Στο άκουσμα των 21.657 κρουσμάτων, όλοι μας, πολύ λογικά, ψιλοπαγώσαμε. Όχι τόσο γιατί φοβηθήκαμε πως θα αυξηθούν οι θάνατοι, αλλά γιατί καταλάβαμε πως θα έρθουν νέα μέτρα ή πώς θα βρεθούμε πολύ κοντά στο ενδεχόμενο ενός μίνι lockdown λόγω της έξαρσης που έχει η μετάλλαξη Όμικρον. Όμως, αν αφήσουμε στην άκρη την παγωμάρα και δούμε πιο ψύχραιμα τους αριθμούς, τότε θα αντιληφθούμε πως αυτό που ανακοινώθηκε χθες, προϋπήρχε. Απλώς δεν είχαμε μπει στη διαδικασία να το ανιχνεύσουμε. Μπερδεμένο; Ας το εξηγήσουμε.

Την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν 9.284 κρούσματα. Αυτά τα κρούσματα βγήκαν μετά από 95.147 τεστ που έγιναν. Πιο συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν 10.214 PCR έλεγχοι και 84.993 rapid test. Αυτό σημαίνει πως ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 9,76%.

Την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν 21.657 κρούσματα. Αυτά βγήκαν ύστερα από 556.060 τεστ, τα οποία χωρίζονται σε 48.655 PCR και 507.405 rapist. Ο δείκτης θετικότητας εδώ είναι στο 3,89%.

Αυτό σημαίνει πως αν στις προηγούμενες ημέρες το κράτος είχε κάνει αντίστοιχο αριθμό τεστ με αυτόν που έκανε χθες, τότε πολύ λογικά θα είχαμε ξεπεράσει τις 15-20.000 από ημέρες πριν κι ίσως να είχε κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός πιο άμεσα ή να είχαν εφαρμοστεί πιο γρήγορα τα μέτρα που θα τεθούν από αύριο σε ισχύ, αντί για τις 3 Ιανουαρίου.

Είναι σαφές πως ήδη η διασπορά για τη μετάλλαξη Όμικρον είναι τεράστια και σε βαθμό που μάλλον δεν τον έχουμε αντιληφθεί. Πώς ακριβώς αυτό διώχνει την παγωμάρα και προσφέρει ελπίδα; Ακριβώς γιατί η υπερμετάδοση δείχνει να είναι αντιστρόφως ανάλογη της σοβαρότητας νόσησης, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως όσοι νοσήσουν από την Όμικρον, είναι προστατευμένοι απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα.

Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι ο εκ των έσω εχθρός του κορωνοϊού

Η μετάφραση σε αυτό είναι πως μια ήπια ίωση, όπως είναι η μετάλλαξη Όμικρον, ίσως αρχίζει σιγά σιγά να σβήνει τις προηγούμενες, πιο βαριές παραλλαγές, άρα αυτό να σημάνει και το τέλος της πανδημίας, το τέλος του κορωνοϊού ως μια νόσο που οδηγεί σε παράλυση της κοινωνικής ζωής.

Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί επιστημονικά, δεδομένου κι όλας ότι ο αριθμός των θανάτων και των νοσηλειών είναι ίδιος με τον Δεκέμβριο του 2020, όταν τα κρούσματα ήταν με το ζόρι τετραψήφια, τότε ίσως αυτό που έκανε η Σουηδία στην αρχή της πανδημίας, η ανοσία της αγέλης, να είναι τώρα το σενάριο που θα οδηγήσει στο φως στην άκρη του τούνελ.

Αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι το όχημα για να γίνει ο κορωνοϊός μια εποχική γρίπη, τότε το σκηνικό θα θυμίσει έντονα την ταινία World War Z. Στην ταινία, όπου όλος ο κόσμος μεταμορφώνεται σε ζόμπι και έχουν μείνει λίγοι άνθρωποι, ο Μπραντ Πιτ μεταβαίνει σε ένα νοσοκομείο, όπου ανακαλύπτει ότι τα ζόμπι δεν επιτίθενται σε άρρωστους ανθρώπους, αλλά μόνο σε υγιείς. Έτσι, αρκεί να γίνει ένεση σε όλους με έναν ιό και θα πάψει η πληθυσμιακή αύξηση των ζόμπι.

Η μετάλλαξη Όμικρον, εφόσον, τονίζουμε, είναι τόσο ήπια όσο δείχνει, ίσως είναι τελικά αυτός ο ιός που θα κάνει το «κορωνοζόμπι» να πάψει να μεταδίδεται.