Ο γενικός γραμματέας του ΜεΡΑ25, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, διευκρίνισε ότι δεν είχε «καμία επικοινωνία» ούτε θα έχει με τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ για την πρόταση που ανέπτυξε σε κείμενο-συμβολή στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων σχέδιο για «πληρωμή σε τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα», για να καλυφθούν τα κενά διαθεσίμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την προσέγγιση Τσακαλώτου. «Για να στηθεί ένα τοπικό νόμισμα -που δεν είναι κακή ιδέα, το έχουμε και εμείς στο πρόγραμμά μας- χρειάζεται το “Δήμητρα”, γιατί κάπου πρέπει να θεμελιωθεί. Γιατί με ρωτούν συνάδελφοί σας ”δεν τινάξατε στον αέρα οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας με ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ με το Δήμητρα”, όχι, το αντίθετο κάναμε. Βάλαμε τη βάση για μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση, που προφανώς δεν ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Όσον αφορά το σχέδιο «Δήμητρα», ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως «είναι το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών παγκοσμίως. Είναι ένα εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών, δημόσιο και δωρεάν, και στήνεται σε χώρες που έχουν κεντρικές τράπεζες. Σε χώρες που δεν έχουν κεντρικές τράπεζες, εμείς προτείνουμε να ”κουμπώσει” στο ΑΦΜ του καθενός».

«Αυτό που μας νοιάζει πιο πολύ είναι η γενική αίσθηση. Τα δύο μεγάλα κόμματα παρουσιάζουν τη χώρα σαν να έχει βγει από τα μνημόνια», είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

Όπως επισήμανε, είμαστε σε ακόμη χειρότερη θέση οικονομικά λόγω χρέους, καθώς έχουμε μεγάλη εξάρτηση από την ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η ΑΑΔΕ είναι απολύτως εξαρτημένη από την τρόικα. Μόνο εκείνοι έχουν πλήρη εικόνα των όσων χρωστούν στο ελληνικό κράτος» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξηγώντας τι εννοούσε σε δήλωσή του ότι βρισκόμαστε «υπό κατοχή», και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα στο όνομα της Αριστεράς.

Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για την «αποκήρυξη» του ΜεΡΑ25 από τον Αλέξη Τσίπρα και πρότεινε «ρήξη όσον αφορά τα μνημόνια για να είναι βιώσιμη η χώρα».

Στο ενδεχόμενο συνεργασιών, είπε πως ακόμη και αν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜεΡΑ25 συγκεντρώσουν το ποσοστό για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα προτιμήσει να ξαναπάμε σε εκλογές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχτηκε διάλογο για ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα. Το να κάνουμε κυβέρνηση χωρίς πρόγραμμα, είναι η χειρότερη μομφή απέναντι στην δημοκρατία. Στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν συνεργασία για τί; για να μοιράσουν υπουργεία;» σχολίασε.