Νέα χρονιά, νέες ταινίες! ΟΚ, θα μπορούσαμε σίγουρα να γράψουμε κάτι (πολύ) πιο εμπνευσμένο από αυτό, αλλά το νόημα να βγαίνει. Ήτοι πως το 2024 είναι «εδώ» και μαζί κουβαλάει υψηλές προσδοκίες για υπέροχες στιγμές επί της (μεγάλης) οθόνης.

Είναι πολλά αυτά που μας εξιτάρουν ως προοπτική, αυτά που γεννούν hype. Προσπαθήσαμε, ωστόσο, να μην το ξανοίξουμε. Φτιάξαμε συνεπώς (μόνο) μια 10άδα. Και τι έχουμε να πούμε ως βασική ευχή; Να συνεχίσουμε από εκεί που το αφήσαμε,

Το 2023 είδαμε πραγματικά πολύ καλές ταινίες. Από το Oppenheimer στην Barbie (το γνωστό και ως Barbenheimer) και πάει λέγοντας. Μακάρι να έχουμε «μια από τα ίδια» και τούτο το έτος. Έχουμε άλλωστε ακόμα λίγο καιρό μέχρι να φανούν στην πράξη οι συνέπειες της απεργίας που παρέλυσε το Χόλιγουντ. Τουτέστιν θα υπάρξει ένα κενό αναπόφευκτα κάποια στιγμή. Αλλά ας μην προτρέχουμε. Μέχρι τότε έχουμε πολύ «πράγμα» να περιμένουμε.

Με ένα μόνο, αλλά σημαντικό, αστερίσκο: Η αμερικανική σινέ-βιομηχανία δείχνει να μην μπορεί να τα βάλει με την επέλαση των τηλεοπτικών σειρών με αποτέλεσμα τα περισσότερα studio πατάνε σε δοκιμασμένα μονοπάτια. Πέφτει πολύ franchise, πολύ «ανακύκλωση». Ωστόσο μόνο το ρίσκο και η τόλμη σε πάνε μπροστά – μας το έχει διδάξει το παρελθόν. Το κρατάμε ως επισήμανση και συνεχίζουμε. Μην γινόμαστε γκρινιάρηδες ακόμα δεν άρχισε το έτος…

Οι 10 ταινίες που περιμένουμε πώς και πώς να δούμε μέσα στο 2024

The Holdovers

Έχουν κάτι το μοναδικό οι ταινίες του Αλεξάντερ Πέιν. Ένα αποτύπωμα καρδιάς, ας μας επιτραπεί η έκφραση, που κουβαλάς μαζί σου για καιρό.

Μετά το «Πλαγίως», μια από τις όμορφες ταινίες των 00s, ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης και ο Πολ Τζιαμάτι ενώνουν ξανά τους επαγγελματικούς τους δρόμους και μας προσφέρουν μια ταινία που όσοι βλέπουν, αποθεώνουν. Ποικιλοτρόπως.

*Από 25/1 στις αίθουσες

ταινίες

Iron Claw

Κάπου κοντράρουν οι κριτικές για το Iron Claw, πραγματικά συγκεχυμένα τα μηνύματα που μας έρχονται από τα ξένα. Θα περιμένουμε να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι.

Ο Ζακ Έφρον θέλει να κλείσει ξανά στόματα, ο Τζέρεμι Άλεν-Γουάιτ να δείξει πως το The Bear ήταν μόνο η αρχή κάτι πραγματικά σπουδαίου και όλο αυτό έρχεται με τη μορφή μιας πραγματικής ιστορίας μέσα από τον σκληρό κόσμο του wrestling.

*Από 8/2 στις αίθουσες

Dune: Part2

Η μεταφορά του Dune στη μεγάλη οθόνη συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών μας έδειξε πως (ή πώς) γίνεται, αλλά δεν είναι κάθε μέρα του… Άη Τόλκιν.

Το 1ο μέρος του Dune, χωρίς να είναι σε καμία περίπτωση κακό, δεν ήταν breathtaking εμπειρία, δεν μας έκανε να το συζητάμε για καιρό.

Είναι, όμως, μια καθόλα decent βάση για να προσμένουμε τη συνέχεια και να δούμε αν αυτή τη φορά θα μπούμε πιο καλά στο κλίμα και στο ύφος μια θρυλικής σειράς βιβλίων.

*Από 29/2 στις αίθουσες

The Fall Guy

To The Gray Man δεν του βγήκε όπως το χε στο μυαλό του, ο Ράιαν Γκόσλινγκ δεν το έβαλε κάτω. Δοκιμάζει ξανά σε action κατηγορία και με τη φόρα της Barbie (να μια πρόταση που δεν περιμέναμε ποτέ πως θα γράψουμε…) πάει για μεγάλα πράγματα με το The Fall Guy. Με την Έμιλι Μπλαντ στο πλευρό του το «μενού» γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό.

Πρόκειται για remake τηλεοπτικού χιτ των 80s και ο Γκόσλινγκ παίζει έναν κασκαντέρ. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο πρωταγωνιστής εξαφανίζεται και γίνονται πράγματα, με το κωμικό στοιχείο να είναι έντονο και να ντύνει ιδανικά τη δράση.

*Θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες μεσα στο Μάιο

Deadpool 3

Με το που είδαμε να βγαίνει αυτό, ψηθήκαμε σε βαθμό… κακουργήματος, τσιρίζαμε με ενθουσιασμό μικρού παιδιού:

Ο Ράιαν Ρέινολντς γεννήθηκε για να παίξει τον Deadpool, τον πιο cool super ήρωα από καταβολής… σούπερ ηρώων. Το ότι στο 3ο μέρος του franchise θα έχει πλάι του τον Χιου Τζάκμαν στο ρόλο του Γούλβεριν απλώς μας «αποτρέλανε».

Η Marvel, γενικώς η φάση «υπερήρωες», χρειάζεται κάτι για να στανιάρει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ο… καλός στρατιώτης Ράιαν είναι η μεγαλύτερη (μοναδική;) της ελπίδα.

*Από 26/7 στις αίθουσες

ταινίες

Mickey 17

Πέντε χρόνια μετά τα Παράσιτα, σε αγγλόφωνο αυτή τη φορά περιβάλλον, ο Μπονγκ Τζουν-χο κεφαλαιοποιεί την επιτυχία του και περνάει σε άλλα σκηνοθετικά μονοπάτια.

Κινείται σε sci-fi πλαίσιο, ενώ πρωταγωνιστεί ο Ρόμπερτ Πάτινσον, ως ένας «αναλώσιμος» ταξιδιώτης του διαστήματος που αναλαμβάνει μια άκρως επικίνδυνη αποστολή αποικισμού στον παγωμένο κόσμο του Niflheim. Έχουμε απανωτές κλωνοποιήσεις, έχουμε παιχνίδια μνήμης, έχουμε και ένα υπέροχο καστ (Μαρκ Ράφαλο, Τόνι Κολέτ, Ναόμι Άκι, Στίβεν Γέουν), έχουμε… και τι δεν έχουμε!

*Από 29/3 στο εξωτερικό, στην Ελλάδα ακόμα ασαφές πότε θα βγει στις αίθουσες

Furiosa: A Mad Max Saga

8 χρόνια μετά το Mad Max: Fury Road να η επιστροφή στη δράση και στο… παρελθόν, αφού μεταφερόμαστε σε φάση prequel για να μάθουμε πώς ο χαρακτήρας που έπαιξε η Σαρλίζ Θερόν έγινε τόσο ισχυρός αλλά και μες στην… τσαντίλα.

To εξωτικό αυτό πλάσμα που λέγεται Άνια Τέιλορ-Τζόι και ο Κρις Χέμσγουορθ είναι πλέον οι κεντρικοί άξονες υποκριτικά, ο Τζορτζ Μίλερ κάθεται ξανά πίσω από το σκηνοθετικό τιμόνι.

*Θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες μεσα στο Μάιο

ταινίες

A Quiet Place: Day One

Εμφανίστηκε εντελώς αθόρυβα (quiet, θα έλεγε κανείς…) στα πράγματα το A Quiet Place και να που απέκτησε και 3ο «αδελφάκι» (για το πώς ξεκίνησαν όλα). Συμβαίνει όταν κάτι είναι τόσο καλό, τόσο πετυχημένο.

Ο Τζον Κραζίνσκι και η σύζυγός του, η υπέροχη και αξιότιμη Έμιλι Μπλαντ μας έδειξαν πώς κάνεις θρίλερ με διαφορετικούς όρους, ανανεώνοντας το είδος και κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον από το 1ο ως το τελευταίο λεπτό. Είναι να μην ανυπομονούμε;

*Από 27/6 στις αίθουσες

Joker: Folie a Deux

Μπορεί ο Χοακίν Φοίνιξ να μας τα ‘χει χαλάσει τελευταία, είτε παίζοντας σε μπλοκμπάστερ που και να μην είχαν βγει δεν θα έλειπαν σε κανέναν (Ναπολέων) είτε σε «ψάξε με δηθενιές» που στην πραγματικότητα δεν λένε και πολλά (ο Μπο Φοβάται), αλλά όταν η συζήτηση πάει στον Τζόκερ, απλώς υποκλινόμαστε.

Μια από τις πλέον ανατριχιαστικές ερμηνείες στην ιστορία του σινεμά. Και αυτό είναι που μας ψήνει – τρομάζει. Ναι, τόσο κόντρα δίπολο είναι. Γιατί θα ‘ναι το 2ο Τζόκερ το ίδιο καλό με το πρώτο; Θα εξυπηρετήσει το σκοπό της η ιδέα του μιούζικαλ; Η προσθήκη της Lady Gaga στο καστ και η μυστικοπάθεια για το σενάριο εκτοξεύουν το hype.

*Από 4/10 στις αίθουσες

ταινίες

O Mονομάχος 2

Κοντά 25 χρόνια μετά το πρώτο, το original με τον Ράσελ Κρόου, ο legendary Μονομάχος επανέρχεται. Κύκλους κάνει η ιστορία. Σαν φάρσα; Το πώς ο Ρίντλεϊ Σκοτ (δεν) χειρίστηκε τον Ναπολέοντα μας βάζει σε σκέψεις κατά πόσο είναι σε φόρμα, αλλά ας μη βιαστούμε να κρίνουμε.

Το Top Gun:Maverick μας έδειξε ότι είναι εφικτό να αναβιώσεις με επιτυχία κάτι που έμοιαζε να ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Ο μεθυστικός Πολ Μεσκάλ πρωταγωνιστεί, Ντένζελ Ουάσιγκτον και Πέδρο Πασκάλ είναι δίπλα του, και μακάρι να προκύψει ένα ταξίδι αισθήσεων στη σκοτεινή αίθουσα όπως παλιά…

* Από 22/11 στις αίθουσες