Στις 17:00, το απόγευμα της Δευτέρας, επέστρεψε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε με τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Κυριάκο Βελόπουλο, στους οποίους επανέλαβε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό κατέστησε σαφές, αυτό που είπε και ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα.

Παρέδωσε τηλεφωνικά την εντολή λοιπόν το απόγευμα της Δευτέρας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας – όπως προτάσσει το Σύνταγμα – θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να του δώσει την δεύτερη διερευνητική εντολή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα την κρατήσει -οπότε η εντολή θα περάσει στο τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη

Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, είχε ξεκινήσει το πρωί της Δευτέρας, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Έτσι, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί αύριο, 23 Μαΐου στις 11:00, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Ο Μητσοτάκης και η πρώτη εντολή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 12:30 και έγινε δεκτός από την κυρία Σακελλαροπούλου., όπου έλαβε την πρώτη εντολή.

Ο πρωθυπουργός, μετά τον χθεσινό θρίαμβο της ΝΔ, μίλησε για «καταλυτικά» δεδομένα, έκανε λόγο περί επιτάχυνσης της διαδικασίας για «οριστική κυβερνητική λύση ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της». Είναι ενδεικτικές οι εκτιμήσεις στελεχών της ΝΔ ότι θα μπορούσε να αναλάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση ακόμα και ως το τέλος της εβδομάδας και οι δεύτερες εκλογές να επισπευσθούν για τις 25 Ιουνίου.

Νωρίτερα, στο Προεδρικό Μέγαρο είχε μεταβεί ο Κώστας Τασούλας και παρέδωσε τα τελικά αποτελέσματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου τα οποία του παρέδωσε η υπηρεσιακή ΥΠΕΣ, Καλλιόπη Σπανού. Αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέψει την διερευνητική εντολή, αυτή θα περάσει στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Θεωρώ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν ένα προωθητικό βήμα ωριμότητας για την Δημοκρατία. Συγκρατώ ως θετική εξέλιξη ότι αυξήθηκε η συμμετοχή, ότι παρά τους περιορισμούς ψήφισαν συμπολίτες που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Πιστεύω ότι το μήνυμα της κάλπης ήταν απολύτως σαφές, θεωρώ ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Να επισημάνω ότι αν ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική η ΝΔ θα είχε πάνω από 170 έδρες. Θεωρώ χρέος να συμβάλουμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο όσο πιο γρήγορα της απλής αναλογικής και γι’ αυτό προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα και να προχωρήσουμε σε εκλογές εφόσον διαπιστωθεί η εκτίμησή μου ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, το συντομότερο δυνατόν ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου αν καταφέρουμε να συντμίσουμε τις συνταγματικές προθεσμίες. Πιστεύω ότι Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση με προοπτική 4ετίας. Όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα τόσο καλύτερα θα είναι για την χώρα», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.