🏧 Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων έχει εκτοξευθεί στο 5,57% ενώ των καταθέσεων παραμένει κοντά στο μηδέν. Κάτι που προβληματίζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς δεν μπορούν να καλύψουν οι δανειολήπτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) τα δάνειά τους. Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες από τις τράπεζες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες και δήλωσε ότι στόχος είναι η προστασία περίπου 70.000 δανειοληπτών.

🛑  Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το σενάριο επιβολής πλαφόν στο ευρωπαϊκό επιτόκιο Euribor ώστε να μην μετακυληθεί στους δανειολήπτες η επιβάρυνση από τις επόμενες αυξήσεις στα επιτόκια. Ωστόσο ο κ. Σταϊκούρας ως τώρα δεν κατάφερε να ασκήσει ουσιαστική πίεση στις τράπεζες, πιέζοντας μόνο σε «αυστηρά μηνύματα» και έντονες συζητήσεις. Μαθαίνω πως ήρθε η ώρα για δράση – προεκλογική περίοδος, γαρ. Με σχεδιαζόμενο μέτρο περί «πλαφόν».

🤡 Η αλήθεια είναι ότι από τον Αλέξη Τσίπρα χάνεται συχνά το… ρο. Αφού πουλούσε κάποτε το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», πλέον σκοπίμως διαστρεβλώνει την αλήθεια και στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας ενώ ταυτόχρονα επιδίδεται σε μια προσπάθεια να οικειοποιηθούν, ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, τον περίφημο νόμο Κατσέλη. Άπαντες θυμούνται βέβαια ότι έγινε επί υπουργίας Λούκας Κατσέλη κι επί ΠΑΣΟΚ εν έτει 2010.

🔴 Ωστόσο, επειδή τα τελευταία χρόνια η κ. Κατσέλη έχει ενταχθεί στους κόλπους της Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί ανεπιτυχώς να πουλήσει το αφήγημα ότι έχει κάποια σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ στη διακυβέρνησή του έκανε ακριβώς, μα ακριβώς, το αντίθετο – χρεώνοντάς το στην… τρόικα (aka θεσμοί).

🏗️ Ενοχλημένοι είναι, μαθαίνω, αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με την πρόσφατη επίσκεψη συγκεκριμένων βουλευτών στο Ελληνικό υπό τον Αδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων πήρε μαζί του τον αναπληρωτή του Νίκο Παπαθανάση και τους βουλευτές που εκλέγονται στο Νότιο Τομέα Αθηνών (Σοφία Βούλτεψη, Χάρης Θεοχάρης, Αννα Καραμανλή, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Μπάμπης Παπαδημητρίους, Βασίλης Σπανάκης, Διονύσης Χατζηδάκης και Δημήτρη Βαγενά), επισκέφθηκαν το εργοτάξιο του Ελληνικού, και ξεναγήθηκαν από τη Lamda Development στα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή.

📹 «Ό,τι διαβάζετε τις τελευταίες μέρες, όπως βλέπετε με τα μάτια σας, είναι όλα παραμύθια της Χαλιμάς. Το έργο προχωράει κανονικά» είπε ο υπουργός και προγραμματίζει νέα (μετά καμερών) επίσκεψη, αυτή τη φορά στα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

🟩 Την θυμάστε την περίφημη φράση του Κώστα Σημίτη («είναι μακέτο αυτό το έργο;») όταν έμπλεος αγανάκτησης για την αμφισβήτηση από την τότε αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία, φρόντισε να απαντήσει; Για μακέτο κατηγορούν (ψιθυριστά και εσωκομματικά) τον κ. Γεωργιάδη, όπως έμαθε η στήλη – και δεν άρεσε καθόλου η «πολυβουλευτική» πρωτοβουλία του. Θεωρούν ότι κοιτάει την επόμενη μέρα – και όχι τις εκλογές.

🏗️ Στο ίδιο μήκος κύματος και η «Καθημερινή» που έκανε λόγο σε ρεπορτάζ της για «σύννεφα» πάνω από την επένδυση, κίνδυνο εκτροχιασμού του χρονοδιαγράμματος και διαμαρτυρίες αγοραστών για την ποιότητα των πολυτελών κατοικιών στον πύργο. Τις οποίες καθυστερήσεις στο έργο παραδέχεται και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development με δηλώσεις του στην εφημερίδα – ενώ αποκάλυψε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση προκειμένου για μην κατασκευαστούν στο Ελληνικό όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις που προβλέπονται αλλά να πάνε σε άλλα σημεία της Αττικής…

🔵Ψήνεται έκπληξη στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο του Επικρατείας – όπου όλα τα κόμμα ψάχνουν να βρουν ονόματα που θα προκαλέσουν αίσθηση και συζητήσεις. Στη ΝΔ σκέπτονται ένα όνομα που ως τώρα δεν έχει ακουστεί: πρόκειται για τη μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, Κούλα Αρμουτίδου. Η κόρη της έγινε πλέον σύμβολο στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πατριαρχίας και των γυναικοκτονιών. Και πρόσφατα, κατά την επίσκεψή του στον Έβρο, συνομίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

3️⃣ Ο οποίος Μητσοτάκης μάλλον εγκαταλείπει την ιδέα για τη Λάρισα και θα είναι υποψήφιος σε Εβρο, Δυτική Αθήνα και Α’ Θεσσαλονίκης. Αλλωστε εκεί μια θέση έχει αδειάσει λόγω της αποχώρησης Κώστα Καραμανλή. Άλλωστε οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε τρεις περιφέρειες – και μετά τις εκλογές να επιλέξουν έδρα.

🟢 Μαζεύονται τα ονόματα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και στο ΠΑΣΟΚ. Εκτός από τον γραμματέα του πολιτικού σχεδιασμού Παναγιώτη Δουδωνή, τον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Μάντζο και το μέλος του πολιτικού συμβουλίου Ελένη Χρονοπούλου, συζητήσεις γίνονται και με τον πρώην υπουργό Πέτρο Ευθυμίου αλλά και τον Γρηγόρη Λαμπράκη, γιο του δολοφονηθέντος βουλευτή της ΕΔΑ στη Θεσσαλονίκη το 1963. Για τον, δε, Νίκο Αλιβιζάτο το τοπίο παραμένει θολό.

⚖️ Ο επίτιμος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δημήτριος Κανελλόπουλος, ο εν ενεργεία Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Θεόδωρος Κανελλόπουλος και ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, με ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι «οι δημοκρατικές μας πεποιθήσεις, τα πιστεύω μας και η μακρόχρονη, θετική και επωφελής, διαδρομή μας στην κοινωνία, είναι γνωστό σε όλους, όσους γνωρίζουν τις δημόσια εκπεφρασμένες θέσεις και απόψεις μας, ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις πρόσφατες πολιτικές πρωτοβουλίες και επιλογές του αδερφού μας». Ναι, είναι αδέρφια του νέου επικεφαλής του ακροδεξιού μορφώματος του καταδικασμένου και φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη. Κύριοι με κάππα κεφαλαίο.

😤 Αληθεύει ότι στο εν λόγω ακροδεξιό μόρφωμα άρχισε ήδη η φαγωμάρα; Στη Θεσσαλονίκη, 23 στελέχη του απειλούν με παραίτηση επειδή, ως λένε, «φυτεύτηκε» ανάμεσά τους με υποψηφιότητα για βουλευτής ο Γιάννης Κόντης, παλιός αντιπροέδρος του Αρη.

🇪🇺 Ειρήσθω εν παρόδω, όπως μου μετέφεραν ευρωβουλευτικές πηγές, στις Βρυξέλλες αρκετά think tanks ούτε που θέλουν να ακούν για τρίτες εκλογές στην Ελλάδα – ούτε για μακρά ακυβερνησία μηνών. Θεωρούν ότι έτσι θα ευνοηθεί η ακροδεξιά στη χώρα και παραθέτουν το πρόσφατο παράδειγμα της Φινλανδίας, όπου πήρε πολύ μεγάλο ποσοστό.

🔙 Υποψήφια στην Καστοριά αναμένεται να είναι η διευθύντρια του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού, Μαρία Αντωνίου, η οποία πατάει εδώ και καιρό σε δυο… βάρκες, προσπαθώντας να προλάβει και τις υποχρεώσεις της στη Θεσσαλονίκη και τις συναντήσεις της στην Καστοριά. Διατέλεσε βουλευτής Καστοριάς από το 2012 έως το 2019, καθώς εξελέγη σε τρεις εκλογικές μάχες, τον Ιούνιο του 2012, τον Ιανουάριο και το Σεπτέμβριο του 2015. Στις εκλογές του 2019 έχασε την έδρα από τον Ζήση Τζηκαλάγια, με τον οποίο αναμένεται να αναμετρηθεί και τον Μάιο, σε μια εσωκομματική μάχη…

⤴️ Εκ νέου υποψήφιος προτίθεται να είναι ο νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, αδιαφορώντας για τη φημολογούμενη πρόθεση του βουλευτή Αρκαδίας της ΝΔ, Κώστα Βλάση, να διεκδικήσει τη συγκεκριμένη περιφέρεια. Ο Νίκας έπειτα από ώριμη σκέψη αποφάσισε να διεκδικήσει εκ νέου τον θώκο που κατέχει…

⏳ Παρασκηνιακές ζυμώσεις για αυτοδιοικητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (και) στον δήμο Καλλιθέας, για τις εκλογές του φθινοπώρου. Ερώτημα βέβαια αν είναι εφικτή αυτή η συνεργασία, με «πράσινους» υποψήφιους της Χαριλάου Τρικούπη όπως ο (πρώην και υποψήφιος) δήμαρχος Κώστας Ασκούνης, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν σε μετωπική σύγκρουση στο παρελθόν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα – και την παλιά ατάκα του περί «φθαρμένων βλαχοδημάρχων που είχαν εκλεγεί με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ».


Δια την υπογραφήν, Back door

Email: backdoorintro@gmail.com