Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την κληρονομιά του Βελγίου στις σοκολάτες και τα γλυκά. Ως ένα από τα παραδοσιακά γλυκά του Βελγίου, οι βάφλες έχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της χώρας. Στην πραγματικότητα, οι λέξεις «Βέλγιο» και «βάφλα» είναι το ένα και το αυτό.

Το βιβλίο μαγειρικής της Regula Ysewijn, «Dark Rye and Honey Cake: Festival Baking from the Heart of the Low Countries», που δημοσιεύθηκε το 2023, το Βέλγιο, εμπεριέχει 13 διαφορετικές συνταγές για βάφλες.

Όπως ακριβώς οι βελγικές μπύρες, οι οποίες σερβίρονται σε ένα μοναδικό ποτήρι, έτσι και κάθε βελγική βάφλα είναι ξεχωριστή. Διαφέρουν ως προς τα συστατικά, το σχήμα, την υφή και ακόμη και το πότε και πώς τρώγονται.

Χαλάλι οι θερμίδες της: Η βελγική βάφλα που θα σου φέρει τύχη τη νέα χρονιά

Η βάφλα και τα παρελκόμενα

«Το Βέλγιο έχει περισσότερες συνταγές για βάφλες από οποιαδήποτε άλλη χώρα», είπε η Ysewijn, η οποία δεν έχει μια αγαπημένη συνταγή. «Όλα τα είδη βάφλας έχουν τη δυναμική τους. Το να ονομάσω μόνο μία για να εκπροσωπήσει το Βέλγιο θα απλοποιούσε την διατροφική μου κουλτούρα».

Στο βιβλίο μαγειρικής της, η Ysewijn περιλαμβάνει τη στρογγυλή, καραμελωμένη βάφλα Λιέγης από τον 18ο αιώνα που πήρε το όνομά της από τη βελγική πόλη στην οποία εφευρέθηκε, η οποία είναι πλέον μια από τις πιο διαδεδομένες στο Βέλγιο και η μόνη που βρίσκεται και ως street food.

Μοιράζεται επίσης μια συνταγή για την ορθογώνια, τραγανή φλαμανδική βάφλα του 19ου αιώνα, γνωστή σήμερα ως βάφλα των Βρυξελλών. Αυτή η δημοφιλής βάφλα πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη και ολοκληρώνεται με την προσθήκη προαιρετικών ειδών όπως σαντιγί, φράουλες και σιρόπι σοκολάτας, παρά το γεγονός ότι η Ysewijn βρίσκει οτιδήποτε άλλο εκτός από την κρέμα στην κορυφή «απεχθές» όσον αφορά τη βελγική γαστρονομική παράδοση.

Χαλάλι οι θερμίδες της: Η βελγική βάφλα που θα σου φέρει τύχη τη νέα χρονιά

Η ιστορία της βάφλας

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, εφευρέθηκαν επίσης αρκετές ειδικές βάφλες, όπως εύθραυστα, λεπτά και βουτυρώδη lukken, τα οποία ήταν κοινά μεταξύ των ευγενών. Το Lukken περιέχει περισσότερη ζάχαρη από άλλα είδη βάφλες και δεδομένου ότι η ζάχαρη κάποτε ήταν ακριβή, το lukken συνδέθηκε με τις γιορτές και ειδικότερα με την Πρωτοχρονιά.

«Η ζάχαρη κάνει αυτές τις βάφλες τραγανές, καραμελωμένες και να διαρκούν περισσότερο», είπε η Ysewijn. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε εφευρέθηκε η πρώτη βάφλα, αλλά η Ysewijn σημειώνει ότι το παλαιότερο γνωστό σίδερο βάφλας στις Κάτω Χώρες (περιλαμβάνει το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και μέρη της βόρειας Γαλλίας και της δυτικής Γερμανίας) εκτίθεται στο Gruuthusemuseum στη Μπριζ, στο Βέλγιο και χρονολογείται μεταξύ 1430 και 1450.

Οι πρώτες συνταγές για βάφλες καταγράφηκαν σε βιβλία στις αρχές του 16ου αιώνα στην περιοχή του Βελγίου που είναι τώρα η Φλάνδρα. Ο σεφ Philippe Édouard Cauderlier, γνωστός ως ο «πατέρας της βελγικής κουζίνας», έγραψε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής με τοπικές βελγικές συνταγές, το Het Spaarzame Keukenboek το 1861, το οποίο περιελάμβανε φλαμανδικές βάφλες και βάφλες Βρυξελλών.

Εκείνη την εποχή, υπήρχαν τσαγιέρες που σέρβιραν βάφλες σε κάθε βελγική πόλη και ήταν έθιμο την Πρωτοχρονιά οι οικογένειες να βγαίνουν έξω για βάφλες, σύμφωνα με την Ysewijn. Τα φανταχτερά «παλάτια» με βάφλες (pop-up tearooms) μετακινούνταν επίσης από πόλη σε πόλη με εκθέσεις για να σερβίρουν βάφλες όλο το χρόνο.

Χαλάλι οι θερμίδες της: Η βελγική βάφλα που θα σου φέρει τύχη τη νέα χρονιά

Μεταγενέστερη ιστορία της βάφλας

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επινόησαν τον όρο «βελγική βάφλα» λόγω ενός ατυχήματος με την επωνυμία στην Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης το 1964, είπε η Ysewijn. Εκεί η βελγική οικογένεια Vermersch είχε ένα περίπτερο με βάφλες που διαφήμιζε το «Bel-Gem Brussels Waffles», ένα παιχνίδι μάρκετινγκ με τις λέξεις «Belgian» και «Gem», επειδή οι βάφλες ήταν ένα γαστρονομικό κόσμημα.

Αλλά οι άνθρωποι ερμήνευσαν (και τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν) το όνομα ως «βελγικές βάφλες». Για αιώνες, οι βάφλες έχουν συνδεθεί με τον χειμώνα και το γλέντι, καθώς εμφανίζονται σε όλες τις γιορτές από την Ημέρα του Αγίου Μαρτίνου στις 11 Νοεμβρίου έως τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, το Καρναβάλι και το Πάσχα. Κατά τον Μεσαίωνα, σε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης, ο νέος χρόνος ξεκινούσε το Πάσχα. Αλλά με την έλευση του Γρηγοριανού ημερολογίου, το νέο έτος μετατοπίστηκε στην 1η Ιανουαρίου και το έθιμο του ψησίματος των βαφλών άλλαξε μαζί του.

Χαλάλι οι θερμίδες της: Η βελγική βάφλα που θα σου φέρει τύχη τη νέα χρονιά

Η βάφλα σήμερα

Σήμερα, οι βάφλες τρώγονται και παρασκευάζονται όλο το χρόνο στο Βέλγιο, αλλά μερικά είδη, όπως το lukken, φτιάχνονται ειδικά στο σπίτι για το νέο έτος. Προέρχεται από την ολλανδική λέξη geluk για τύχη, τα lukken είναι φτιαγμένα για να φέρνουν καλή τύχη.

Το Lukken κατάγεται από την περιοχή της Δυτικής Φλάνδρας, όπου παραμένει η οικογενειακή παράδοση να τα ψήνουν για την Πρωτοχρονιά. «Υπάρχει πολύ ζύγισμα και τύλιγμα της ζύμης, γι’ αυτό το ψήσιμο αυτών των βαφλών ήταν μια οικογενειακή δραστηριότητα – και εξακολουθεί να συμβαίνει μέχρι σήμερα σε πολλά νοικοκυριά στη Δυτική Φλάνδρα,» είπε η Ysewijn, προσθέτοντας ότι σχεδόν κάθε βελγική οικογένεια έχει ένα ηλεκτρικό σίδερο για βάφλες.

Πηγή: BBC

*Photo Credits: SHUTTERSTOCK