Όταν κάποιος βρίσκεται σε μια αφοσιωμένη ρομαντική σχέση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιθανό να συναντήσει έναν ή περισσότερους πιθανούς εναλλακτικούς συντρόφους, τους οποίους μπορεί να βρει ελκυστικούς, γιατί η απίστία είναι πολύ κοινό βίωμα για τους περισσότερους.

Μπορεί να είναι ένας νέος συνάδελφος στο γραφείο, ένας φίλος ενός φίλου ή απλώς μια τυχαία συνάντηση στο γυμναστήριο -οι ευκαιρίες είναι ατελείωτες.

Ωστόσο, δεν υπάρχει εκτεταμένη ψυχολογική έρευνα σχετικά με το πόσο συχνά οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μονογαμικές σχέσεις αναπτύσσουν συμπάθεια με κάποιον εκτός σχέσης και ποιοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη συμπάθειας με κάποιον που δεν είναι ο σύντροφός μας.

Επίσης, δεν είναι σαφές εάν η απιστία είναι ακίνδυνη ή αν μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της κύριας σχέσης.

Μία μελέτη για την απιστία

Μια νέα μελέτη ασχολείται με το πόσο συχνά και κάτω από ποιες συνθήκες οι άνθρωποι αγαπούν κάποιον άλλο που δεν είναι ο σταθερός σύντροφός τους.

Η μελέτη είχε ως στόχο να κατανοήσει καλύτερα γιατί τα άτομα που βρίσκονται σε μια αφοσιωμένη μονογαμική σχέση αναπτύσσουν ενθουσιασμό με κάποιον που δεν είναι ο σύντροφός τους (Belu και O’Sullivan, 2024).

Η μελέτη με τον τίτλο «It’s Just a Little Crush: Attraction to a Alternative and Romantic Relationship Quality, Breakups and Infidelity», περιείχε δεδομένα από 542 εθελοντές που είχαν σταθερή σχέση για τουλάχιστον τρεις μήνες και είχαν ενθουσιαστεί με κάποιο άλλο άτομο. Οι εθελοντές ήταν μεταξύ 22-35 ετών.

Κάθε εθελοντής έπρεπε να συμπληρώσει μερικά ερωτηματολόγια μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το αν τους είχε γοητεύσει κάποιος άλλος εκτός από τον σύντροφό τους, αν είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν με την αγάπη τους, για την απιστία και την επένδυσή τους, τη δέσμευση και την ικανοποίησή τους από τη σχέση τους με τον σύντροφό τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι είναι ευρέως διαδεδομένο τα άτομα που έχουν σταθερές σχέσεις να αγαπούν περισσότερα από ένα άτομα που δεν είναι ο σύντροφός τους. Συνολικά, μόνο το 34% των εθελοντών ανέφεραν ότι είχαν ερωτευτεί ένα άλλο άτομο που δεν ήταν ο σύντροφός τους. Αυτό σημαίνει ότι το 66% των εθελοντών είχαν κολλήσει με δύο ή περισσότερα άτομα εκτός σχέσης!

Συνολικά, το 24,2% των εθελοντών έτυχε να επιθυμεί άλλα δύο άτομα, ενώ το 14,7% είχε ερωτευτεί με άλλα τρία άτομα. Περίπου το 27,1% των εθελοντών είχε ερωτευτεί ακόμη και τέσσερα ή περισσότερα άτομα που δεν ήταν σύντροφοί τους. Ο μέσος αριθμός τέτοιων καταστάσεων που είχαν οι εθελοντές σε άτομα εκτός σχέσης ήταν δύο.

Αυτό δείχνει ότι τα άτομα σε μια σχέση αναπτύσσουν συναισθήματα για κάποιον εκτός σχέσης μια φορά, είναι πολύ πιθανό να το ξανακάνουν.

Για τους περισσότερους εθελοντές (67,7%), ο σύντροφος δεν γνώριζε για τον εκτός σχέσης έρωτα. Κατά μέσο όρο, οι εθελοντές γνώριζαν την εκτός σχέσης αγάπη τους για περίπου δύο χρόνια και ένιωθαν έλξη για αυτό το άτομο για περίπου ένα χρόνο. Το πιο πιθανό μέρος για να συναντήσετε τη συντριβή ήταν η εργασία (38,2%).

απιστία

Δημιουργεί προβλήματα στη σχέση η απιστία;

Οι επιστήμονες ερεύνησαν εάν η αυτό το «παραστράτημα» οδήγησε σε προβλήματα στην κύρια σχέση ή θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει στο τέλος της κύριας σχέσης.

Για το σκοπό αυτό, ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν ένα άλλο ερωτηματολόγιο τέσσερις μήνες μετά την πρώτη συλλογή δεδομένων. Ωστόσο, μόνο το 3% των συμμετεχόντων εμπλέκονταν σε απιστία εκείνη την περίοδο.

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι στις περισσότερες σχέσεις δεν καταλήγει σε χωρισμό η απιστία. Οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν πιστοί στον σύντροφό τους, ακόμα κι αν έχουν ερωτευτεί κάποιο άλλο άτομο. Για τις περισσότερες σχέσεις η απιστία είναι αβλαβής!

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν επίσης ένα στατιστικό μοντέλο που έδειξε ότι η έλξη προς την απιστία οδηγήθηκε από την αναμενόμενη ποιότητα της εναλλακτικής σχέσης, αλλά και από τη χαμηλή ικανοποίηση και την επένδυση στην κύρια σχέση.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που ήταν χαρούμενοι και ικανοποιημένοι με την κύρια σχέση τους, είχαν μικρότερη έλξη προς την απιστία. Ωστόσο, οι άνθρωποι που δεν ήταν ικανοποιημένοι με την κύρια σχέση τους, ένιωθαν μια ισχυρότερη επιθυμία να απιστήσουν.

Συνολικά, είναι απίθανο οι άνθρωποι που αγαπούν ένα άτομο έξω από τη σχέση τους να απατήσουν τους συντρόφους τους, αλλά αν είναι δυσαρεστημένοι με τη σχέση, μπορεί να συμβεί.