Αν υπάρχει μία φωτογραφία που συνδέεται με φάντασμα και έχει χαρακτηρισθεί ως από τις πλέον… διάσημες και πολυταξιδεμένες, είναι εκείνη που απεικονίζει την «Καφέ Κυρία» στο Raynham Hall. Πρόκειται για το κτίριο που βρίσκεται στην Αγγλία (Νόρφολκ) το οποίο στοίχειωσε για αιώνες η μορφή της Ντόροθι Γουόλπολ…

Η τρομακτική κυρία πίσω από τη φιγούρα πιστεύεται ότι ήταν η Dorothy Walpole (1686-1726), αδερφή του πρώτου πρωθυπουργού της Αγγλίας και 13ο παιδί ενός μέλους του κοινοβουλίου.

Η Ντόροθι ερωτεύτηκε παράφορα τον Λόρδο Τσαρλς Τάουνσεντ, ο οποίος ανταποκρίθηκε στα αισθήματά της. Συνάντησε όμως την άρνηση του πατέρα της όταν ζήτησε την άδεια να παντρευτεί κι αυτό διότι εκείνος φοβήθηκε ότι ο κόσμος θα τον κατακρίνει πως κανόνισε τον γάμο για να επωφεληθεί ο ίδιος οικονομικά. Ο Λόρδος Τάουνσεντ έστρεψε αλλού το ενδιαφέρον του και η Ντόροθι έμεινε μόνη.

φάντασμα, Αγγλία

Σύμφωνα με τον θρύλο, άρχισε να συναναστρέφεται τον Λόρδο Τόμας Γουόρτον, έναν πολιτικό που μπορεί να μη είχε ούτε θρησκευτικά ούτε ηθικά όρια και φραγμούς, έδειξε όμως το ενδιαφέρον να την παρηγορήσει. Μεγάλο πρόβλημα για τους δυο τους ότι ο Γουόρτον ήταν παντρεμένος κι έτσι η μεταξύ τους σχέση είχε περιορισμούς.

Τα πάνω κάτω ήρθαν όταν η σύζυγος του Λόρδου Τάουνσεντ απεβίωσε και ξαφνικά έγινε και πάλι διαθέσιμος. Μην έχοντας ιδέα για τη σχέση της Ντόροθι με τον Γουόρτον, της ζήτησε να τον παντρευεί και να κάνουν το βήμα που δεν τους είχε επιτρέψει παλαιότερα ο πατέρας της. Εκείνη δέχθηκε με χαρά και οι δυο τους έκαναν τον γάμο που ονειρεύονταν. Πρόσφατα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από τους απογόνους των Τάουνσεντ αναφέρουν ότι τα 13 χρόνια γάμου ήταν ευτυχισμένα και «φυσιολογικά, ωστόσο αν κάτι μας έχει διδάξει η ιστορία είναι ότι πίσω από κλειστές πόρτες πολλά παράδοξα μπορεί να συμβαίνουν.

φάντασμα, Αγγλία

Σύμφωνα, λοιπόν, με μια… πιπεράτη εκδοχή, παρότι η Ντόροθι παντρεύτηκε τον άνδρα που είχε εμφανιστεί πρώτος στη ζωή της, μέσα της παρέμενε αναμμένη η φλόγα για τον Γουόρτον. Ο Λόρδος Τάουνσεντ το ανακάλυψε αυτό και δεν της το συγχώρεσε ποτέ. Η εκδίκησή του ήταν να μην της επιτρέπει να δει τα ίδια της τα παιδιά και τελικά ποτέ να μη μάθει κανείς τι απέγινε η ίδια η Ντόροθι. Αρχικά ειπώθηκε ότι πέθανε από ευλογιά. Οι φήμες της εποχής ήθελαν τον Τάουνσεντ να την έχει ρίξει από τις σκάλες και κάποιοι είπαν ότι η κηδεία της ήταν απάτη. Ο Λόρδος την κρατούσε ζωντανή και φυλακισμένη, κλεισμένη μέσα στο Raynham Hall.

Έναν αιώνα μετά τον θάνατο της Ντόροθι, ένας από τους απογόνους των Τάουνσεντ διοργάνωσε χριστουγεννιάτικο πάρτι στο κτήμα. Καθώς δύο καλεσμένοι πήγαιναν στο κρεβάτι, αντίκρισαν με τρόμο μια γυναίκα να στέκεται μπροστά τους φορώντας ένα παλιό καφέ φόρεμα. Πριν προλάβουν να την πλησιάσουν, χάθηκε από τα μάτια τους…

Την αμέσως επόμενη μέρα η Ντόροθι έκανε ξανά την εμφάνισή της στο Raynham Hall. Το χλωμό της δέρμα έλαμπε στο σκοτάδι και τα μάτια της είχαν αντικατασταθεί από σκούρες τρύπες. Ο θρύλος της «Καφέ Κυρίας» είχε μόλις ξεκινήσει και η πρώτη του συνέπεια ήταν πολλοί από τους υπηρέτες να παραιτηθούν και να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Η είδηση για το «στοιχειωμένο σπίτι» έκανε πολλούς να γελάσουν και να αρχίσουν να αμφισβητούν τα περί φαντασμάτων. Ο μεγαλύτερος επικριτής αυτής της ιστορίας ήταν ο συγγραφές Frederick Marryat, ο οποίος αποφάσισε να μείνει για ένα διάστημα στο στοιχειωμένο τμήμα του Raynham Hall, για να αποδείξει πόσο κουτές ήταν οι ιστορίες με τα φαντάσματα.

Η κόρη του περιέγραψε πώς εξελίχθηκε η διαμονή του:

«Ζήτησε να μείνει στο δωμάτιο στο οποίο κρεμόταν το πορτρέτο της, εκεί που την έβλεπαν να εμφανίζεται συχνά. Τα δύο πρώτα βράδια κοιμόταν με ένα γεμάτο περίστροφο κάτω από το μαξιλάρι του και δεν είδε τίποτα. Την τρίτη νύχτα, ωστόσο, δύο νεαροί της οικογένειας Τάουνσεντ χτύπησαν την πόρτα του καθώς γδυνόταν για να κοιμηθεί και του ζήτησαν να πάει στο δωμάτιό τους (που ήταν στην άλλη άκρη του διαδρόμου) για να τους πει τη γνώμη του για ένα νέο όπλο που μόλις είχε φτάσει από το Λονδίνο.

Καθώς έβγαιναν από το δωμάτιο, έπιασε το περίστροφό του, ‘σε περίπτωση που συναντήσουμε την Καφέ Κυρία’, είπε γελώντας. Όταν τελείωσε η επιθεώρηση του όπλου, οι νεαροί άνδρες με το ίδιο πνεύμα δήλωσαν ότι θα συνόδευαν ξανά τον πατέρα μου, ‘για να είστε ασφαλής σε περίπτωση που συναντήσουμε την Καφέ Κυρία’, επανέλαβαν γελώντας επίσης. Έτσι κι έγινε.

Ο διάδρομος ήταν μακρύς και σκοτεινός, γιατί τα φώτα είχαν σβήσει, αλλά καθώς έφτασαν στη μέση του, είδαν τη λάμψη μιας λάμπας να έρχεται προς το μέρος τους από την άλλη άκρη. Τους πλησίαζε όλο και περισσότερο και κάποια στιγμή έφτασε τόσο κοντά που την αναγνώρισε.

Είχε το δάχτυλό του στη σκανδάλη του περιστρόφου του και ήταν έτοιμος να απαιτήσει να σταματήσει και να εξηγήσει τον λόγο της παρουσίας της εκεί, όταν η φιγούρα σταμάτησε από μόνη της. Του χαμογέλασε με κακόβουλο και διαβολικό τρόπο κι αυτή η πράξη εξόργισε τόσο πολύ τον πατέρα μου που πήδηξε στο διάδρομο με το περίστροφο στραμμένο στο πρόσωπό της. Η φιγούρα εξαφανίστηκε αμέσως και η σφαίρα πέρασε από την εξωτερική πόρτα ενός δωματίου στην απέναντι πλευρά του διαδρόμου. Ο πατέρας μου δεν επιχείρησε ποτέ ξανά να αμφισβητήσει την ύπαρξη της «Καφέ Κυρίας του Ρέινχαμ».

Κι έτσι ο μύθος έμεινε ζωντανός στο πέρασμα των ετών. Λέγεται ότι και ο ίδιος ο βασιλιάς Γεώργιος επισκέφτηκε κάποια στιγμή το Ρέιναμ Χολ και ξύπνησε βλέποντας από πάνω του να στέκεται η «Καφέ Κυρία» έχοντας ατημέλητα μαλλιά και αγριεμένη ματιά. Ορκίστηκε μάλιστα «να μην περάσω ούτε μία ώρα ακόμα στο καταραμένο σπίτι όπου αντίκρισα αυτό που προσεύχομαι στον Θεό να μην ξαναντικρίσω ποτέ».

Φτάνουμε στη διάσημη φωτογραφία. Τον Σεπτέμβριο του 1936, ο φωτογράφος Captain Hubert A. Provand επισκέφτηκε το Raynham Hall μαζί με τη βοηθό του Indre Shira με στόχο να τραβήξουν φωτογραφίες για το περιοδικό Country Life.

Ο Πρόβαντ είχε το κεφάλι του κάτω από το ύφασμα της κάμερας προετοιμάζοντάς την όταν η Σίρα εντόπισε μια ατμώδη φόρμα να κατεβαίνει τις σκάλες. Φώναξε στον Πρόβαντ για να τραβήξει τη φωτογραφία που τελικά έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι η φωτογραφία αυτή είναι ψεύτικη, όπως κι αυτοί που χαρακτήρισαν παρανοϊκή την ιστορία του Marryat και τα λεγόμενα της κόρης του. Παρόλα αυτά ο μύθος της Καφέ Κυρίας ζει μέχρι σήμερα και το κτίριο είναι από τα πιο εμβληματικά σε όλη τη Βρετανία, όπως όλα τα κτίρια που συνοδεύονται από θρύλους για φαντάσματα που κυκλοφορούν στα δωμάτιά τους…