Το ελληνικό #metoo δεν αποκάλυψε μόνο τους θύτες της καλλιτεχνικής σκηνής, που επί χρόνια ενεργούσαν πάνω στα θύματά τους στο βωμό της εξουσίας τους, αλλά έριξε φως και σε μια άλλη πλευρά ανθρώπων που ναι μεν δεν υποστήριζαν τις αποτρόπαιες πράξεις, ωστόσο δεν ήταν και κάποιο big deal για να ασχοληθούμε δε. Κι αυτό, είναι το ίδιο σοκαριστικό, με την πράξη.

Η Βάνα Μπάρμπα ήταν (και είναι) μία εξ αυτών των ανθρώπων που χωρίς φόβο και με πολύ πάθος υποστήριζε δημόσια τους μεγάλους ηθοποιούς, «τους φωτισμένους ανθρώπους από ταλέντο», που δεν θα μπορούσαν να ήταν ικανοί να έχουν τέτοια συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, η ηθοποιός είχε γράψει στο twitter: «Έχω εκφράσει την άποψη μου για τους 2 αυτούς σπουδαίους ηθοποιούς.. δεν πιστεύω ότι κάνανε ότι τους κατηγορούν.. δεν μπορη τόσο φωτισμενοι άνθρωποι από ταλέντο..να είναι ικανοί για τέτοια συμπεριφορά.. και ακόμα αν δεν συμφώνητε.μαζι μου..επιτρέψτε μου να λέω τη δική μου αλήθεια.. έτσι όπως πιστεύω μέσα,μου..σας ευχαριστω», ενώ σε μια άλλη ανάρτηση είχε γράψει: «Κάτω τα χέρια σας από τον Πέτρο Φιλιππίδη».

Φυσικά, δεν ήταν μόνο το κοινωνικό δίκτυο, αφού η Βάνα Μπάρμπα είχε βγει και σε μεσημεριανή εκπομπή να μιλήσει τόσο για τον Γιώργο Κιμούλη όσο και για τον Πέτρο Φιλιππίδη. Τα λόγια της ήταν τα εξής: «Θέλω να κάνω θέατρο, αλλά να σάς πω κάτι; Δεν ξέρω πώς θα το κάνω. Θέλω να κάνω. Ετοιμάζω μία παράσταση. Θέλω πάρα πολύ, μου λείπει. Θα χτύπαγα την πόρτα του Κιμούλη ξανά, ξέρετε. Εγώ είμαι και λίγο αντισυμβατική» και συνέχισε: «Σοβαρολογείτε; Μιλάτε για έναν τόσο μεγάλο ηθοποιό; Για έναν άνθρωπο που ήταν πρότυπο για όλους μας και είναι; Τι είναι αυτά που λέτε; Κάποιες κακές στιγμές δεν αναιρούν την ιστορία κάποιων ανθρώπων. Σας παρακαλώ πολύ. Θα ήταν μεγάλη μου τιμή αν μπορούσα να κάνω και να μάθω κάτι μαζί του. Και ο Πέτρος ο Φιλιππίδης επίσης».

Η ίδια λοιπόν χαρακτήρισε τις πράξεις ως «κακές στιγμές». Σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική κακοποίηση και κακοποιητική συμπεριφορά συγκαταλέγονται στις κακές στιγμές για την Βάνα Μπάρμπα. Δηλαδή, ο τραυματισμός της ψυχής είναι μια κακή στιγμή που έτυχε να συμβεί. Και μάλιστα, όταν κάποιος έχει ταλέντο, τότε συγχωρούνται όλα.

Όχι, κακή στιγμή είναι να σου πέσει ο καφές το πρωί. Κακή στιγμή είναι να φτερνιστείς και να το ρίξεις όλο πάνω στον διπλανό σου. Κακή στιγμή είναι να φας τούμπα στο μετρό. Κακή στιγμή, επίσης, είναι να έχεις το βήμα (δυστυχώς) και να σου επιτρέπεται από τα media να διασπείρεις κακουργηματικές ενέργειες. Για σένα είναι η κακή στιγμή, γιατί ο κόσμος δεν ξεχνά έτσι εύκολα.

Και μάλλον το αντιλήφθηκε γρήγορα η Βάνα Μπάρμπα γιατί ήρθε και η κωλοτούμπα. Όχι που δεν θα ερχόταν. 

Μετά την εισαγγελική απόφαση για τον Πέτρο Φιλιππίδη, που τον οδήγησε στις φυλακές της Τρίπολης, η Βάνα Μπάρμπα πήρε θέση, κι αυτή τη φορά υποστήριξε τη δικαιοσύνη. Βασικά, υποστήριξε τα θύματα. Εκείνα που λίγους μήνες, μόνο που δεν θα θεώρησε παράλογα. 

«Εγώ πάντα υποστήριζα και αυτό που πιστεύω είναι ότι, όταν μιλάει η δικαιοσύνη όλοι εμείς πρέπει να σιωπούμε. Ποτέ δεν μου άρεσε στη ζωή μου να καταδικάζονται από την τηλεόραση ή από προσωπικές μας σχέσεις. Αυτό που πιστεύω και εξακολουθώ να χαίρομαι γιατί η δικαιοσύνη μιλά και όλοι εμείς δεν πρέπει να έχουμε καμία άποψη. Τώρα που μιλάει η δικαιοσύνη, η οποία είναι ο μόνος θεσμικός φορέας της πατρίδας μας που έχει μια σωστή άποψη, νιώθω μια ανακούφιση, γιατί ξέρω ότι η δικαιοσύνη θα κάνει το σωστό.Όταν, λοιπόν, έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάει η δικαιοσύνη τα πράγματα είναι ολόσωστα. Αυτό που συχαίνομαι και δεν θέλω να βλέπω είναι οι “τηλεδίκες”. Αισθάνομαι μεγάλη εμπιστοσύνη γιατί η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Ό,τι απόφαση βγάλει θα είναι η απόλυτα σωστή», είπε.

Θα μείνω μόνο στο «πρέπει να σιωπούμε». Καλύτερα να γίνει πράξη από ‘δω και στο εξής και να τιμωρηθούν όλοι οι θύτες όπως τους πρέπει. Κι εκείνοι που τους υποστηρίζουν εξαιτίας του ταλέντου τους.