Σε δουλειά να βρισκόμαστε σε αυτή τη χώρα, όπου όλα πρέπει να διογκωθούν, όλα πρέπει να τα τραβήξουμε από τα μαλλιά. Αυτή τη φορά ο Πάνος Βλάχος έδωσε το έναυσμα για να τεθεί επί τάπητος της δημόσιας ατζέντας μια συζήτηση για το αν προτρέπει κόσμο να σκοτώσει τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Άρη Πορτοσάλτε και να τους χώσει σε έναν σάκο.

Για να μπείτε στο κλίμα όσοι δεν γνωρίζετε τι συνέβη, ο Πάνος Βλάχος είχε ένα live το βράδυ του Σαββάτου όπου σε ένα τραγούδι επέλεξε να αλλάξει έναν στίχο και να πει «μέσα σε έναν σάκο βάλτε, Άδωνι και Πορτοσάλτε», στίχο που τραγούδησαν εν χορώ όλοι στο κοινό του.

Αυτό το βίντεο έφτασε στα αυτιά και τα μάτια του κ. Γεωργιάδη και του κ. Πορτοσάλτε και εξέφρασαν την ενόχλησή τους και την διάθεση του ο 2ος για να κινηθεί δικαστικά, καθότι, σύμφωνα με τους ίδιους, ο Πάνος Βλάχος προτρέπει κόσμο να τους σκοτώσει.

Ο ίδιος ο Πάνος Βλάχος έκανε μια ανάρτηση σε στόρι όπου εξηγούσε πως δεν κάνει επ’ ουδενί κάτι τέτοιο, αλλά πως αυτόν τον στίχο τον είπε δίκην σάτιρας και πως κι ο ίδιος θέλει να μπει στον σάκο για να «έρθουμε πιο κοντά».

Η υπερβολή σε όλο αυτό δεν άργησε να έρθει, εκατέρωθεν, και φτάνουμε στο τώρα που το συζητούν στις εκπομπές, συζητιέται στο Twitter, τα κλασικά εικονογραφημένα σε τούτη τη γωνιά του πλανήτη που φαίνεται πως ο πολύς ήλιος μας απορροφά τη φαιά ουσία και μας κάνει κουτούς.

Το θέμα δεν είναι τι εννοούσε ο Πάνος Βλάχος

Μπορούμε να συμφωνήσουμε, όσοι τον έχουμε δει σε live, ότι ο Πάνος Βλάχος δεν θα προέτρεπε με τίποτα σε κάτι τέτοιο κι ότι πολλές φορές πάνω στη σκηνή καταφεύγει σε ακροβασίες που στο μυαλό του είναι αστείες. Προφανώς, όταν πας να συνδυάσεις τη μουσική με την πλάκα, δε σημαίνει πως θα το κάνεις πάντα επιτυχημένα. Κάποιες φορές, κάτι που θα κάνεις, θα είναι κακής αισθητικής.

Είναι επίσης ευρέως γνωστό πως σε συναυλίες καλλιτεχνών που έχουν χτίσει το όνομά τους, έκοντες ή άκοντες, πάνω και στον πολιτικοκοινωνικό τους σχολιασμό, ο κόσμος που βρίσκεται εκεί, θέλει να ακούσει ένα ανάθεμα και για την εξουσία. Θα είναι οι «μπάτσοι»; Θα είναι ο Μητσοτάκης; Θα είναι κάποιος άλλος, όπως ο Άδωνις ή ο Πορτοσάλτε, που εκπροσωπεί την 4η εξουσία;

Σαφώς, η φράση «σε έναν σάκο βάλτε», όσο κι αν δεν υποκινεί, σίγουρα δεν είναι και αθώα. Δηλαδή τι μπορεί να σημαίνει; Να τους βάλουν σε ένα σακί πατάτες και να κάνουν σακοδρομίες χοροπηδώντας; Ή να τους κλείσουν το στόμα και να τους αιχμαλωτίσουν εννοεί ή αυτό που υποστηρίζουν οι θιγόμενοι. Είναι ελεύθερη στην ερμηνεία η φράση και οτιδήποτε και να εννοεί ο Πάνος Βλάχος, ας μην κοροϊδευόμαστε, οι από κάτω, το κοινό του, προφανώς παθιάζεται και συμμετέχει στο τραγούδι γιατί φαντάζεται την δεύτερη ερμηνεία. Όχι γιατί σώνει και ντε θα πάνε να προβούν σε κυνήγι μαγισσών, αλλά στη λογική αυτού που λέμε «σχήμα λόγου», «πάνω στην κουβέντα».

Αν πάντως κάποιος πάει να επιτεθεί σωματικά σε Άδωνι και Πορτοσάλτε, σίγουρα δεν θα το έχει κάνει γιατί του όπλισε το χέρι ο Πάνος Βλάχος.

Προσωπικά, πιο ανησυχητικό για μένα, και δεν σχετίζεται με τον Πάνο Βλάχο, είναι το να βλέπω πόση χαρά προκαλείται σε κάποιον που ακούει στίχο «σε έναν σάκο βάλτε». Δηλαδή, οι ίδιοι άνθρωποι που φωνάζουν κάθε φορά πως καταδικάζουν τη βία και ζητούν παραδειγματικές τιμωρίες για κακοποιούς, όταν η βία στρέφεται σε κάποιον που δεν τους ικανοποιεί τις επιθυμίες, εκεί κανένα πρόβλημα. Ορμήξτε και ρίχτε κλωτσομπουνίδια.

Το πιο ανησυχητικό είναι αυτοί που «υποδέχονται» τέτοιους στίχους

Το προφίλ που ανάρτησε το βίντεο και στο οποίο απάντησε ο Πορτοσάλτε, κάνει λόγο για «υπέροχο Πάνο Βλάχο» με βάση αυτόν τον στίχο.

Πού αρχίζει και που τελειώνει όλος αυτός ο εγκωμιασμός της βίας που θεωρεί καλή μια αγανακτισμένη πλευρά της κοινωνίας; Γιατί αν εγώ θεωρήσω καλή τη βία που έχει ως θύμα κάποιον που με ενοχλει η ύπαρξη του, τότε θα πρέπει να αποδεχτώ πως κάποια στιγμή θα ενοχλήσει κάποιον η δική μου ύπαρξη και θα πρέπει να δικαιολογήσω και την εκεί βία.

Μπορεί να λέμε για τη σάτιρα κι ότι δεν έχει όρια, αλλά οι αποδέκτες της σάτιρας επίσης δεν έχουν όρια. Κι οι αποδέκτες της είναι πάντα άνθρωποι με συσσωρευμένο μίσος, έτοιμοι να καταστρέψουν περισσότερο παρά να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα. Οι ίδιοι άνθρωποι πήγαν και κατέστρεψαν το μαγαζί Polyamorous στα Εξάρχεια γιατί ενοχλούνταν από την αισθητική του και θεωρούν ότι έφερε τον χιπστερισμό στην γειτονιά τους και είναι η αιτία που δε βρίσκουν νορμάλ ενοίκια για να μείνουν.

Αυτοί που τραγουδάνε εν χορώ το «μέσα σε ένα σάκο βάλτε», μπορεί να μην πάνε να δολοφονήσουν, αλλά στην πρώτη ευκαιρία μια φωτιά θα τη βάλουν. Στην πρώτη ευκαιρία θα πετάξουν μια πέτρα στη τζαμαρία ενός μαγαζιού.

Υπερβολικό να λέμε ότι ο Πάνος Βλάχος υποκινεί σε δολοφονία των δύο, αλλά και αφελές από την άλλη μεριά να θεωρούμε πως είναι και απόλυτα αθώος αυτός ο στίχος. Όχι ως προς τον Βλάχο, αλλά ως προς αυτούς που τον ακούνε και τον επαναλαμβάνουν σαν ηχώ.