Τον χαρακτήρισαν ως το απόλυτο νεανικό είδωλο της δεκαετίας του 1950. Η γοητεία που ασκούσε ο Τζέιμς Ντιν και μέσα από τον κινηματογραφικό φακό ήταν κάτι το ασύλληπτο για την εποχή, που η έβδομη τέχνη ήταν πολύ πιο στημένη απ’ όσο τη γνωρίζουμε σήμερα. Το ελεύθερο στιλ του τον καθιέρωσε σε πολύ νεαρή ηλικία σαν έναν σταρ του αμερικανικού σινεμά. Δυστυχώς το νήμα της ζωής του κόπηκε πολύ γρήγορα, κι έτσι δεν θα μάθει κανείς ποτέ σε ποιο ύψος θα έφτανε το λαμπρό του αστέρι.

Για τη σύντομη ζωή του Τζέιμς Ντιν, που άφησε τα εγκόσμια μόλις στα 24 του χρόνια, έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Υπάρχουν, όμως, και άγνωστες πληροφορίες που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όχι μόνο για τα λίγα χρόνια που υπήρξε αστέρας του κινηματογράφου, αλλά και για την παιδική του ηλικία και τις εφηβικές του συνήθειες. Ορίστε, λοιπόν, 10 άγνωστες πληροφορίες για τη ζωή του.

Ποδήλατο αγάπη μου

Η κλασική φωτογραφία του Τζέιμς Ντιν πάνω στη μοτοσυκλέτα άφηνε να εννοηθεί ότι λάτρευε τις μηχανές, ωστόσο η… ψύχωσή του ήταν τα ποδήλατα! Σε μικρότερη ηλικία συνήθιζε να αποσυναρμολογεί το παιδικό του ποδήλατο μέχρι την τελευταία βίδα και μετά να το συναρμολογεί, έβαζε μάλιστα και στοίχημα με τον εαυτό του να τα καταφέρει σε συγκεκριμένο χρόνο.

Τζέιμς Ντιν ηθοποιός
(Photo credits: John Springer Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Πέρασε μεγάλες αφραγκίες

Πριν γίνει γνωστός και απολαύσει τα πρώτα του λεφτά από την υποκριτική, ο Τζειμς Ντιν πέρασε πολύ φτωχικά. Ο ίδιος έλεγε ότι τα ελάχιστα χρήματα που έβγαζε δεν του επέτρεπαν να νοικιάσει ούτε ένα άθλιο δωμάτιο ή διαμέρισμα και διανυκτέρευε μέσα στο αυτοκίνητό του! Επίσης για να εξασφαλίσει δωρεάν γεύματα αναγκαζόταν να κάνει ραντεβού με ομοφυλόφιλους.

Το ίδιο πουκάμισο

Στις πρώτες ημέρες των γυρισμάτων της ταινίας Giant (που κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους ένα χρόνο μετά το θάνατό του) ο Ντιν φόρεσε ένα μπεζ πουκάμισο. Όταν του είπαν ότι του πήγαινε πολύ, αρνήθηκε να το αλλάξει (!) και σχεδόν σε όλη την ταινία παρουσιάστηκε με τα ίδια ρούχα. Μάλιστα το κρατούσε στο τροχόσπιτό του και αρνήθηκε να το στείλει για πλύσιμο τις δύο εβδομάδες που κράτησαν τα γυρίσματα.

Παταγώδης αποτυχία το πρώτο θεατρικό

Ο Τζέιμς Ντιν έγινε διάσημος για τις τρεις εμβληματικές του εμφανίσεις στο Ανατολικά της Εδέμ, τον Επαναστάτη Χωρίς Αιτία και το Giant. Πριν απ’ αυτό, όμως, γνώρισε χοντρές αποτυχίες, ειδικά σε θεατρικά έργα που πήρε μέρος. Μάλιστα η πρώτη του παράσταση στο Μπρόντγουεϊ το 1952 με το έργο «See The Jaguar» κατέβηκε μόλις έξι μέρες μετά την πρεμιέρα! Τα συνολικά εισιτήρια που προσέλκυσε το θέατρο σ’ αυτές τις παραστάσεις ήταν κάτω από 100.

Τζέιμς Ντιν
(Photo credits: Michael Ochs Archives/Getty Images)

Τα τεχνητά δόντια

Όταν ήταν παιδί ο Τζέιμς Ντιν έσπασε τα μπροστινά του δόντια σε ένα ατύχημα στον αχυρώνα του πατρικού του σπιτιού στην Ιντιάνα. Τα αντικατέστησε με μια οδοντική γέφυρα. Όχι μόνο δεν έκρυβε αυτή του την ατέλεια, αλλά έκανε συχνά φάρσες. Η πιο διαδεδομένη ήταν να βγάζει τη γέφυρα με τα τεχνητά δόντια και να την βάζει στο ποτήρι όσων βρίσκονταν στο ίδιο τραπέζι μ’ αυτόν, όταν κοιτούσαν αλλού.

Ο ύπνος του δεκάλεπτου

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν τα βράδια, αλλά ο Τζέιμς Ντιν ασφαλώς δεν ήταν ένας απ’ αυτούς. Είχε τον ύπνο στο τσεπάκι, στην κυριολεξία. Μπορούσε να κοιμηθεί σε οποιαδήποτε στάση, ακόμα και με μεγάλη φασαρία γύρω του. Καθημερινά έπαιρνε τρεις-τέσσερις τέτοιους ύπνους, που κρατούσαν περίπου 10-15 λεπτά, ειδικά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Το πάθος με τα σπορ

Είναι γνωστή η τρέλα που είχε ο Τζέιμς Ντιν με τους αγώνες αυτοκινήτων και την ταχύτητα, που του έκοψε πολύ πρόωρα το νήμα της ζωής του. Είχε, όμως, πάθος και με άλλα σπορ. Από μικρός έπαιζε χόκεϊ στον πάγο, μάλιστα σε ανοιχτό έδαφος, πάνω σε μια παγωμένη λίμνη κοντά στο πατρικό του σπίτι στην Ιντιάνα. Έβαζε, μάλιστα, το θείο του να κρεμάει ηλεκτρικές λάμπες πάνω στα δέντρα σε συγκεκριμένα σημεία της λίμνης, για να συνεχίζει να παίζει όταν έπεφτε το σκοτάδι. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο κολλέγιο της Σάντα Μόνικα έδειξε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ξιφασκία. Προπονούνταν καθημερινά επί μήνες, αλλά δεν πήρε μέρος σε αγώνες.

Τζέιμς Ντιν: Ένας εξαιρετικός μίμος

Εκτός από το υποκριτικό του ταλέντο, ο Τζέιμς Ντιν είχε ένα άλλο χάρισμα: Του άρεσε να μιμείται χαρακτηριστικές φωνές κυρίως διάσημων κωμικών ραδιοφωνικών παραγωγών, όπως ήταν ο Τζακ Μπένι και ο Μπομπ Χόουπ. Ήταν, μάλιστα, τόσο καλός που όσοι τον άκουγαν έλεγαν πως δεν μπορούσαν να βρουν διαφορές όταν έκλειναν τα μάτια τους…

Τζέιμς Ντιν αφιέρωμα
(Photo credits: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

Απολάμβανε τη τζαζ

Η παρεξηγημένη (τότε) μουσική τζαζ μιλούσε απευθείας στην καρδιά του Τζέιμς Ντιν, όπως ο ίδιος έλεγε. Όταν πήγε στο κολλέγιο πρωτοστάτησε στην δημιουργία μιας τζαζ μπάντας, ενώ ο ίδιος δεν γνώριζε κανένα μουσικό όργανο! Τελικά κατέληξε να συμμετέχει χτυπώντας, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, τα τύμπανα μπόνγκο. Στη συνέχεια έγινε ο φανατικότερος ακροατής της μπάντας.

Είχε προφητέψει τον πρόωρο θάνατό του

Παρ’ ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας, ο Τζέιμς Ντιν εκμυστηρευόταν συχνά σε φίλους του ότι δεν περίμενε να ζήσει πάνω από τα 30 του χρόνια! Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις μαρτυρίες φίλων του γι’ αυτό. Όταν, μάλιστα, συζητούσε με τους φίλους του για τους κινδύνους της ταχύτητας όταν οδηγεί ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο έλεγε χαρακτηριστικά: «Ποιος καλύτερος τρόπος να πεθάνεις; Είναι γρήγορο, καθαρό και φεύγεις σε μια φλόγα δόξας».

Τζέιμς Ντιν
(Photo credits: Hulton Archive/Getty Images)

* Κεντρική φωτογραφία: Getty Images