Ακυρώθηκε, την τελευταία στιγμή, η συνάντηση που θα πραγματοποιούσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ, στο Λονδίνο.

Σε δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την εξέλιξη, καθώς, όπως ανέφερε, η συνάντηση ακυρώθηκε από πλευράς Σούνακ λίγες ώρες πριν την πραγματοποίησή της.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί» ενημέρωσε, ειδικότερα.

«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, κλιματική κρίση, μετανάστευση» συμπλήρωσε, στη σχετική του δήλωση.

Όπως παρατήρησε, δε, ο πρωθυπουργός «όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του, δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Η δήλωση Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Συνέντευξη στο BBC One και τη δημοσιογράφο Laura Kuenssberg παραχώρησε την Κυριακή (26/11) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας επί βρετανικού εδάφους για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

«Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε: «Δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις. Έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου» Σχολίασε, δε, το ρεπορτάζ ότι ο Κιρ Στάρμερ των Εργατικών είναι θετικός για τα Γλυπτά, λέγοντας: «Θα τον συναντήσω και αυτόν και τον πρωθυπουργό αύριο και θα σας πω εν συνεχεία».