Το πόσο μεγάλος παίκτης είσαι φαίνεται, ίσως περισσότερο από όλα, στο πώς αντιμετωπίζεις τις αναπόφευκτες δυσκολίες. Στο αν σέβεσαι ή όχι τον αντίπαλό σου, τους γύρω σου και σε τελική ανάλυση, τον εαυτό σου. Στο πώς στέκεσαι όταν η μπάλα καίει. Κι εκεί, οι κύριοι Τζοέλ Εμπίντ και Τζέιμς Χάρντεν ζυγίστηκαν, στην παρούσα φάση έστω, ελλιπείς.

Ήταν ο αποκλεισμός των Σίξερς από τους Σέλτικς στα ημιτελικά της περιφέρειας Ανατολής του ΝΒΑ που γέννησε τη συζήτηση. Διασυρμός η τελευταία εικόνα για την ομάδα της Φιλαδέλφεια, με τους Βοστονέζους να κάνουν πάρτι (122-88) και να φτάνουν σαρωτικά στο 4-3, που έκρινε υπέρ τους τη σειρά.

Κάθε άλλο παρά MVP

Ο Εμπίντ έγινε ο πρώτος MVP που μένει εκτός των τελικών της περιφέρειας του στο ΝΒΑ. Καταγράφοντας μεγάλη αγωνιστική πτώση στα playoffs. Από τους 33,1 πόντους μέσο όρο που είχε στην regular season, έπεσε στους 23,7. Η μεγαλύτερη τέτοιου είδους μείωση για πολυτιμότερο παίκτη κανονικής σεζόν, στα χρονικά.

Δεν ήταν στο 100%, τον υπερασπίστηκε ο προπονητής του, Ντοκ Ρίβερς. Ουσία όμως είναι πως ο Καμερουνέζος σέντερ άφησε τουλάχιστον αμφιλεγόμενες εντυπώσεις με το πώς χειρίστηκε τον αποκλεισμό. Μετά από ένα ματς που τα έσπασε με την κακή έννοια του όρου (15π., 8ρ., 5/22).

Στη Φιλαδέλφεια θα πρέπει μάλλον να καταλάβουν ότι ο Εμπίντ δεν είναι ο παράγοντας «Χ» για την επιτυχία. Ένας MVP της Regular που έγινε ένας regular των play offs… Εννοείται πως ξέρει πολλά κιλά μπάσκετ. Αλλά δεν μπορεί να βγάλει πολλά δύσκολα παιχνίδια μαζεμένα. Είναι μάλλον κατασκευαστικό το θέμα. Όμως αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει ένας MVP.

Το αμφιλεγόμενο σχόλιο του Εμπίντ προκάλεσε την αντίδραση του Αντετοκούνμπο

«Κάποιος λέει δεν ήταν αποτυχία, αλλά βήματα προς την επιτυχία» είπε μεταξύ άλλων ο Εμπίντ στη συνέντευξη Τύπου αναπαράγοντας μέρος των όσων είπε πρόσφατα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μετά τον αποκλεισμό των Μπακς.

Το ότι όμως το έκανε με ένα χαμόγελο που άνετα μπορεί να ερμηνευτεί ως ειρωνικό, είναι βαθιά προβληματικό. Στην καλύτερη είναι κάτι το αμήχανο ή μια κακή απόπειρα για χιούμορ. Στη χειρότερη είναι ασεβές και φτηνό.

Το sportscenter ανέβασε το συγκεκριμένο απόσπασμα από τις δηλώσεις συνοδεύοντάς το με emojis με γέλια. Ο Greek Freak το εντόπισε και δεν το άφησε να περάσει έτσι. Αναρωτήθηκε «τι είναι τόσο αστείο», κάποιες φορές δεν χρειάζεται να πεις πολλά για να δείξεις πόσο θυμωμένος είσαι. Και δεν ξέρουμε αν εννοούσε και κάτι για τον Εμπίντ – θα το καταλαβαίναμε απόλυτα πάντως αν ναι.

Ο Χάρντεν κρύφτηκε στα δύσκολα (ξανά)

Και ο Χάρντεν; Το να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα είναι το μεγάλο του απωθημένο. Το λέει και το ξαναλέει. Σε αυτό στάθηκε και μετά τον αποκλεισμό. Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψαχτεί γι’ αλλού – φανταζόμαστε όμως όχι στο αγαπημένο του Χιούστον, οι Ρόκετς δεν είναι ομάδα για πρωταθλητισμό αυτήν την εποχή.

Ωστόσο, είναι απορίας άξιον πού ήταν στο κρίσιμο game 7 με τους Σέλτικς. Σε κανένα σημείο ο «Μούσιας» δεν έδειξε πως έχει αντιληφθεί το τι διακυβεύεται, το ότι η ήττα θα σήμαινε για ακόμα μια φορά ματαίωση του όνειρού του. Τα στατιστικά του (9π, 7ασ. 4/16 σουτ.) το δείχνουν περίτρανα. Είναι ξεπερασμένος μπασκετικά; Τα σημάδια αυτό δείχνουν. Το προσωπικό τοπ του, σίγουρα, αποτελεί μακρινή ανάμνηση.

Οι 76ers από αυτόν και τον Εμπίντ περίμεναν. Στους ηγέτες στρεφόμαστε στα δύσκολα. Όμως αμφότεροι κρύφτηκαν, δεν στάθηκαν στο ύψος των απαιτήσεων και των προσδοκιών. Ο Καμερουνέζος σέντερ και ο «Μούσιας» είχαν μαζί 8/29 εντός παιδιάς και 9 λάθη!

Πόσο μεγάλο ήταν το κοντράστ με τον Τζέισον Τέιτουμ. Με 51π., 13ριμπ., 5ασ., ο 25χρονος σούπερ σταρ έκανε μυθική εμφάνιση leader και οι Σέλτικς θα διεκδικήσουν και πάλι την είσοδο στους NBA Finals κόντρα στους Μαϊάμι Χιτ. Έτσι γίνεται…

Οι Σίξερς για χρόνια κυνηγούν το να πάνε μέχρι τέλους. Πάντα, όμως, αποτυχαίνουν. Με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Και όλα δείχνουν πως χάθηκε η τελευταία τους ευκαιρία. Πώς να δει κανείς κάτι άλλο μετά το φετινό;