Ο ανασχηματισμός που προβλεπόταν από το σαββατοκύριακο ότι πιθανώς πραγματοποιήσει ο Ρίσι Σούνακ στον απόηχο της αποπομπής της υπουργού Εσωτερικών, ολοκληρώθηκε την Δευτέρα.

Αυτή ήταν η ευκαιρία του, να αφήσει το δικό του στίγμα σε μια υπουργική ομάδα που «κληρονόμησε» εν μέρει από τους προκατόχους του, τον Boris Johnson και τη Liz Truss, ώστε να δημιουργήσει μια μονάδα επικεντρωμένη στην παράδοση του δικού του εκλογικού μηνύματος.

Ο απροσδόκητος διορισμός του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ως υπουργού Εξωτερικών σχεδιάστηκε για να ισορροπήσει την απομάκρυνση Σουέλα Μπράβερμαν από το υποουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

Στη θέση της, ο Σουνάκ διόρισε τον Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος προηγουμένως ήταν υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις. Με τις εκλογές να πλησιάζουν το επόμενο έτος, η στρατηγική που χάραξε ο Σουνάκ τη Δευτέρα προδίδει μια επικίνδυνη αλλαγή πορείας.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να αυτοχαρακτηριστεί ως ο υποψήφιος «αλλαγής» στις εκλογές, επικρίνοντας έμμεσα τα προηγούμενα 12 χρόνια κυβερνήσεων υπό την ηγεσία των Συντηρητικών — συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Κάμερον. Αυτή η προσέγγιση φαίνεται τώρα να έχει αχρηστευτεί, προς όφελος των πιο παραδοσιακών μηνυμάτων των Τόρις για την πολιτιστική ικανότητα και τη σταθερότητα.


Στην πραγματικότητα, ο Σουνάκ δεν είχε άλλη επιλογή από το να δείξει θάρρος όμως, αφού το κόμμα του παραμένει πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις και η εικόνα που έχει σχηματιστεί, ανατρέπεται δύσκολα στα μάτια της κοινής γνώμης.

Η ομιλία του στον «Λόγο του Βασιλιά», της περασμένης εβδομάδας – η οποία καθόριζε το νομοθετικό πρόγραμμα του για τους επόμενους 12 μήνες, κρίθηκε ελλιπής και έχει ελάχιστο περιθώριο δαπανών στην οικονομική κατάσταση του φθινοπώρου.

Ως εκ τούτου, ο Σουνάκ επέλεξε να εφαρμόσει έναν ανασχηματισμό που θα τραβήξει την προσοχή ως έναν από τους λίγους μοχλούς που του απομένουν να τραβήξει πριν από τις επόμενες εκλογές.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ έθεσε δύο κατευθυντήριες αρχές πίσω από την αναδιοργάνωση της Δευτέρας: «Ικανότητα και μια ενωμένη ομάδα επικεντρωμένη σε αυτό που θέλει το κοινό».

Για ορισμένα τμήματα του Συντηρητικού Κόμματος, μια τέτοια αλλαγή έχει καθυστερήσει πολύ.

Η άφιξη του Cleverly στο Υπουργείο Εσωτερικών και ο υποβιβασμός του υπουργού Υγείας Steve Barclay – που θεωρούνται ανταγωνιστικοί στις συναλλαγές με απεργούς γιατρούς – έχουν σχεδιαστεί για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.

Οι εκλογικές περιφέρειες όπου οι Συντηρητικοί βρίσκονται υπό πίεση από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες δενε ίναι λίγες. Ο Σουνάκ, ωστόσο, κινδυνεύει να μπλέξει με τους μακροχρόνιους φόβους των συντηρητικών συναδέλφων ότι είναι… λιγότερο δεξιός από ό,τι ήλπιζαν.

Ο Πρωθυπουργός των Τόρις προσπάθησε να μετριάσει τέτοιους φόβους προωθώντας τον Ρίτσαρντ Χόλντεν, έναν σκληροτράχηλο αγωνιστή σε ένα κάθισμα στον Κόκκινο Τείχος, και την Έστερ ΜακΒέι, μια άλλη βουλευτή υψηλού προφίλ από τη βόρεια Αγγλία που χαίρεται να κλίνει στους πολιτιστικούς πολέμους.

Ο κίνδυνος για τον Σουνάκ είναι ότι μεγάλο μέρος της πτέρυγας του διχασμένου κόμματός του δεν θα πειστεί από τις μελλοντικές του κινήσεις, με βάση τα έως τώρα δείγματα της πολιτικής του.\

Αναλυτές στο στρατόπεδο των Τόρις, προειδοποίησε πως ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να οδηγήσει τον Σουνάκ να χάσει περαιτέρω μερίδιο ψήφων από το πρωτοεμφανιζόμενο Κόμμα Μεταρρυθμίσεων στη δεξιά πλευρά των Τόρις, το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται περίπου στο 8%.