Για όσους ζούμε όλη μας τη ζωή στην Αθήνα, αν μας ζητήσουν να πούμε τις μυρωδιές που μας έρχονται πρώτες στο μυαλό, ίσως αναφέρουμε την οξύτητα των πορτοκαλιών, ίσως αυτή την χλωροφυλλίλα μετά τη βροχή, θα αναφέρουμε τις γαρδένιες και τη γαζία, αλλά σίγουρα να αναφέρουμε τη μασχαλίλα στα ΜΜΜ, ειδικά το καλοκαίρι και την ιδρωτίλα την αναμειγμένη με την αλατίλα της θάλασσας.

Οπότε, είναι προφανές πως τη λίστα που διαμορφώθηκε όπως θα δείτε παρακάτω, την έφτιαξαν άνθρωποι είτε πολύ ρομαντικοί είτε άνθρωποι που δεν έχουν ζήσει καθόλου στην Αθήνα.

Ο οργανισμός HAYPP ανέλυσε δεδομένα από 30 μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη έχοντας ως κριτήρια σύγκρισης την καθαρότητα της ατμόσφαιρας, το λεγόμενο EPI (Environmental Performance Index), τον αριθμό των φούρνων, των αρωματοπωλείων και των ανθοπωλείων σε κάθε πόλη.

Μεγαλύτερη αναλογία σε bakeries στην Αθήνα παρά στο Παρίσι

Η βαθμολογία που συγκέντρωσε η Αθήνα ήταν 8.3 στα 10 και σε αυτό έπαιξε ρόλο ότι πρόκειται για μια πόλη όπου αφθονεί η ελληνική κουζίνα και η μεσογειακή κουζίνα, όπου υπάρχουν έντονα αρώματα από μπαχαρικά και μυρωδικά, τα οποία γεμίζουν την ατμόσφαιρα.

Είναι και η πόλη με τη μεγαλύτερη αναλογία σε αρτοποιεία-φούρνους σε σχέση με το μέγεθος της, αφού έχει 31 φούρνους σε κάθε 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με την τυρόπιτα και τον μπακλαβά να έχουν ειδική μνεία στην έρευνα. 31/10 τ.χλμ. είναι και τα ανθοπωλεία ενώ είναι 22 τα αρωματοπωλεία. Ο δείκτης EPI της Αθήνας είναι στο 56.2.

Το απροσδόκητο είναι πως η Αθήνα βρίσκεται πρώτη σε μια λίστα όπου υπάρχει το Παρίσι στην 2η θέση και η Ζυρίχη στην 3η θέση. Στην 4η θέση βρίσκεται το Δουβλίνο, 5ο το Λουξεμβούργο, 6η η Λευκωσία και τη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά Κοπεγχάγη, Βουκουρέστι, Βαλέτα, Άμστερνταμ.

Αθήνα πόλεις που μυρίζουν πιο ωραία στην Ευρώπη