Για τον ταξιδιώτη που επιθυμεί να βιώσει την απόλυτη παριζιάνικη εμπειρία δεν αρκεί μια ζωή να ανακαλύψει το Παρίσι. Η «Πόλη του φωτός» είναι ένας προορισμός που βρίσκεται στη bucket list των περισσότερων ταξιδιωτών. Απαιτεί ωστόσο να επενδύσεις αρκετό χρόνο, αν θέλεις να το δεις από άκρη σε άκρη. Εγώ παρότι έζησα αρκετά χρόνια εκεί υπάρχουν ακόμα πράγματα που δεν πρόλαβα να δω.

Το Παρίσι είναι ένα απέραντο μουσείο και έχει μια τεράστια κουλτούρα που το ακολουθεί. Στην πόλη υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες αξιοθέατα, μνημεία, μουσεία και πινακοθήκες που μπορείτε να επισκεφτείτε, είτε δωρεάν, είτε με ένα χαμηλό αντίτιμο.

Το πρώτο SOS για να αποφύγετε τις ατελείωτες ουρές είναι να κλείσετε online τα εισιτήριά σας, για το Μουσείο του Λούβρου, τον Πύργο του Άιφελ, το Ανάκτορο των Βερσαλλιών και το Μουσείο Ορσέ… και για οπουδήποτε αλλού θέλετε να πάτε. (Για όλα αυτά τα γνωστά αξιοθέατα δε θα σας γράψω, τα γνωρίζεται ήδη).

Το δεύτερο SOS αγοράστε την κάρτα των μουσείων Paris Museum Pass,  η οποία καλύπτει περισσότερα από 60 μουσεία και αξιοθέατα. Το πάσο δύο ημερών κοστίζει 52€, των τεσσάρων ημερών 66€ και των έξι ημερών 78€. Συμφέρει πραγματικά αν θέλετε να επισκεφθείτε όσα περισσότερα μουσεία γίνεται.

Το Παρίσι είναι μία εκπληκτική πόλη. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέξετε ή να αποφύγετε, για να περάσετε όσο πιο όμορφα γίνεται στις διακοπές σας.

Πριν σας προτείνω που να πάτε διαβάστε τα πέντε πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε.

Τα πέντε πράγματα που πρέπει να προσέξετε

1. Μην φάτε σε εστιατόρια σε τουριστικές περιοχές

Μπορεί να πληρώσετε μια μικρή περιουσία για ένα γεύμα σε κάποιο από τα εστιατόρια γύρω από τα διάφορα αξιοθέατα, με την με την ποιότητα του φαγητού να μην είναι η καλύτερη. Τα καλύτερα εστιατόρια του Παρισιού είναι κρυμμένα σε μικρά στενάκια. Αναζητήστε τα!

2. Μην κάνετε ποδήλατο στο Παρίσι

Η βόλτα με ποδήλατο στο Παρίσι, μπορεί να ακούγεται αρκετά ρομαντική ιδέα, παρόλα αυτά δεν παύει να είναι αρκετά επικίνδυνη.

3. Μη μείνετε σε λάθος περιοχή

Το Παρίσι δεν είναι και η πιο ασφαλής πόλη στην Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι κινδυνευέτε, αλλά αν μείνετε σε λάθος περιοχή, είναι πιο πιθανό να βρεθείτε προ δυσάρεστων καταστάσεων.

Προσπαθήστε να μην μείνετε κοντά στο Porte de Saint Quen (17o διαμέρισμα), Barbes (18o), Riquet Stalingrand (19o) και Belleville (10o, 11o και 20ο). Επίσης, αποφύγετε να μείνετε στα βόρεια προάστια της πόλης, όπως το Seine-Saint-Dennis(93o). Δες το «Το Μίσος» του Ματιέ Κασσοβίτς με τον Βενσάν Κασέλ και θα καταλάβεις.

4. Μην αγοράσετε μόνο ένα εισιτήριο για το μετρό

Για να κινηθείτε στην πόλη θα χρησιμοποιήσετε το μετρό παραπάνω από μία φορές. Το να αγοράζετε ένα εισιτήριο τη φορά σίγουρα θα σας κοστίσει αρκετά περισσότερο από το να αγοράσετε 10 εισιτήρια μαζί.

Μπορείτε να αναζητήσετε το carnet de ticket των 10 εισιτηρίων στα εκδοτήρια των σταθμών, ή στους αυτόματους πωλητές.

Παρίσι

Εναλλακτικά, εφόσον το ταξίδι σας είναι μεταξύ 2-5 ημέρες, μπορείτε να αγοράσετε την ειδική Travel Card από το Getyourguide.com, να μετακινήστε δωρεάν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και να επισκευθείτε χωρίς επιπλέον κόστος σε πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης. Το κόστος είναι 109 ευρώ και μπορείτε να την αγοράσετε ηλεκτρονικά εδώ.

5. Αποφύγετε το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη

Η κίνηση στο κέντρο μπορεί να είναι ανυπόφορη και να σας στερήσει πολύτιμο χρόνο, από άλλες σαφώς πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Εκτός αυτού, είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε χώρο για parking στα κεντρικά σημεία. Η λύση είναι απλή: χρησιμοποιήστε το μετρό για να πάτε εύκολα και γρήγορα στον προορισμό σας.

Και τώρα είναι η ώρα να αποκαλύψουμε ορισμένα μικρά μυστικά της πόλης.

1. Στο Salon Chopin το μικρότερο μουσείο στο Παρίσι

Στην καρδιά της πόλης, στη μέση του Σηκουάνα, στο μαγευτικό Ile Saint-Louis, μέσα στην ήσυχη Bibliothèque Polonaise de Paris, ανεβαίνοντας μια σπειροειδή σκάλα βρίσκεται το μικρότερο μουσείο στο Παρίσι.

Το Salon Chopin είναι μόνο ένα δωμάτιο. Σε αυτό θα βρείτε ένα πιάνο, πορτρέτα, γράμματα, ακόμη και μια παιδική τούφα μαλλιών που ανήκει στον μεγάλο ρομαντικό πιανίστα, Φρεντερίκ Σοπέν. Ο υπάλληλος του μουσείου θα σπεύσει να εξηγήσει ότι τα περισσότερα από τα υπάρχοντα του Σοπέν στο Παρίσι πωλήθηκαν σε δημοπρασία μετά το θάνατό του και ότι λίγα απομένουν στο μουσείο. Αλλά σε αυτό το μικρό δωμάτιο, με γράμματα γραμμένα στο χέρι του Σοπέν, πίνακες του αγαπημένου του George Sand στον τοίχο και τις όμορφες νότες της μουσικής του να κουδουνίζουν απαλά στο παρασκήνιο, μπορείτε σχεδόν να φανταστείτε να μοιράζεστε το σαλόνι με τον ίδιο τον συνθέτη. (Θα πρέπει να φανταστείτε αυτό το μέρος επειδή οι φωτογραφίες δεν επιτρέπονται.)

2. Το νεκροταφείο-ατραξιόν Père-Lachaise

Μέσα σε μια έκταση 110 στρεμμάτων εκτείνεται το μεγαλύτερο κοιμητήριο του Παρισιού όπου αναπαύονται αιώνια μεγάλα ονόματα από το χώρο της Τέχνης, της Μουσικής και των Γραμμάτων, καθιστώντας το έτσι τοπωνύμιο μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας αλλά και από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

Περπατήστε στα μεγάλα μαυσωλεία, που χτίστηκαν πριν από το 1900. Ρωτήστε που είναι βρίσκεται ο τάφος του Τζιμ Μόρισον όπως και το μνημείο του Οσκαρ Ουάιλντ, που γέμισε από σημάδια φιλιών με κόκκινο κραγιόν.

Πριν φύγετε μη ξεχάσετε να δείτε ένα από τα πιο όμορφα και φαντασμαγορικά γλυπτά στο Κοιμητήριο, το «Μνημείο των Νεκρών», που τοποθετείται στο τέρμα της κεντρικής λεωφόρου Avenue principale του νεκροταφείου. Η κατασκευή του διήρκεσε δέκα χρόνια και αποτελεί μεγαλούργημα του Γάλλου γλύπτη Πωλ-Αλμπέρ Μπαρτολομέ.

Το κοιμητήριο τοποθετείται στη Blvd. de Ménilmontant, με πρόσβαση από τους κοντινούς σταθμούς του μετρό Philippe Auguste (γραμμή 2) ή Père Lachaise (γραμμή 3).

3.Μονμάρτρη

Έχω περάσει ατελείωτες ώρες στην Μοντμάρτη. Θα μπορούσα άνετα να ζήσω όλη μου τι ζωή σε ένα σπιτάκι στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτή την συνοικία δεν θα είμαι αντικειμενικός καθώς την θεωρώ την πιο ατμοσφαιρική περιοχή στην «Πόλη του φωτός».

Για να φτάσουμε στην Μονμάρτη ο καλύτερος τρόπος είναι με το μετρό. Πάρτε τη γραμμή 2 μέχρι το σταθμό Anvers (από όπου μπορείτε να πάρετε το τελεφερίκ για τη Βασιλική της Σακρέ-Κερ) – και τη γραμμή 12 μέχρι το σταθμό Abbesses. Από εκεί, θα πρέπει να περπατήσετε μέχρι το λόφο για να φτάσετε στα κύρια αξιοθέατα, όπως η Place du Tertre και η Βασιλική της Σακρέ-Κερ. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να πάρετε το μετρό μέχρι το σταθμό Blanche που βρίσκεται ακριβώς έξω από το Moulin Rouge και να περπατήσετε από εκεί.

Μια βόλτα στους δρόμους της είναι από μόνη της μοναδική εμπειρία. Πολυάριθμα στενά δρομάκια και σκάλες οδηγούν στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται η κατάλευκη Βασιλική της Σακρέ-Κερ.

Κατεβαίνοντας, ανακατευτείτε με το πλήθος που κατακλύζουν τις σκάλες και το πάρκο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη Σακρέ-Κερ – το καταπληκτικότερο σημείο για να απολαύσετε ένα αυθεντικό παριζιάνικο πικνίκ.

Στην οδό Rue de Ravignan, στον αριθμό 3, βρίσκεται το Bateau-Lavoir, τόπος κατοικίας και συνάντησης διαφόρων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένου του Πικάσο, ο οποίος ζωγράφισε τον εμβληματικό πίνακα «Οι δεσποινίδες της Αβινιόν» ακριβώς εδώ. Δίπλα στον τελευταίο αμπελώνα της Μονμάρτρης, στην οδό Rue des Saules, θα βρείτε ένα από τα παλαιότερα καμπαρέ του Παρισιού, το Au Lapin Agile, το οποίο στις αρχές του 20ου αιώνα είχε γίνει στέκι μποέμ καλλιτεχνών.

Πολύ κοντά στην Place du Tertre βρίσκεται ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο εξ’ ολοκλήρου στον Salvador Dalí, έναν από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες που έζησαν ποτέ στη Μονμάρτρη. Με πάνω από 300 εκθέματα, το Espace Dalí φιλοξενεί την μεγαλύτερη συλλογή έργων του Ισπανού καλλιτέχνη στην Γαλλία και η οποία περιλαμβάνει από πίνακες και γλυπτά μέχρι χαρακτικά και έπιπλα.

Η Μονμάρτρη γαλούχησε και μερικούς από τους σπουδαιότερους μουσικούς της Belle Époque, όπως ο Ερίκ Σατί και ο Κλωντ Ντεμπυσί. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο θρυλικό Le Chat Noire, όπου ο Σατί εργαζόταν ως πιανίστας. Τέλος αξίζει μια επίσκεψη στο κοιμητήριο της Μονμάρτρης.

Περισσότερο μυστικός κήπος, παρά κοιμητήριο αποτελεί την τελευταία κατοικία πολλών μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως ο Εντγκάρ Ντεγκά, ο Φρανσουά Τρυφώ και ο Αλέξανδρος Δουμάς.

Το απομονωμένο κοιμητήριο βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου, έχει την αίσθηση ενός πάρκου και είναι γεμάτο από ελικοειδή μονοπάτια, σιντριβάνια, δέντρα, λόφους, σκάλες και ρομαντικά αγάλματα.

+ Πίσω από την Σακρέ-Κερ στριβούμε δεξιά, συνεχίζουμε στα στενά και λίγο πιο κάτω, απέναντι απο΄το AU Lapin Agile, φτάνουμε στον αμπελώνα του Παρισιού.

Οι κήποι ενέπνευσαν πολλούς από τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους που έζησαν εδώ, όπως ο Βαλαντόν, ο Ουτριλό και φυσικά ο Ρενουάρ.

++ Να φας στο Le Chat noir που είναι φημισμένο για το φρεσκομαγειρεμένο bourgignion του. Το bourgignion είναι μια σούπα από εντόσθια μοσχαριού βρασμένα με φρέσκα λαχανικά με τέτοιο τρόπο και τόσο χρόνο, όσο χρειάζεται για να κρατηθούν τα υλικά τραγανά και γευστικά αναλλοίωτα. 

4.Να βολτάρεις στο Marais: Εκεί όπου συναντάς τον Ουγκό, τον Πικάσο και την μοντέρνα τέχνη

Το Marais βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού και εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του 3ου και 4ου διαμερίσματος στην δεξιά όχθη του Σηκουάνα. Ο λαβύρινθος από στενά πλακόστρωτα δρομάκια που σχηματίζουν το Le Marais συνεχίζει να διατηρεί τη μεσαιωνική του ατμόσφαιρα.

Για μια τόσο μικρή γειτονιά, το Marais διαθέτει έναν εντυπωσιακό αριθμό εκπληκτικών μουσείων, όπως το Μουσείο Carnavalet που αφηγείται την ιστορία του Παρισιού μέσα από χιλιάδες έργα τέχνης και εκθέματα που ανατρέχουν στο παρελθόν της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σε μία από τις πιο μαγικές γωνιές του Παρισιού και σήμα κατατεθέν του Marais, στην πλατεία των Βοσγίων βρίσκεται ένα από τα λιγότερο γνωστά μουσεία της πόλης του φωτός, το Μουσείο Βικτόρ Ουγκώ. Το σπίτι όπου έζησε ο εμβληματικός Γάλλος συγγραφέας έχει μετατραπεί σε μουσείο ήδη από το 1903.

Εάν είστε λάτρης του Πικάσο, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο Πικάσο που φιλοξενεί την μεγαλύτερη συλλογή έργων του καλλιτέχνη στον κόσμο. Θαυμάστε τα πιο προσωπικά αρχεία των διαφόρων περιόδων της ζωής του καλλιτέχνη, ακολουθώντας μια χρονολογική σειρά, από τα πορτρέτα του Πικάσο με τις ερωμένες του μέχρι τα πειραματικά γλυπτά και τα σκίτσα του. Το ίδιο το μουσείο είναι ένα από τα πιο όμορφα ιστορικά αρχοντικά στην περιοχή.

Αν πάλι είστε λάτρης της φωτογραφίας, τότε επιβάλλεται μια επίσκεψη στον Ευρωπαϊκό Οίκο Φωτογραφίας. Στεγασμένο σε ένα εξαιρετικό αρχοντικό, το MEP ( Maison Européene de la Photographie).

Ο 20ος αιώνας άφησε το σημάδι του στο Marais και το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού, γνωστό και ως Κέντρο Μπομπούρ ή απλά Μπομπούρ, δίνει μια σύγχρονη πινελιά. Αυτό το μουσείο μοντέρνας τέχνης και το εντυπωσιακό, πολύχρωμο κτίριο υψηλής τεχνολογίας αξίζουν πραγματικά μια επίσκεψη, έστω και μόνο για την εκπληκτική θέα του Παρισιού από τον έκτο όροφο.

+ Η περιοχή τα Σαββατοκύριακα πεζοδρομείται. Οι δύο κύριοι εμπορικοί δρόμοι είναι η Rue des Francs-Bourgeois και η Rue Vieille du Temple, οι οποίοι είναι κάθετοι μεταξύ τους φιλοξενούν όλες τις πολυτελείς μπουτίκ και τις ναυαρχίδες του high-street fashion αυτή τη στιγμή.

++ Στο Marais θα πεις τα καλύτερα κοκτέιλ της πόλης. Να πάτε στο Le Mary Celeste, το Little Red Door και το Candelaria.

+++ Να πάτε για ψώνια στο Mam’zelle Swing ένα πολύχρωμο κατάστημα που διαθέτει γυναικεία κομμάτια από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1960.

5.Κατακόμβες

Είναι αναμφισβήτητα το πιο τρομακτικό αξιοθέατο που έχει να προσφέρει το Παρίσι, με χιλιόμετρα σηράγγων επενδεδυμένων με τα μηριαία οστά και τα κρανία έξι εκατομμυρίων νεκρών Παριζιάνων.

Χτισμένες 18 μέτρα κάτω από το έδαφος στα τέλη του 18ου αιώνα για να αποτρέψουν την εξάπλωση ασθενειών στα νεκροταφεία του κέντρου της πόλης, οι Κατακόμβες του Παρισιού είναι τώρα το σκηνικό ενός ψυχρού περιπάτου.

Η επισκέψιμη επιφάνεια έχει μήκος περίπου 1,7 χιλιόμετρα. Η είσοδος βρίσκεται στην πλατεία Ντανφέρ-Ροσρώ.

6.Να αγοράσεις βιβλίο από το Shakespeare and company

To Shakespeare and Company είναι ίσως το πιο διάσημο βιβλιοπωλείο στον κόσμο. Βρίσκεται στην οδό Rue de la Bûcherie 37 σε απόσταση αναπνοής από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Το άνοιξε το 191 ο Αμερικανός, Τζορτζ Γουίτμαν. Το κτίριο του 17ου αιώνα φιλοξενούσε κάποτε ένα μοναστήρι, γνωστό ως La Maison du Mustier.

Τη δεκαετία του 1950, ήταν στέκι της γενιάς των μπιτ, και σήμερα παραμένει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ορόσημα του Παρισιού.

Βρίσκεται πολύ κοντά στη Notre Dame και έχει θέα τον Σηκουάνα. Άνοιξε τις πόρτες του το 1951 με ιδιοκτήτη τον Τζορτζ Γουίτμαν με αρχικό όνομα «Le Mistral». Μετονομάστηκε σε «Shakespeare and Company» προς τιμή του αρχικού βιβλιοπωλείου της Sylvia Beach που έκλεισε το 1940.

7. Για ποτά στο Le Bar à Bulles

Σχεδόν δέκα ετών το Le Bar à Bulles είναι ένα μυστικό μπαρ» που είναι χωμένο πίσω από τον κόκκινο ανεμόμυλο του ιστορικού καμπαρέ Moulin Rouge. Διαθέτει δική του ξεχωριστή είσοδο, με την πρόσβαση να γίνεται μέσω ενός μικρού πεζόδρομου στα αριστερά του διάσημου καμπαρέ. Το μπαράκι διαθέτει μια απίστευτη καταπράσινη ταράτσα και έναν πολύχρωμο εσωτερικό του χώρο, που είναι γεμάτος με αταίριαστα μεταξύ τους έπιπλα και αμπαζούρ να κρέμονται από το ταβάνι.

8. Βόλτα στο Parc de la Villette

Βρισκόμαστε στο βόρειο Παρίσι μέσα σε μια έκταση 550 στρεμμάτων γεμάτα με κήπου, κανάλια και πολιτιστικούς χώρους. άντε μια στάση για να θαυμάσετε τη φουτουριστική αρχιτεκτονική του ασημένιου κτιρίου της Φιλαρμονικής του Παρισιού, που εγκαινιάστηκε το 2015, αλλά και τη μεγάλη πίστα που έχει εγκατασταθεί κάτω από τις καμάρες της Γκραντ Αλ.

9. Αγοράστε από τα bouquinistes

Στις όχθες του Σηκουάνα, υπάρχουν πάνω από 900 πράσινοι πάγκοι που πουλούν σουβενίρ, παλιά κειμήλια, καρτ-ποστάλ, παλιά memorabilia και φυσικά, βιβλία. Μπορείτε να βρείτε πολλά πράγματα σε φιλικές τιμές. Να σημειωθεί πως οι bouquinistes θεωρούνται Μνημείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

10. Δοκιμάστε Μακαρόν, κρουασάν έχουμε φάει αρκετά

Στο Παρίσι, είναι αδύνατο να παραμείνεις μακριά από τα παράθυρα των ζαχαροπλαστείων, που είναι δελεαστικά γεμάτα με τα πολύχρωμα macarons και διάφορα νόστιμα γαλλικά αρτοσκευάσματα. Μερικά από τα πιο διάσημα είναι τα Ladurée και Angelina, αλλά επειδή δεν είσαι τουρίστας καλό θα είναι να εξερευνήσεις τα πιο μικρά pâtisseries, που έχουν την ίδια ποιότητα γλυκών σε πιο προσιτές τιμές.