mail: backdoorintro@gmail.com