Όπως κάθε γενιά, έτσι και η GenZ έχει το δικό της κώδικα για να περιγράψει τις σχέσεις της, τον εαυτό της και τις καταστάσεις που βιώνει. Λέξεις με τις οποίες επικοινωνεί και αμέσως ο ακροατής αντιλαμβάνεται ποιο ήταν το μήνυμα.

Και αν όλες αυτές οι ορολογίες σας φαίνονται… κινέζικα, εμείς τις συγκεντρώσαμε και σας δίνουμε και την ερμηνεία τους για να ξέρετε τι σημαίνουν και ίσως για να τις χρησιμοποιήσετε και εσείς.

AF: Συντομογραφία για το «as f*ck» (που σημαίνει: «στο υψηλότερο»). Πχ. «Η προτεραιότητα στις αξίες είναι η σέξι AF».

Affor-dating: Συντομογραφία για το «affordable dates». Αναφέρεται σε ραντεβού, όπως καφές, βόλτες ή οικονομικά δείπνα που δεν απαιτούν να δαπανήσεις πολλά χρήματα. Πχ. «Το Affor-dating είναι ο μόνος τρόπος για να ζητήσω από αυτό το κορίτσι να βγούμε».

Bail: Ακύρωση σχεδίων, συχνά την τελευταία στιγμή. Πχ. Δεν το πιστεύω ότι μου έκαναν πάλι Bail.

Beige flags: Οι Beige flags είναι πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ασυμβατότητας και αναφέρονται συχνά σε άτομα που είναι πολύ βαρετά ή συντηρητικά. Πχ. «Έβαλα αμέσως Beige flags γιατί το βιογραφικό της έλεγε, ζήσε, γέλα, αγάπη»

Benching: Όταν κρατάς κάποιον σε αναμονή ή καβάτζα χωρίς όμως να τον συναντάς. Αυτό συνήθως γίνεται μέσω μηνυμάτων όπου αναφέρεις ότι «θα βρεθούμε», χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί δεσμευτική ημερομηνία για συνάντηση. Πχ. Ή εργάζεται 24/7 ή μου κάνει Benching.

Breadcrumbing: Το breadcrumbing είναι μια μορφή χειραγώγησης, σκόπιμης ή μη, από ένα άτομο που προσποιείται ότι ενδιαφέρεται και ενεργεί σαν να επενδύει ειλικρινώς σε μια σχέση με ένα άλλο άτομο, ενώ στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται. Πχ. Σε αυτό τον τύπο αρέσουν οι αναρτήσεις μου εδώ και καιρό, θα προτιμούσα όμως να σταματούσε το breadcrumbing και να μου ζητούσε να βγούμε.

Catfish(ing): Ένα άτομο που χρησιμοποιεί μία εντελώς παραποιημένη ταυτότητα στο Διαδίκτυο για να αποπλανήσει άτομα σε μία συναισθηματική/ρομαντική σχέση (πολλές φορές για να τους αποσπάσει χρήματα ή να τα εκμεταλλευτεί). Πχ. Νόμιζα ότι είχαμε σχέση, αλλά αυτός ήταν Catfish και μου έφαγε χρήματα.

Crush: Κάποιος που σε ενδιαφέρει. Πχ. Είχα τρελό Crush μαζί του.

Cuffing season: Η χρονική περίοδος που όλοι έχουν ταίρι και εσύ ψάχνεις κάποιον για ρομαντική σχέση ακόμη και αν είναι κάτω από τα πρότυπά σου. Πχ. Είσαι ελεύθερη; Όχι για πολύν ακόμη, βρίσκομαι σε Cuffing season.

Cushioning: Αναφέρεται στη διατήρηση πολλών εναλλακτικών ή εφεδρικών σχέσεων, για την περίπτωση που η κύρια σχέση δεν είναι μόνιμη.

Dealbreaker: Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το γεγονός που οδήγησε σε ένα
χωρισμό. Πχ. Αυτές οι κουβέντες που είπε ήταν το Dealbreaker στην σχέση μας.

ENM (ethical-non monogamy): Οποιαδήποτε μορφή ρομαντικών σχέσεων που δεν συνεπάγεται αποκλειστικότητα μεταξύ των συντρόφων. Πχ. Έχουμε μία ENM

Gaslighting: Αποδίδεται η μέθοδος ψυχολογικής χειραγώγησης με την οποία ο θύτης προσπαθεί να σπείρει αμφιβολίες στο θύμα, έτσι ώστε να μην είναι βέβαιο για την ίδια του τη μνήμη, την αντίληψη και τη λογική. Πχ. Ήξερε να κάνει τόσο καλό Gaslighting που νόμιζα ότι τα είχα όλα στο μυαλό μου.

Ghosting: Η ξαφνική εξαφάνιση και διακοπή επικοινωνίας, χωρίς προφανή λόγο ενός από τους δύο συντρόφους. Πχ. Ενώ βγαίναμε κάθε μέρα έξω, ξαφνικά μια μέρα εξαφανίστηκε, Ghosting κανονικά.

GenZ λεξικό

Hard launch: Αναφέρεται γενικά στην πρώτη επίσημη ανάρτηση φωτογραφίας ως ζευγάρι. Πχ. Ψάχνω το Hard launch για τη νέα μου σχέση.

Lame: Βαρετό. Πχ. Πώς ήταν το ραντεβού; Lame!

Love bombing: Ο βομβαρδισμός -ειδικά στην αρχή της σχέσης- με υπερβολικές εκφράσεις αγάπης. Πχ. Παραλίγο να παρασυρθώ εξαιτίας του Love bombing που έκανε.

Misso / missus: Χρησιμοποιείται συνήθως από τους φίλους ενός άνδρα για να περιγράψουν την σύντροφο με την οποία έχει φάει κόλλημα ο φίλος τους. Πχ. Πού είναι πάλι το φιλαράκι μας απόψε; Με τη Misso του.

Non-binary (επίσης enby): Ένα συλλογικό ουσιαστικό για άτομα που δεν ταυτίζονται με τα δύο φύλα, το αρσενικό ή το θηλυκό. Πχ. Ο Κώστας είναι Non-binary.

ONS: Συντομογραφία του One-night-Stand. Πχ. Χθες βράδυ κάναμε ένα ONS στις τουαλέτες του κλαμπ.

Poly(amory): Ανοιχτός σε πολλαπλές ρομαντικές ή εωρτικές σχέσεις ταυτόχρονα (Δέσμευση που δεν προϋποθέτει αποκλειστικότητα όσον αφορά την αγάπη ή/και το σεξ). Πχ. Είχαμε μία Poly σχέση.

Red flags: Προειδοποιητικά σημάδια για επικινδυνότητα. Πχ. Μου είπε ότι απατούσε την πρώην του, και άναψαν Red flags αμέσως.

Rizz: Όταν κάποιος έχει την ικανότητα να γοητεύει εύκολα τους άλλους. Μπορεί να αναφερθεί
ως «κοινωνικό παιχνίδι». Πχ. Η Μαρία είναι Rizz.

Situationship: Μια ρομαντική σχέση που αιωρείται κάπου ανάμεσα σε μια σταθερή σχέση
και μία φιλική. Παραμένει απροσδιόριστη σε όλη της τη διάρκεια. Πχ. Η Ναταλία και ο Γιάννης έχουν Situationship.

Stashing: Περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο περνά μεγάλα χρονικά διαστήματα
με ένα σύντροφο, χωρίς όμως ποτέ να γνωρίσει τους φίλους ή την οικογένειά του. Πχ. Πήγε πάλι για φαγητό με τους φίλους του, αλλά δεν μου είπε να πάω, με κρατάει σε Stashing.

Zombie-ing: Όταν κάποιος που έχει κάνει ghosting στο παρελθόν, επανέρχεται σε επαφή ξαφνικά και αβάσιμα, συχνά μήνες αργότερα. Πχ. Ο Κώστας είχε εξαφανιστεί και έκανε Zombie-ing από το πουθενά.

GenZ λεξικό