Ο κύβος πλέον ερρίφθη. Μέσα στον Μάϊο (πιθανότατα στις 21 του μήνα) η χώρα θα οδηγηθεί στις εκλογές και οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν τη νέα κυβέρνηση. Στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η ημερομηνία έχει κλειδώσει, καθώς όπως εξήγησε επειδή μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη Κυριακή (ελέω απλής αναλογικής) δεν γίνεται να διεξαχθούν τον Αύγουστο, εν μέσω δηλαδή της τουριστικής περιόδου! Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλα πέντε ακόμη μηνύματα:

-Προανήγγειλε μέσω συνταγματικής αναθεώρησης αλλαγές ενδεχομένως και στον εκλογικό νόμο και στην διάρθρωση της εξουσίας

-Επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Hellenic Train

-Ψηφιακή κάρτα στο Δημόσιο

-Δημιουργία αυτόνομου Υπουργείο Μεταφορών

-H υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή στις επικείμενες εκλογές δεν έχει ακόμα κλειδώσει.

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «είναι στη πρόθεσή μου να εκκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα Βουλή για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Όπου δυστυχώς την τελευταία φορά δεν προφτάσαμε να κάνουμε, και σε αυτές προφανώς συμπεριλαμβάνεται και επιτέλους η αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμιά μας, αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το ίδιο το πολιτικό σύστημα, και το πώς μπορούμε να παρέμβουμε ενδεχομένως και στον εκλογικό νόμο και στην διάρθρωση της εξουσίας».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η σύμβαση με την Hellenic Train θα περάσει από κόσκινο, προκειμένου να έλθουν στην Ελλάδα πιο σύγχρονοι συρμοί. «Αυτό το οποίο θα κάνουμε και έχω μία συζήτηση επ’ αυτού με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό -η οποία είναι δρομολογημένη για τις επόμενες μέρες- είναι να ξαναμιλήσουμε ανοιχτά με την Hellenic Train και να βρούμε ένα νέο πλαίσιο όπου και τα δύο μέρη θα επενδύσουν στο σιδηρόδρομο αυτά που του αξίζουν.

Εμείς λοιπόν πρέπει να κάνουμε για το τρένο, αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε ως ιδιοκτήτες της δημόσιας υποδομής. Και πρέπει η Hellenic Train και αυτή να επενδύσει στα Ελληνικά τρένα με καλύτερα τρένα -δε θα πω πιο γρήγορα τρένα, ούτε πιο ασφαλή τρένα- γιατί τα τρένα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλή. Αλλά μόνο αν καταφέρουμε και ολοκληρώσουμε με ασφάλεια όλη τη σηματοδότηση του κυρίως δικτύου μπορούμε να περιμένουμε και καλύτερες ταχύτητες στα τρένα μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά, δε, την υποψηφιότητα Καραμανλή παρέπεμψε τη συζήτηση για το μέλλον. Αφού επισήμανε ότι ο πρώην Υπουργός, όχι απλά έθεσε στη διάθεσή του την παραίτηση με αλλά στη συνέχεια παραιτήθηκε, τόνισε ότι θα συζητήσει την υποψηφιότητα του όταν έρθει η ώρα. Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι η Ψηφιακή Κάρτα στο Δημόσιο σύντομα θα βρίσκεται σε ολόκληρο το Δημόσιο τομέα: «Ψηφιακή κάρτα εργαζομένου. Παντού στο Δημόσιο. Το επαναλαμβάνω. Η εντολή που έδωσα στον Υπουργό Εργασίας είναι: «Θα επιταχύνουμε το έργο της ψηφιακής κάρτας παντού στο Δημόσιο». Δε γίνεται».

Αυτοκριτική

«Η δική μου προσωπική ευθύνη για αυτό το οποίο έγινε είναι ακόμα πιο βαριά», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, απαντώντας στις ερωτήσεις που κατέθεσαν επιβάτες του μοιραίου τρένου. Όλοι μαζί, προσέθεσε, πρέπει να αλλάξουμε, δεν είναι μόνο θέμα ηγεσίας, η οποία προφανώς έχει την πρώτιστη ευθύνη να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Σε αυτή την φράση, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, περικλείεται η στρατηγική του πρωθυπουργού για την επόμενη ημέρα.

Περιγράφοντας, δε, την ημέρα εκείνη αφού σημείωσε ότι έμεινε όρθιος όλο το βράδυ συνέχισε σε έντονο προσωπικό ύφος: «Όταν πήγα την επόμενη μέρα, ήταν ίσως το πιο δύσκολο πράγμα το οποίο έχω κάνει. Ήταν μία αποκαλυπτική εικόνα και ήταν όλα -οι μυρωδιές, τα πρόσωπα των ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν μέσα στα συντρίμμια- ήταν πολύ, πολύ δύσκολη στιγμή για ‘μένα. Αν σκέφτηκα να παραιτηθώ; Όχι. Δεν έχω μάθει να τα παρατάω στις δυσκολίες και γιατί οι πολιτικοί τελικά κρίνονται από τον λαό και σίγουρα όταν έρχεται η ώρα της κρίσης υπάρχει ένα συνολικό ισοζύγιο…»