Ο τρόπος που κάνει το GQ τις συνεντεύξεις που μπαίνουν στο εξώφυλλο του, είναι μοναδικές και έχουν επηρεάσει, έχουν δημιουργήσει ένα μοτίβο στη δημοσιογραφία. Δεν είναι ωραίο να αντιγράφεις ή να μιμείσαι, αλλά όταν κάτι σε γοητεύει, δε μπορείς να αποφύγεις τον μιμητισμό. Και η συνέντευξη ή, μάλλον, το πορτρέτο του Brad Pitt στο τεύχος Ιουλίου, είναι από αυτά που τα διαβάζεις συνέχεια και νομίζεις ότι χάνεσαι σε έναν μυθιστορηματικό κόσμο.

Σε αυτό βέβαια δεν έχει μόνο μερίδιο το GQ. Έχει το μεγαλύτερο γιατί θέτει τον τόνο, το ύφος, αλλά όλοι στο Χόλιγουντ συνηγορούν πως ο Brad Pitt είναι μια μούσα των συνεντεύξεων, ένας τύπος που θες να βρεθείς απέναντι του, να του κάνεις ακόμα και τις πιο αφελείς ερωτήσεις και να αγωνιάς για την απάντησή του.

«Είναι ένας από τους τελευταίους μεγάλους αστέρες των ταινιών της μεγάλης οθόνης. Είναι μια διαφορετική ράτσα ανθρώπου. Και ειλικρινά, δε νομίζω πως μπορείς να το περιγράψεις ακριβώς αυτό γιατί είναι σαν να περιγράφεις το αστρόφως. Το παρατήρησα όταν κάναμε το Inglourious Basterds. Όταν ο Brad συμμετείχε στη σκηνή, δεν ένιωθα ότι έβλεπα μέσα από τον φακό της κάμερας. Ένιωθα ότι έβλεπα ταινία. Η παρουσία του και μόνο στους 4 τοίχους της λήψης, μου δημιούργησε αυτή την αίσθηση», λέει για εκείνον ο Quentin Tarantino. Και αποτολμά μια περιγραφή.

«Είναι πραγματικά πανέμορφος. Είναι επίσης τόσο αρσενικός και τόσο μέσα στα πράγματα. Έχει υψηλή αντίληψη…Όμως αυτό που μόνο οι σκηνοθέτες που έχουν δουλέψει μαζί του και οι ηθοποιοί που έχουν παίξει μαζί του γνωρίζουν, είναι το πόσο τρομακτικά ταλαντούχος είναι στο να αντιλαμβάνεται τη σκηνή. Μπορεί να μην έχει πάντα τη δυνατότητα να το εκφράσει, αλλά έχει ένα ένστικτο να καταλάβει τα πάντα για τις ανάγκες της σκηνής».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GQ (@gq)

Για έναν τύπο που ξεκίνησε από τα ομιχλώδη και περιοριστικά βουνά των Όζαρκ, η κατάληξη του στο σήμερα είναι εντυπωσιακή. Έχει πλήθος σπιτιών στην κατοχή του, μια επιτυχημένη επιχείρηση οίνου – αυτή για την οποία κοντράρεται με την Jolieένα στούντιο παραγωγής με πολλά γνωστά franchises, αλλά και μια μοναχική ζωή. Μόλις τα τελευταία χρόνια, όπως εξηγεί, άρχισε να νιώθει την παρουσία φίλων και οικογένειας γύρω του.

«Εδώ στην Καλιφόρνια λένε όλοι ότι πρέπει να είσαι ο αυθεντικός εαυτός σου. Αυτό με σκοτώνει, τι ακριβώς σημαίνει “αυθεντικός”; Για μένα ήταν να βρεθώ σε μια στιγμή κατανόησης όλων των βαθέων τραυμάτων που κουβαλάω», εξηγεί στη δημοσιογράφο Ottesa Moshfegh.

Στα Όζαρκ που μεγάλωσε, είχε ακούσει πολλές φορές ιστορίες για χαμένους θησαυρούς. Όταν αγόρασε το βασικό του σπίτι στο Λος Άντζελες, του είχαν πει έναν αστικό μύθο πως μπορεί να έχει κρυμμένο χρυσάφι από κάτω του. Τότε, ο Brad Pitt απομακρύνθηκε για ένα χρόνο από την υποκριτική, πήρε εξοπλισμό εντοπισμού και έψαχνε παθιασμένα για το χρυσάφι. Όχι γιατί είχε ανάγκη τα λεφτά. Αλλά για τη χαρά της περιπέτειας και της αναζήτησης. Ήταν από τις λίγες στιγμές της ζωής του που άφηνε τον μικρό Brad Pitt να εκφραστεί.

Τα όνειρα του αποκαλύπτουν πως έχει καταπιέσει πολλά στην παιδική του ηλικία που γύρισαν μπούμερανγκ στην πορεία της ενήλικης ζωής του και σίγουρα επηρέαζαν και τις μεγάλες σχέσεις του με τις γυναίκες, αλλά και με τα παιδιά του. Γι΄αυτό εδώ και κάμποσα χρόνια έχει πάντοτε ένα στυλό κι ένα τετράδιο δίπλα στο κρεβάτι του και σηκώνεται στη μέση της νύχτας να γράψει τι όνειρο ή εφιάλτη είδε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GQ (@gq)

«Για 4-5 χρόνια, υπήρχε ένα συγκεκριμένο, επανεμφανιζόμενο όνειρο όπου βίωνα το συναίσθημα να πηδάει κάποιος πάνω μου και να με μαχαιρώνει. Πάντοτε ήταν νύχτα στο όνειρο, σκοτάδι, περπατούσα σε ένα πεζοδρόμιο σε πάρκο και καθώς θα περνούσα κάτω από μια λάμπα του δρόμου που θυμίζει κάτι από Εξορκιστή, κάποιος θα πηδούσε από την άβυσσο αυτή και θα με κάρφωνε στα πλευρά. Ή θα παρατηρούσα ότι με ακολουθούν και μετά ένας άλλος θα με εμπόδιζε και καταλάβαινα ότι ήμουν παγιδευμένος και θα μου έκαναν μεγάλο κακό.

Άλλες, θα με κυνηγούσαν μέσα σε ένα σπίτι και μαζί με ένα παιδί θα προσπαθούσα να αποδράσω, αλλά θα με κολλούσαν σε έναν πάγκο και θα με μαχαίρωναν. Πάντοτε με μαχαίρωναν. Και ξυπνούσα μέσα στον τρόμο. Δεν κατανοούσα γιατί αυτό ή αυτοί ήθελαν να με πειράξουν. Αυτό σταμάτησε πριν ένα ή δύο χρόνια, όταν αποφάσισα να αναρωτιέμαι το γιατί σε αυτό το όνειρο.

Η ερμηνεία μου για αυτά τα όνειρα βρίσκεται στην επιφάνεια των φόβων, στην αίσθηση της ανασφάλειας και της απόλυτης μοναξιάς. Αλλά κάτω από όλα αυτά, είναι οι θαμμένες ανάγκες, οι καταπιεσμένες θα έλεγα, αυτές οι πλευρές του εαυτού που δεν τους επετράπη να ανθίσου όταν ήμουν παιδί. Όπως ο υγιής θυμός, η μοναδικότητα ή η εσωτερική μου φωνή. Κάποιος μπορεί να πει ότι στα όνειρα μπορούμε να είμαστε ο οποιοσδήποτε, να νιώσουμε το οτιδήποτε, να πάμε οπουδήποτε. Είμαστε σαν ηθοποιοί σε δική μας ταινία και βλέπουμε τη νύχτα την ταινία μόνοι, στο σκοτάδι. Αν θέλουμε στ΄αλήθεια να κατανοήσουμε τους εαυτούς μας, πρέπει να κρατάμε σημειώσεις».

Όλα αυτά τα λόγια του Brad Pitt δείχνουν έναν άνθρωπο που οδεύει προς τα 60 του, ο οποίος κάνει για πρώτη φορά στη ζωή του ένα τόσο μακρινό εσωτερικό ταξίδι και για πρώτη φορά δίνει απαντήσεις στον εαυτό του. Μέσα σε όλο το παραπάνω πλαίσιο, η φωτογράφιση του που θυμίζει σε πολλά τον David Bowie, αυτή η κατάργηση κάθε ταμπέλας που τον ακολουθεί τον Brad Pitt σε αυτή την πορεία 35 ετών, είναι ο απώτερος στόχος.

Ναι, είναι ένας χαρισματικός εξωτερικά άντρας που δε θυμίζει σε τίποτα άνθρωπο αυτής της ηλικίας. Αλλά κάπου μπαίνουν και οι δικές του επιθυμίες, όχι μόνο οι προβολές του κοινού. Είναι περίεργο το αποτέλεσμα της φωτογράφισης. Μοιάζει με ένα βαμπίρ ή με ένα αερικό που κινείται στο κενό διαφορετικών διαστάσεων και απλώνει το κεφάλι του πότε στη μία και πότε στην άλλη.

«Ήθελα να σε ρωτήσω: τι σκατά κάνουμε σε αυτή τη ζωή; Τι είναι παραπέρα; Γιατί έχω την αίσθηση πως πιστεύεις σε κάτι στο επέκεινα. Νιώθεις αιχμάλωτος εδώ, σε αυτό το σώμα, σε αυτό το περιβάλλον;», θα ρωτήσει κάποια στιγμή τη δημοσιογράφο.

Αυτή η σωματική αιχμαλωσία είναι που φέρνει και αυτή τη φωτογράφιση. Ο Brad Pitt παρουσιάζεται ως ένας ευλύγιστος και απροσδιόριστος άνθρωπος σε επίπεδο ταυτότητας φύλου και σπάει για λίγο τα δεσμά του εαυτού του, της ύπαρξης του ως αυτό το σημείο.

Οπότε κάποιος απ΄όλους αυτούς που βλέπουν τη φωτογράφιση και την κατακεραυνώνουν, θα πρέπει να δει μέσα από το πρίσμα της συνέντευξης το αποτέλεσμα. Γιατί αυτό συμβαίνει στο GQ. Ο δημοσιογράφος παραδίδει το θέμα και πάνω σε αυτό στήνεται και το κόνσεπτ της φωτογράφισης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GQ (@gq)

Σε μια φωτογραφία ο Brad Pitt κρατάει στα χέρια του μια φουντωμένη φλόγα. Ίσως το εσωτερικό του ταξίδι να έχει πια ένα αποτέλεσμα. Ίσως η εσωτερική του φλόγα θέλει πια να βγει…

* Φωτογραφία: Instagram GQ/Elisaveta Porodina

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Brad Pitt: Η τραγουδίστρια και μοντέλο που φημολογείται ότι έχει σχέση – «Είναι γείτονες, περνάει τις νύχτες σπίτι της»

Babylon: Η ταινία εποχής του Brad Pitt και της Margot Robbie επαναφέρει την παλιά αίγλη του Χόλιγουντ

Jennifer Aniston – Brad Pitt: Γιατί τα μίντια δε μπορούν να δεχτούν ότι είναι απλώς δύο καλοί φίλοι;