Η Isabelle Lux, μια 32χρονη δημιουργός περιεχομένου από το Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, είπε ότι ήταν τρομοκρατημένη την ώρα που καθόταν στην ιατρική καρέκλα και περίμενε το «Barbie Botox» της -40 μονάδες νευροτοξίνης που χορηγήθηκαν με ένεση σε κάθε τραπέζιο, με τον μυ να συγκρατεί τον λαιμό της.

Έψαχνε να αδυνατίσει τους ώμους της στο πλαίσιο της προετοιμασίας του γάμου της, καθώς και να απαλλαγεί από κάποιους πόνους στο πάνω μέρος της πλάτης.

«Σκεφτόμουν όλη την ώρα, “αν πάει καλά, θα είναι υπέροχο και ανυπομονώ να το μοιραστώ (διαδικτυακά). Αν αυτό πάει στραβά, καλύτερα να προειδοποιήσω τους ανθρώπους”.

Οπότε βασικά σκέφτηκα πως ό,τι κι αν συμβεί, θα το πω στους ανθρώπους. Και Θεέ μου, απλώς προσευχήθηκα να πάει καλά».

Η διαδικασία επινοήθηκε αρχικά για να βοηθήσει στην απελευθέρωση των τραπεζοειδών μυών που έχουν καταπονηθεί σε μεγάλο βαθμό, οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ημικρανίες και έντονο πόνο στον αυχένα.

Τώρα, χορηγείται εκτός ετικέτας για να μειώσει αισθητικά το μέγεθος των ώμων, επιμηκύνοντας τον λαιμό. Και τείνει να επικρατήσει στα social media.

«Όταν το μπότοξ εγχέεται σε έναν μυ, σταματά τη σύνδεση με το νεύρο», δήλωσε στο CNN σε τηλεφωνική συνέντευξη η Δρ Parisha Acharya, επικεφαλής αισθητικός γιατρός στη διάσημη κλινική ιατρικής αισθητικής του Λονδίνου Waterhouse Young.

«Με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε εξασθένηση και παράλυση των μυών. Έμμεσα, ο μυς συρρικνώνεται».

Το hashtag «Barbie Botox» έχει επί του παρόντος πάνω από 7 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, όπου το MediSpas και οι κλινικές εκχέουν την ένεση στους πελάτες τους.

Το βίντεο της Lux που περιγράφει λεπτομερώς τη δική της εμπειρία με τη θεραπεία, έχει προβληθεί περισσότερες από 250.000 φορές. Η ίδια πιστώνει στον εαυτό της την επινόηση της φράσης «Barbie Botox».

«Προέκυψε από την ιδέα ότι θα έμοιαζες περισσότερο με Barbie όταν το κάνεις, κάτι που δεν νομίζω ότι είναι κακό», είπε στο CNN σε μια τηλεφωνική συνέντευξη.

Επιμηκύνει το λαιμό, αδυνατίζει τους ώμους και δημιουργεί μια πολύ λεπτή σωματική διάπλαση όταν εφαρμόζεται σωστά.

Ωστόσο, εάν χορηγηθεί με λάθος τρόπο ή με λάθος ποσότητα δόσης, το Botox θα μπορούσε να παραλύσει εντελώς τον μυ, είπε η Δρ Acharya.

Η νευροτοξίνη μπορεί επίσης περιστασιακά να μεταναστεύσει από το αρχικό σημείο της ένεσης, εξασθενώντας τη σύνδεση των νεύρων άλλων περιφερειακών μυών.

«Και ειδικά αν είναι γύρω από το λαιμό, αυτό μπορεί να είναι πολύ σοβαρό, γιατί μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να κρατάτε το κεφάλι σας σε σωστή στάση».

Στη Lux -στην οποία δόθηκε η θεραπεία 1.200$ από μια εφαρμογή κρατήσεων κατ’ απαίτηση για αισθητικές υπηρεσίες- οι γιατροί συνέστησαν να αποφεύγει να κουβαλάει βαριά σακίδια, να κάνει έντονη άσκηση και μασάζ για τουλάχιστον 72 ώρες μετά την εφαρμογή.

«Στην πραγματικότητα φοβήθηκα πολύ», είπε. «Μόλις μπει (το μπότοξ), δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το αντιστρέψετε. Την πρώτη εβδομάδα ένιωσα έντονο, ένταση και δυσκαμψία στον αυχένα, στους ώμους και στο πάνω μέρος της πλάτης μου. Ανησύχησα πραγματικά, πολύ».

Θέλει προσοχή

Δύο μήνες αργότερα, η Lux είπε ότι αισθάνεται «καλύτερα από ποτέ» και ήδη σχεδιάζει μια συμπληρωματική συνεδρία τον χειμώνα.

Ωστόσο, επιμένει ότι αυτή δεν είναι μια θεραπεία που πρέπει να ληφθεί χωρίς να προηγηθεί σοβαρή σκέψη. «Νομίζω ότι πρέπει να πάτε σε έναν χειρουργό ή έναν γιατρό. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε στο σωστό μέρος, θα έλεγα ότι ειλικρινά δεν αξίζει τον κόπο».

Σε αυτό συμφωνεί και η Δρ Acharya, η οποία τόνισε την ανησυχία της για την τάση του «Barbie Botox» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ειδικότερα επειδή δείχνει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές ενός πολύ νεότερου κοινού.

«Νομίζω ότι μια ιατρική πράξη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ιατρική πράξη. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο (η βιομηχανία της αισθητικής) δεν υπάρχουν ρυθμιστικοί κανόνες.

Έτσι, σοκαριστικά, ο καθένας μπορεί να κάνει ενέσεις αλλαντοτοξίνης. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας αισθητικός ή κομμωτής χωρίς κλινική εμπειρία, χωρίς γνώσεις ανατομίας. Πραγματικά αυτό με ανησυχεί».

Η παγκόσμια αγορά ενέσιμων προϊόντων προσώπου προβλέπεται ότι θα έχει υπερδιπλάσια κέρδη την επόμενη δεκαετία, αγγίζοντας τα 36,8 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032.

Σύμφωνα με έρευνα του 2021 από τη Διεθνή Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, έχει σημειωθεί αύξηση 54,4% στις ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις, όπως το μπότοξ και πληρωτικά, από το 2017.

Η Lux υποστηρίζει ότι η αισθητική επιδίωξη των χαρακτηριστικών που μοιάζουν με κούκλες και γενικά της λεπτότητας, δεν πρέπει να καταδικάζονται. Διαδικτυακά έχει χαρακτηριστεί αντιφεμινίστρια, ανασφαλής και ακόμη και «θύμα της πατριαρχίας», από έναν σχολιαστή.

«Η επιθυμία να έχουμε μία συγκεκριμένη εικόνα θεωρείται για αιώνες ανόητη, χάσιμο χρόνου, σπατάλη χρημάτων και άσκοπη, ειδικά για τις γυναίκες», είπε στο CNN.

«Αλλά όταν ένας άντρας θέλει να έχει μία συγκεκριμένη εικόνα, είναι επιστημονικό, είναι ωραίο. Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε να μειώνουμε τις γυναίκες για πράγματα που τις ενδιαφέρουν, συμπεριλαμβανομένου του να φροντίζουν να έχουν μία συγκεκριμένη εικόνα αν θέλουν. Δεν είναι ανόητο. Είναι μία πραγματικότητα».

Για την Δρ Acharya, το «Barbie Botox» ειρωνικά έρχεται αντιμέτωπο ως άποψη με εκείνη της ταινίας που κυκλοφόρησε πρόσφατα. (Το «Barbie» διανέμεται από την Warner Bros. Pictures, η οποία ανήκει επίσης στη μητρική εταιρεία του CNN, Warner Bros. Discovery).

«Ήταν πολύ φεμινιστική και έδειχνε γυναίκες να απομακρύνονται από τη σεξουαλική εικόνα του σώματος που τις αντικειμενοποιεί», σχολίασε.

«Δεν μου αρέσει το γεγονός ότι αυτή η τάση χρησιμοποιεί τη Barbie για να πει ότι πρέπει να έχουμε λεπτούς λαιμούς. Πρέπει να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας γι’ αυτό που είμαστε» πρόσθεσε.