«Καλώς ήρθατε στο Slowjamastan!» Αν ποτέ ταξιδέψετε στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στην έρημο, ίσως δείτε σε ένα σημείο μία μεγάλη πράσινη ταμπέλα να σας καλωσορίζει σε μία νέα «χώρα» στις ΗΠΑ.

Ένας ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Williams, αφού επισκέφθηκε σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου, αποφάσισε να δημιουργήσει το… δικό του κάπου στην έρημο της Καλιφόρνια. Ο ίδιος αγόρασε ένα οικόπεδο 11,07 στρεμμάτων και έτσι έχτισε την πολιτεία του, η οποία πήρε το όνομα της… από τη ραδιοφωνική του εκπομπή.

Ο Σουλτάνος του Slowjamastan, κήρυξε επίσημα την ανεξαρτησία του από τις ΗΠΑ την 1η Δεκέμβρη 2021, ενώ μάλιστα μετέδωσε και ζωντανά το συμβάν από το κυβερνητικό γραφείο του, στην Dublândia, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Slowjamastan.

Δύο χρόνια μετά, και ενώ ο Σουλτάνος ​​έχει υποκινήσει περισσότερους από μερικούς περίεργους νόμους (έχει απαγόρευσε τη χρήση κρόκων, για παράδειγμα), η Δημοκρατία έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός νεοσύστατου έθνους-κράτους. Εκδίδει τα δικά του διαβατήρια, διαθέτει τη δική του σημαία, τυπώνει το δικό του νόμισμα («the duble») και έχει έναν εθνικό ύμνο που παίζεται σε κρατικές εκδηλώσεις.

Η Δημοκρατία του Slowjamastan διεκδικεί ακόμη και πάνω από 500 εγγεγραμμένους πολίτες, ενώ άλλοι 4.500 λέγεται ότι έχουν εγκριθεί υπό όρους ή περιμένουν στην ουρά για την υπηκοότητα. Τώρα που ο Williams πρόκειται να ολοκληρώσει τον στόχο της ζωής του να επισκεφτεί κάθε χώρα στον κόσμο, προσκαλεί τους τουρίστες να επισκεφθούν τη Δημοκρατία του Slowjamastan.

«Όταν δεν είμαι στο ραδιόφωνο, πιθανότατα ταξιδεύω σε μια χώρα που οι περισσότεροι δεν την έχουν ακούσει», δήλωσε ο Williams μιλώντας στο CNN λίγο πριν ξεκινήσει ένα ταξίδι στο Τουρκμενιστάν, την τελευταία χώρα στον κατάλογό του με τις 193 αναγνωρισμένες από τον ΟΗΕ. «Ένας από τους λόγους που δημιούργησα αυτό το κρατίδιο ήταν επειδή, μετά από 193 χώρες, ήθελα την 194η!»

Που ακριβώς βρίσκεται

Με την επίσημη ονομασία «The United Territories of The Sovereign Nation of The People’s Republic of Slowjamastan», η αυτοαποκαλούμενη «χώρα» του Williams βρίσκεται στην οδό 78 της Πολιτείας της Καλιφόρνια, σε απόσταση δυόμιση ωρών με το αυτοκίνητο βορειοδυτικά του Σαν Ντιέγκο. Το μικρό οικόπεδο δεν είναι κάτι περισσότερο από έρημος, αλλά ο Williams έχει στήσει μια τεράστια πινακίδα «Welcome to Slowjamastan» δίπλα στον αυτοκινητόδρομο, όπου ανεμίζει και η σημαία του κράτους πάνω από το υπουργικό του γραφείο.

Πώς σκέφτηκε να δημιουργήσει το δικό του «κράτος»

Τον Αύγουστο του 2021, ο Williams επισκέφτηκε τη Δημοκρατία της Μολοσσίας, ένα μικρό κράτος 11,3 στρεμμάτων στη Νεβάδα που κήρυξε την ανεξαρτησία του από τις ΗΠΑ το 1998, ο πρόεδρος Kevin Baugh τον ξενάγησε και έτσι έμαθε για τον «πόλεμο» της Δημοκρατίας της Μολοσσίας με την πλέον ανενεργή Ανατολική Γερμανία. Μάλιστα ο πρόεδρος του είπε και για το τοπικό νόμισμα, τη «βαλόρα», το οποίο δεν είναι από χρυσό αλλά από…ζύμη μπισκότων σοκολάτας.

Όταν ο ίδιος επέστρεψε στο Σαν Ντιέγκο, άρχισε αμέσως να σχεδιάζει το δικό του μικρό έθνος. Τον Οκτώβριο του 2021, αγόρασε ένα οικόπεδο για 19.000 $ και μέχρι τον Δεκέμβριο είχε κηρύξει την ανεξαρτησία του νέου του κράτους.

«Είμαστε δικτατορία τις περισσότερες φορές», λέει ο Williams, καθώς εξηγεί το σύστημα «κυβέρνησης» της Δημοκρατίας του. «Μερικές φορές, διοργανώνουμε ειδικές ψηφοφορίες και δημοψηφίσματα. Πρόσφατα, επέτρεψα στους πολίτες να ψηφίσουν για το ποιο είναι το εθνικό μας φρούτο, το άθλημα, ακόμη και το όνομα του εθνικού μας ζώου».

Slowjamastan κρατίδιο ΗΠΑ

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο για μια «δημοκρατία» να έχει αρχηγό του κράτους έναν σουλτάνο, αλλά αυτή είναι η ουσία. Τα ταξίδια του Williams τον έχουν οδηγήσει σε μερικούς από τους πιο περίεργους προορισμούς του κόσμου και έχει δει από κοντά τις παράξενες λατρείες και τις αντιφάσεις που υπάρχουν σε μέρη όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας.

Ο ίδιος λατρεύει να φωτογραφίζεται και να κάνει δημόσιες ομιλίες φορώντας τη πράσινη σουλτανική στολή του, με ψεύτικα στρατιωτικά βραβεία, χρυσά κοσμήματα και φιμέ γυαλιά ηλίου. Προσλαμβάνει «συνοριοφύλακες» και περιβάλλει τον εαυτό του με «ασφάλεια» όταν διοργανώνει εκδηλώσεις στη Δημοκρατία του Slowjamastan και επιβάλλει μια λίστα με απαγορεύσεις που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι πολίτες και οι επισκέπτες για να αποφύγουν τον «εξορισμό».

Ο Σουλτάνος που… τρολάρει

Ο χαρακτήρας και το ντύσιμο του Σουλτάνου είναι ο τρόπος του Williams να αναδεικνύει τα παράλογα που συναντάμε στην πολιτική και τις δικτατορίες, και υπάρχει μια μακρά σειρά ανθρώπων που είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στο μικροεθνικό πείραμά του. Οι άνθρωποι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα και θέσεις υπουργικού συμβουλίου μέσω του επίσημου ιστότοπου του κρατιδίου, και αποδεικνύεται εξαιρετικά δημοφιλής, με πολλές αιτήσεις που ανέρχονται σε χιλιάδες.

Τώρα έχει ανοίξει τα σύνορα και στους τουρίστες και αναφέρει στο CNN Travel πώς οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη λήψη selfie μπροστά από την πινακίδα Slowjamastan, την επίσκεψη στην Πλατεία Ανεξαρτησίας και την αναζήτηση του άπιαστου ρακούν της περιοχής, του εθνικού ζώου, όπως το όρισε.

Το επόμενο μεγάλο σχέδιό του είναι να συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια για να χτίσει «ένα ποτάμι για τεμπέλιδες, μια φάρμα με αρμαντίλο, ένα μπάρμπεκιου και, φυσικά, ένα γιγάντιο άγαλμα/μνημείο του Μεγάλου Ηγέτη, δηλαδή του εαυτού του.