Αν αφήσουμε στην άκρη τις εθνικοπατριωτικές αγκυλώσεις, το σουβλάκι, το τυλιχτό, τι είναι; Ένα σάντουιτς, μια κρέπα, ένα μπουρίτο. Όλα κινούνται στην ίδια λογική. Κι αφού μπορείς να δεις γλυκές εκδοχές στο ένα, γιατί να μην τις δεις και στο άλλο.

Στο παρελθόν έχουμε δει αρκετές γλυκές εκδοχές στο σουβλάκι. Υπήρχε ένα σουβλατζίδικο στη Δάφνη, ακόμα δηλαδή υπάρχει αλλά δεν ξέρουμε αν συνεχίζει να κάνει γλυκά σουβλάκια, που έβαζε μέσα σοκολάτες, φράουλες, μπανάνες, μερέντες, πραλίνες.

Αυτό όμως που αντικρύσαμε καθώς σκρολάραμε στο Instagram, ίσως και να ξεπέρασε τα όρια. Είναι τέτοιος ο συνδυασμός και το λεκτικό, που ταυτόχρονα σου τρέχουν τα σάλια και νιώθεις ότι έχουν εισβάλει στο σπίτι σου.

Το γνωστό και εξαίρετο Cap Cap έχει χτίσει τον μύθο του ως μέρος για να φας γλυκούς συνδυασμούς, αλλά πάντοτε γύρω από μια θεματική. Έχει κάνει θεματικές με Harry Potter, Lord of the Rings, αλλά οι καλύτερες είναι αυτές που σχετίζονται με ελληνικές σειρές. Η πιο πετυχημένη που επανέρχεται κατά καιρούς, είναι για το Κωνσταντίνου & Ελένης.

Γλυκό σουβλάκι, ο νέος εθνικός διχασμός

Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί κανείς να βρει στο μενού του κάτι που έτρωγε συχνά η Ελένη Βλαχάκη και εκνεύριζε αφάνταστα η μυρωδιά του τον Κατακουζηνό. Ο λόγος για το θρυλικό γιαουρτοσκόρδιον. Επειδή όμως το μαγαζί δεν είναι σουβλατζίδικο, έφτιαξε μια γλυκιά εκδοχή που οπτικά είναι σαν σουβλάκι, αλλά μόλις σου πούμε το βασικό υλικό, μάλλον θα πάρεις τα βουνά.

Οι φράουλες έχουν πάρει τη θέση της ντομάτας, η πραλίνα φουντουκιού τη θέση του τζατζικιού και γύρος από brownies τη θέση του κανονικού γύρου. Βλέποντάς το, το μυαλό σου νομίζει ότι βλέπει αλμυρό τυλιχτό και προετοιμάζεται για τέτοια γεύση. Θα δαγκώσεις όμως και η γεύση θα είναι πολύ γλυκιά και θα πάθει διχοτόμηση ο εγκέφαλος. Το «γύρος από brownies» θα ξεκινούσε άνετα διπλωματικό επεισόδιο.

Νομίζουμε πως μόνο αν το φάει κάποιος θα μπορέσει να καταλήξει σε μια πλευρά, αν δηλαδή του αρέσει ή αν ενοχλείται που κάποιος παίζει με τα ιερά και τα όσια αυτού του τόπου. Το Cap Cap πάντως, είναι η αλήθεια, ποτέ δε μας έχει απογοητεύσει και οφείλουμε να το στηρίξουμε ακόμα και στις στιγμές που βγαίνει από μέσα μας ο Γκάνταλφ στο Lord of The Rings, στη σκηνή που καταλαβαίνει ότι ο Σάρουμαν υπέκυψε στον Σάουρον και του λέει «Πες μου “φίλε”, πότε ο Σάρουμαν ο Λευκός παράτησε τη λογική για την τρέλα;».