Οι βασιλιάδες των ναρκωτικών έχτισαν τις βρώμικες αυτοκρατορίες τους «κρυπτόμενοι σε κοινή θέα» προτού συλληφθούν να καυχιούνται σε μια κρυπτογραφημένη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων.

Πλέον όμως η αυτοκρατορία καταρρέει, καθώς περισσότεροι από 1.200 εγκληματίες έχουν φυλακιστεί χάρη στη διείσδυση των αρχών στην πλατφόρμα κρυπτογραφημένων μηνυμάτων EncroChat.

Οι γκάνγκστερ ήταν τόσο σίγουροι για την ασφάλεια της πλατφόρμας που αρκετοί παγιδεύτηκαν με βάση τις selfies που έστελναν σε άλλους απατεώνες.

Η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος ηγήθηκε της προσπάθειας της Βρετανίας αφού Ολλανδοί και Γάλλοι αξιωματούχοι «έσπασαν» το δίκτυο, με 3.100 συλλήψεις να πραγματοποιήθηκαν μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του NCA, Κρεγκ Τέρνερ, είπε ότι οι βαρόνοι των ναρκωτικών πήγαιναν τα παιδιά τους στο σχολείο και στη συνέχεια έβγαζαν χρήματα στους λογαριασμούς τους, προτού προσθέσει ότι η εισβολή του EncroChat έφερε επανάσταση στην έρευνα για εγκληματικές συμμορίες.

Σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων, ο πλούσιος προϊστάμενος των μεταφορών Thomas Maher καυχήθηκε «Είμαι σε αυτό το παιχνίδι τα τελευταία 20 χρόνια φίλε, οπότε ξέρω τον τρόπο παιχνιδιού» καθώς διηύθυνε ένα πανευρωπαϊκό κύκλωμα ναρκωτικών από το δικό του σαλόνι.

Ένα άλλο αφεντικό ναρκωτικών, ονόματι Richard Weild καυχιόταν ότι μπορούσε να βγάλει 30.000 £ την εβδομάδα στην πλατφόρμα με το όνομα Blacklable, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούσε την εταιρεία Gas Works Motor Company.

Μέσα στα 20.000 μηνύματα που έστειλε, έγραψε: «Αν συνεχίσω να φτιάχνω μπλούζες [κοκαΐνη] για ανθρώπους και πάρω ξανά αυτό το δέμα με ζιζάνια, θα αλλάξω τη ζωή μου». Σε ένα άλλο, είπε «Κοιτάζω τη μεγαλύτερη φίλη μου, τα πηγαίνω καλά, τα λεφτά μου βγαίνουν γρήγορα και όταν δεν βάζω τον εαυτό μου έξω, έχω μια εύκολη ζωή».

Καυχιόταν για το ότι ήταν «ευτυχισμένος που βγάζει» 30.000 £ την εβδομάδα και πώς είχε «βγάλει τόσα πολλά χρήματα».

Σε ένα άλλο καυχιόταν: «Περιμένετε μέχρι να δείτε αυτές τις δουλειές που τις κάνω να φαίνονται βαριές. Έκανα 12-15 για αυτά τα παιδιά σε 2-3 εβδομάδες … φτιάχνοντας άλλα 4 σε 5 ταυτόχρονα»

Ο Maher, από το Warrington, φυλακίστηκε για περισσότερα από 14 χρόνια το 2020 στο Liverpool Crown Court, αφού παραδέχτηκε δύο κατηγορίες για εισαγωγή ναρκωτικών κατηγορίας Α στο Ηνωμένο Βασίλειο και δύο κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Σε ένα σύνολο μηνυμάτων στο Encrochat ενορχήστρωσε τη συλλογή και παράδοση 21 κιλών κοκαΐνης στην Ολλανδία.

Η διπλή ζωή των εμπόρων ναρκωτικών

Χρησιμοποίησε τα παράνομα κέρδη του για να πληρώσει για έναν πολυτελή τρόπο ζωής με αυτοκίνητα αξίας άνω των 200.000 λιρών, είχε ξοδέψει 90.000 £ σε διακοπές και ένα θησαυροφυλάκιο κοσμημάτων, ενώ πλήρωνε τον κατώτατο μισθό στην επιχείρησή του για φορολογικούς λόγους.

Ο Weild, από το Wallasey του Merseyside, καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκιση τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, αφού ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία για την προμήθεια κοκαΐνης, ηρωίνης, MDMA, 2-CB, κάνναβης και μεταφοράς εγκληματικής περιουσίας.

Από το χρηματοκιβώτιο κατασχέθηκαν περίπου 20 κιλά ναρκωτικών Α’ και Β’ κατηγορίας. Εν τω μεταξύ, άλλοι βασιλιάδες ναρκωτικών παίρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και στη συνέχεια σχεδιάζουν φόνο και διακίνηση ναρκωτικών στην κρυπτογραφημένη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων.

Μεταξύ των εγκληματιών που έχουν φυλακιστεί είναι δύο που παραδόθηκαν μέσω φωτογραφιών που έστειλαν με τα σκυλιά τους. Ο Frankie Sinclair, 35 ετών, από το Κάρντιφ, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη αφού σχεδίαζε μια δολοφονία εκδίκησης. Μια φωτογραφία που έστειλε σε έναν συνεργάτη του και δείχνει το μπουλντόγκ του βοήθησε την αστυνομία να αποδείξει ότι είχε σχέση με την υπόθεση.

Και ο Danny Brown, 56 ετών, την… πάτησε από μια φωτογραφία του κατοικιδίου του που έδειχνε τον αριθμό τηλεφώνου της κοπέλας του. Ο Brown, από το Μπρόμλεϊ του νοτιοανατολικού Λονδίνου, και πέντε συνεργάτες του φυλακίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο για συνολικά 140 χρόνια για συνωμοσία για λαθρεμπόριο 45 εκατομμυρίων λιρών έκστασης.

Η επιχείρηση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας με στόχο το EncroChat αποκάλυψε 426 εγκληματίες που φυλακίστηκαν για συνολικά 3.722 χρόνια πίσω από τα κάγκελα στην έρευνα, που ονομάστηκε «Αιώνια Επιχείρηση», από τότε που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020.

Με επικεφαλής την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) και τη δική της επιχείρηση Venetic, η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα που ελήφθησαν από το EncroChat για τον εντοπισμό εγκληματιών, την εξιχνίαση δολοφονιών και την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών – με περισσότερα από 1.200 άτομα να φυλακίζονται σε εθνικό επίπεδο.

Ενώ ο διοικητής Paul Brogden, επικεφαλής ειδικού εγκλήματος στη Σκότλαντ Γιαρντ, είπε ότι ήταν «η πιο σημαντική επιχείρηση που στόχευε πρόσωπα του οργανωμένου εγκλήματος στην ιστορία του Met».

Πώς λειτουργεί το EncroChat από τους εμπόρους ναρκωτικών

Το EncroChat ήταν ένα μυστικό λειτουργικό σύστημα στο οποίο είχε πρόσβαση με έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης σε τηλέφωνα Android, με κάθε χρήστη της πλατφόρμας να λαμβάνει μια μοναδική «λαβή» που αποτελείται από ένα ουσιαστικό και ένα επίθετο.

Τα ακουστικά, που κοστίζουν £ 1.500, μπορούσαν να επικοινωνούν μόνο με άλλες συσκευές EncroChat και θα μπορούσαν να σβήσουν όλα τα δεδομένα τους εάν παραδοθούν στις αρχές.

Ο διοικητής Brogden είπε ότι πολλοί από αυτούς που αποκαλύφθηκαν στην επιχείρηση ήταν «οι βασιλιάδες» των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος στο Λονδίνο, λέγοντας: «Κάθονταν στους καταπράσινους θύλακές τους και δεν περίμεναν ότι η αστυνομία θα τους χτυπούσε την πόρτα και εμείς τους φέραμε στο δικαιοσύνη, οπότε είμαι απίστευτα ευχαριστημένος γι’ αυτό».

Και πρόσθεσε: «Αυτοί οι εγκληματίες χρησιμοποιούσαν αυτό που ονομάζουμε «σκληρή και ασφαλή» συσκευή επικοινωνίας, έτσι στην πραγματικότητα είναι σαν μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία οι εγκληματίες πίστευαν ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση.

«Επιδείκνυαν τον τρόπο ζωής τους [στο EncroChat], έκαναν εμπόριο ναρκωτικών, παρήγγειλαν βία και δολοφονίες εδώ στους δρόμους του Λονδίνου και μπορούσαμε να δούμε αυτό να γίνεται με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί. Ήταν ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός».

Η πλατφόρμα έστειλε μήνυμα στους χρήστες καλώντας τους να απαλλαγούν από τα ακουστικά τους αφού συνειδητοποίησαν ότι είχε παραβιαστεί από τις αρχές επιβολής του νόμου τον Ιούνιο του 2020 και έκλεισε λίγο αργότερα.

Η Met είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 942 συλλήψεις στην επιχείρηση Eternal. Τρεις τόνοι ναρκωτικών κατηγορίας Α και Β και 49 όπλα κατασχέθηκαν επίσης από τη δύναμη.

Ο Naki Aslan, 39, υψηλόβαθμο μέλος συμμορίας, καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκιση για συνωμοσία για εισαγωγή άνω των 20 κιλών ηρωίνης και κοκαΐνης στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Οι αξιωματικοί ανακάλυψαν ότι ο Aslan είχε ένα κρυπτογραφημένο τηλέφωνο και χρησιμοποιούσε τη λαβή «junglecookie» του EncroChat για να κανονίσει συναλλαγές ναρκωτικών.

Βρέθηκαν επίσης μηνύματα που έδειχναν τον Aslan να προσπάθησε να προμηθευτεί ένα πυροβόλο όπλο, ένα πιστόλι Makarov, για να δολοφονήσει έναν επιχειρηματικό συνεργάτη τον Μάιο του 2020.

Στην επιχείρηση Venetic σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συνελήφθησαν 3.100 ύποπτοι και κατηγορήθηκαν 1.867, με 7.000 κινητές συσκευές που συλλέχθηκαν και περίπου 18 εκατομμύρια μηνύματα καταγράφηκαν.

Ο επικεφαλής επιθεωρητής ντετέκτιβ Driss Hayoukane, ανώτερος αξιωματικός ερευνών για την «Αιώνια Επιχείρηση», είπε ότι υπήρχαν σημαντικές δίκες με ορισμένους «εμβληματικούς» εγκληματίες και η δύναμη εξακολουθούσε να εργάζεται «με ρυθμό» για να πραγματοποιήσει περισσότερες συλλήψεις, με την επιχείρηση να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο διοικητής Brogden είπε ότι το Met συνεργάζεται με το Υπουργείο Εσωτερικών για να εξετάσει εάν χρειάζεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για κρυπτογραφημένες πλατφόρμες στο μέλλον.

Με πληροροφίες από τη Daily Mail