Στη Χαριλάου Τρικούπη έχει χτυπήσει συναγερμός. Το κόμμα πλησιάζει προς τα… μονοψήφια ποσοστά, κάτι που προβληματίζει έντονα τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους συνεργάτες του. Ωστόσο, προς ώρας δεν επικρατεί πανικός. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Αττική. Στην περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ δείχνει να κερδίζει δυνάμεις και μάλιστα υπάρχουν συγκεκριμένες περιφέρειες όπου έχει δυναμική να ξεπεράσει και τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ένα σημαντικό πρόβλημα που καλείται να λύσει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι οι νέοι ψηφοφόροι. Στις μεγαλύτερες ηλικίες το κοινό υπάρχει και ψηφίζει, ωστόσο στους νέους (18-24) χάνει και από τη Νέα Δημοκρατία. Η ανανέωση στην οποία προχώρησε ο Ν. Ανδρουλάκης δείχνει πως είχε κάποια οφέλη, όχι όμως αυτά που και ο ίδιος θα περίμενε.

Το τρίτο πρόβλημα δεν είναι άλλο από το αφήγημα που έχει χτίσει η Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνώριζε εξ αρχής ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων θα αποτελέσει μήλον της έριδος τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και συνεπώς επίλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις και από τους δύο, δυσαρεστώντας βέβαια αρκετά «πράσινα» στελέχη. «Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ και βγαίνει ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας νέα σελίδα για την πατρίδα, για τους νέους, για όλες τις γενιές. Γι’ αυτό καλούμε τον ελληνικό λαό να κάνει επιλογή ευθύνης, επιλογή αλλαγής ανάμεσα σε ένα κράτος αδιαφάνειας, που υπάρχει μόνο ως λάφυρο για τα «γαλάζια» παιδιά, και ένα κράτος διαφάνειας και σεβασμού των θεσμών και των δικαιωμάτων. Ανάμεσα σε ένα κράτος κοινωνικής αδικίας που υλοποιεί πολιτικές για τους λίγους και ισχυρούς, και σε ένα κράτος δικαιοσύνης με ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος πριν από λίγες μέρες, προκειμένου να δείξει ότι δεν αποτελεί «παρακολούθημα» ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ.

Στο ΠΑΣΟΚ, τέλος, γνωρίζουν ότι οι δύσκολες αποφάσεις θα έρθουν μετεκλογικά. Οι όποιες αποφάσεις του Ν. Ανδρουλάκη μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο, στις δεύτερες ή στις τρίτες εκλογές. Ακόμα κι αν αποφασίσει να μπει σε μια οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι θα βγει χαμένος, θυμίζοντας τι έγινε όταν το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία…