Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Το λένε πολύ και πολλοί αυτό στην Αμερική ως έκφραση, τόσο που καταντάει πολυφορεμένο και κενό περιεχομένου. Έρχονται ωστόσο κάποιες φορές που επιβεβαιώνεται στην πράξη με τέτοιο μοναδικά ηχηρό τρόπο ώστε μπαίνεις σε σκέψεις. Βρε λες…

Η διαδρομή του Κε Χούι Κουάν είναι τόσο γεμάτη ανατροπές και σκαμπανεβάσματα που ακόμα και στο Hollywood θα το απέρριπταν ως σενάριο. «Too much» θα λέγανε. Έλα όμως που συνέβη. Στο real life. Ένας πρόσφυγας που έγινε σταρ μικρό παιδί στα 80s, ξέπεσε σταδιακά στην απόλυτη ανωνυμία και λήθη πριν επιστρέψει με ένα ρόλο που τον έστειλε απευθείας υποψήφιο για Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου – εν αναμονή «τσίμπησε» μια Χρυσή Σφαίρα και πλειάδα ακόμη βραβείων.

Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ήταν ο Short Round δίπλα στον Χάρισον Φορντ στο «Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού» ή από τότε που ήταν ο γκατζετάκιας Ρίτσαρντ «Ντάτα» Γουάνγκ στα Goonies. Από την εποχή δηλαδή που ήταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα παιδιά στον πλανήτη.

Τα δύσκολα χρόνια της εξορίας, της προσφυγιάς

Κινεζικής καταγωγής, ζούσε στο Βιετνάμ με την οικογένεια του (έχει έξι αδελφές και δύο αδελφούς) όταν σε ηλικία 7 ετών είδε αυτό που θεωρούσε ως ζωή του να γκρεμίζεται

Ο πατέρας του είχε μια εταιρεία που έφτιαχνε πλαστικές σακούλες, η μητέρα του δικό της μαγαζί. Ο πόλεμος τους τα πήρε όλα. Εγκατέλειψαν τη χώρα και βρέθηκαν σε ένα καμπ προσφύγων στο Χονγκ Κονγκ μαζί με άλλα 3.000 άτομα. Για ένα χρόνο, η οικογένεια χωρίστηκε στα δύο, μέχρι το 1979 όταν και κατάφεραν να ενωθούν ξανά, σε αμερικανικό έδαφος.

Στις ΗΠΑ δεν τους υποδέχτηκαν με ροδοπέταλα – κάθε άλλο. Τον κοροϊδεύαν στο σχολείο, ένιωθε πάντα παρείσακτος. Διαδοχικές τραυματικές εμπειρίες που θεωρεί πως τον επηρέασαν πολύ στη μετέπειτα πορεία του, τον χάραξαν βαθιά στη ψυχή του.  

Η καλή τύχη και ο «μπαμπάς» Σπίλμπεργκ

Κουάν
(Photo credits: Matt Winkelmeyer/Getty Images)

Ζούσε στο Λος Άντζελες όταν σε ηλικία 12 ετών πήγε να συνοδεύσει τον μεγαλύτερο αδελφό του σε ένα casting για ρόλους στο Ιντιάνα Τζόουνς. Ο υπεύθυνος παραγωγής όμως, αυτόν ξεχώρισε. Και του πρότεινε να κάνει επίσης δοκιμαστικό. Ο Κουάν πίστεψε πως τα είχε πάει χάλια. Καμία σχέση. Άρεσε. Πολύ. Η φάτσα του, αυτό το «κάτι» που εξέπεμπε.

Μετά από λίγες μέρες περνούσε την πόρτα του γραφείου του Στίβεν Σπίλμπεργκ μετά από αίτημα του ίδιου του Αμερικανού σκηνοθέτη. Η μάνα του τον έντυσε με κοστούμι. Υπέφερε μέσα σε αυτό, εμφανώς. «Την άλλη φορά σε παρακαλώ φόρα κάτι πιο άνετο. Θα έχουμε και ταξίδι…», του είπε ο Αμερικανός σκηνοθέτης. Σε λίγες μέρες ήταν σε αεροπλάνο για τη Σρι Λάνκα για τα γυρίσματα. Ήταν πιο ευτυχισμένος από ποτέ.

Το reunion του Κουάν με τον Χάρισον Φορντ

Θυμάται ένα πολύ ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον, όλοι ήταν καλοί με όλους, όλα δούλευαν αρμονικά. Ο Χάρισον Φορντ τον είχε σαν παιδί του, τον έμαθε μάλιστα να κολυμπάει. Είναι από τα ωραία της ζωής πως αντάμωσαν ξανά μόλις πρόσφατα. Μετά από 38 ολόκληρα χρόνια.

Συνέπεσαν σε εκδηλώσεις για την προώθηση των ταινιών τους. Η καρδιά του χτυπούσε δυνατά όταν τον πλησίαζε, αναρωτιόταν αν θα τον αναγνώριζε. Ο 80χρονος σήμερα Φορντ τον κατάλαβε αμέσως. Και τον φώναξε να έρθει πλάι του να κάνουν μια μεγάλη αγκαλιά. Βγάζοντας μια φωτό που έγινε φουλ του άσου σε share και like.

Κουάν

Ο Σπίλμπεργκ πάλι, δεν τον ξέχασε ποτέ. Δεν σταμάτησε να του στέλνει δώρα κάθε Χριστούγεννα. «Μου έδωσε την πρώτη μου δουλειά και τόσα χρόνια μετά δεν με έχει ξεχάσει. Κάθε φορά που χρειάστηκα βοήθεια, ήταν εκεί για μένα», έλεγε πρόσφατα, συγκινημένος, ο Κουάν.

Μέσω του Σπίλμπεργκ άλλωστε, με την ιδιότητα του παραγωγού τότε αυτός, έπαιξε και στα Goonies, την ταινία-σταθμό των 80s. Ήταν παράδεισος τα γυρίσματα, τα παιδιά-πρωταγωνιστές δέθηκαν πολύ μεταξύ τους. Με δεσμούς που κρατάνε στο χρόνο. Έχουν κρατήσει επαφές και κάθε φορά που βλέπονται, έστω κι αν είναι μια στο τόσο, «νιώθω σαν είμαι με την οικογένεια μου, είμαστε αδέλφια για πάντα», όπως λέει ο Κουάν.

Είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να χειριστεί τόσο μεγάλη δημοσιότητα. Εδώ βλέπουμε ενήλικους να την πατάνε. Όμως ο Βιετναμέζος ηθοποιός παρέμεινε προσγειωμένος. Η οικογένειά του δεν τον άφησε να παρεκκλίνει. Έστω με τακτική «μαστίγιου».  

Κουάν

Η απόρριψη, το «δεν πάει άλλο» του Κουάν

Αλλά τα πράγματα μετά πήραν άλλη τροπή. Βρήκε κάποιους ρόλους σε σκόρπιες τηλεοπτικές σειρές, τίποτα φοβερό, η πορεία ήταν φθίνουσα. Ασιάτης στο Hollywood σήμαινε τότε είτε ρόλοι-κλισέ είτε απόρριψη. Κάποια στιγμή πρόσθεσε το Τζόναθαν στο όνομά του για να δείχνει πιο «ντόπιος», για να πάψει να βλέπει τους άλλους να ζορίζονται να προφέρουν σωστά το όνομά του. Τζίφος.

Κάπου στα 23 ένιωσε πως τσάμπα παιδευόταν, είχε συμπληρώσει έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς οντισιόν. Αποφάσισε να αλλάξει καριέρα, μένοντας πάντως στο χώρο. Πήγε σε μια σχολή κινηματογράφου στη Νοτιά Καλιφόρνια και άρχισε να δουλεύει πίσω από την κάμερα.

«Αν δεν ξαναδοκιμάσω θα το μετανιώσω»

Δεν είναι πως δεν του άρεσε. Αλλά δεν του αρκούσε. Ένιωθε πάντα ένα κενό. Τα τελευταία χρόνια, άρχισε να τριγυρνάει στο μυαλό μου μια σκέψη, σαν μοτίβο επαναλαμβανόμενο: «Αν δεν ξαναδοκιμάσω θα το μετανιώσω».

Το «Everything Everywhere All at Once» ή «Τα Πάντα Όλα» όπως μεταφράστηκε στα μέρη μας, ήταν το πρώτο σενάριο που διάβασε αφότου άλλαξε ατζέντη. Υποθέτουμε πως το διάβασε παραπάνω από μια φορά, τόσο θεότρελο που είναι. Ένιωσε πάντως ότι ήταν γραμμένο γι’ αυτόν. Ρίχτηκε με ενθουσιασμό στο project. Παίρνοντας ξανά το κανονικό του όνομα. Ήταν σημαντικό να νιώσει πάλι ο εαυτός του.

Στην ταινία παίζει τρεις βερσιόν του ίδιου χαρακτήρα. «Μιας και δεν έχω παίξει σε ταινία εδώ και 30 χρόνια, μπόρεσα να παίξω με τη μία 3 θαυμάσιους ρόλους», θα πει. Απωθημένα και γούστα. Ήταν τόσο καλή η ερμηνεία του που τα χέρια σου άρχιζαν μόνα τους να χειροκροτούν – τόσο φυσικά. Το ίδιο το φιλμ ήταν ένας ανέλπιστος θρίαμβος. Μια Οσκαρική αποκάλυψη. Το comeback ήταν πια πλήρες.

Σαν τη δεύτερη φορά δεν έχει!

Για καιρό ένιωθε ανασφαλής, ανεπαρκής. Με την παλαιών αρχών οικογένειά του να τον μαθαίνει να μην φαίνεται πολύ, να μην ενοχλεί, να μην εκφράζεται στο 100%. Ξάφνου όμως, απελευθερώθηκε. Κι αυτό βγήκε στην ερμηνεία του. Έκανε πράξη το «δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάς» με τον πλέον εύγλωττο τρόπο.

Πήρε ρόλο και στο Loki του Disney+, μπήκε δηλαδή και στο σύμπαν της Marvel, είναι η στιγμή του. Είναι, ξανά, η στιγμή του πιο σωστά. Και να φανταστεί κανείς ότι μέχρι πριν λίγο καιρό παρακαλούσε για δουλειά καθώς είχε λήξει η ασφάλεια υγείας του…

Αν κοιτάξεις προσεκτικά θα δεις ίχνη του πιτσιρικά του Ιντιάνα και του Goonies και του στο πρόσωπο του 51χρονου σήμερα άνδρα. Περισσότερο όμως θα δεις έναν άνθρωπο που βρήκε τον εαυτό του. ‘Η μάλλον, τα πάντα όλα.

Photo Credits: Gettyimages, Twitter