Αν έπαιζες στο μεγαλύτερο τουρνουά πόκερ για πρώτη φορά στη ζωή σου και δεν είχες απολύτως τίποτα στα χέρια σου στο τελευταίο hand, τι θα έκανες; Ο Κρις Μανιμέικερ (Moneymaker) είχε φτάσει πια πολύ βαθιά στην παρτίδα που έγινε με τον Σάμι Φάρχα τον Μάιο του 2003, που δεν είχε άλλη επιλογή από το να κάνει all in…

Ο Σάμι Φάρχα είναι ένας από τους καρχαρίες του πόκερ και είχε κερδίσει 2 βραχιόλια στην ως τότε καριέρα του στα World Series of Poker. Ο Μανιμέικερ από την άλλη έπαιζε για πρώτη φορά σε live event, που ήταν γεμάτο με καρχαρίες, και ενδεχομένως να ήταν κι η τελευταία του, αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί με διαφορετικό τρόπο.

Οι δυο τους έκατσαν στο τραπέζι του main event για το Texas Hold’ Em έχοντας ο μεν Φάρχα 3.7 εκατομμύρια δολάρια και ο δε Μανιμέικερ 4.6 εκατομμύρια με ένα αρχικό pot 10.000 δολαρίων.

Ο Λιβανέζος Φάρχα είχε στα χέρια του μια ντάμα μπαστούνι κι ένα 9 κούπα. Ο Μανιμέικερ από την Ατλάντα είχε έναν ρήγα μπαστούνι κι ένα 7 κούπα. Κατευθείαν ο Μανιμέικερ πόνταρε 100.000 δολάρια. Ο Φάρχα ακολούθησε.

Στο πρώτο άνοιγμα τα τρία φύλλα στο τραπέζι ήταν 9 και 6 μπαστούνι κι ένα 2 καρό. Ο Φάρχα δεν κάνει raise, αλλά check. Ο Μανιμέικερ πηγαίνει για μία και μόνο στιγμή στον ρυθμό του. Όταν ανοίγεται το τέταρτο φύλλο, ένα 8 μπαστούνι, αυτό που απλώνεται μπροστά στον Μανιμέικερ είναι η ευκαιρία για μια πανεύκολη νίκη. Μπορεί είτε να ελπίζει σε ένα μπαστούνι και να πάει για χρώμα είτε σε ένα 10 ή 5 και να πάει για κέντα. Από την άλλη ο Φάρχα έχει ένα ζευγάρι και μπορεί να ελπίζει σε ένα δεύτερο ζευγάρι ή σε ένα τρίτο εννιάρι.

Ο Μανιμέικερ, αν και άπειρος, καταλαβαίνει πως ο Φάρχα έχει ένα συγκεκριμένο ταβάνι και δεν διστάζει να κάνει raise στα 800.000 δολάρια, απαντώντας στα 300.000 δολάρια που πόνταρε ο Φάρχα. Ο Λιβανέζος κάνει call και μένει πια να ανοίξει ένα φύλλο.

Αυτό που έρχεται είναι μια θεωρητική τραγωδία και για τους δύο, αλλά κυρίως για τον Μανιμέικερ. Το 3 Κούπα διατηρεί τον Φάρχα στο ένα ζευγάρι και τον Μανιμέικερ στο απόλυτο τίποτα. Δεν έχουν μείνει πολλά να κάνει. Ή κάνει check ελπίζοντας πως ο Φάρχα δε θα ανέβει ή αν κάνει raise ο Φάρχα, πάει πάσο και χάνει κοντά στο εκατομμύριο.

The Moneymaker Effect

Η επιλογή του check όμως θα έδινε στον Φάρχα το μήνυμα ότι το φύλλο του δεν είναι καλό και θα προκαλούσε ένα raise από το οποίο δε θα είχε να κερδίσει τίποτα.

Ο Φάρχα κλήθηκε να μιλήσει πρώτος και επέλεξε το check, ενώ ταυτόχρονα κοιτούσε τον αντίπαλο του και του έλεγε «πρέπει να έχασες το φλος σου». Ο Μανιμέικερ είδε τότε να του ανοίγεται μόνο ένας δρόμος: το all in. Και το έκανε. Το έκανε γνωρίζοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος ο Φάρχα να αντιληφθεί τη μπλόφα του και να απαντήσει. Το έκανε όμως ξέροντας πως έπαιρνε ένα όχι και τόσο μεγάλο ρίσκο. Το check του Φάρχα του έδωσε την πεποίθηση ότι το φύλλο του δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό και στο μυαλό του Μανιμέικερ είχε κλειδώσει η σκέψη πως δεν έχει κάτι παραπάνω από ένα ή δύο ζευγάρια.

Κι όταν έχεις μόνο ζευγάρια στα χέρια σου, τότε δύσκολα απαντάς σε ένα all in που φέρνει στο τραπέζι κοντά στα 8 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Φάρχα όντως δεν έκανε call στο all in, πήγε πάσο και ο Μανιμέικερ πήρε το χρυσό βραχιόλι στην πρώτη του συμμετοχή στο WSOP, κέρδισε 2.5 εκατομμύρια δολάρια σε μια αναμέτρηση που έμεινε στην ιστορία ως «Η μπλόφα του αιώνα» και άλλαξε την πορεία του πόκερ συνολικά.

Από κει και μετά το World Series έγινε τηλεοπτικό event, ενώ το ότι αυτός ο λογιστής από την Ατλάντα βρέθηκε εκεί έχοντας προκριθεί μέσα από διαδικτυακούς αγώνες, έφερε ψηφιακή κοσμοσυρροή, με εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητούν τη δική τους τύχη με συμμετοχή σε online τουρνουά.

Η μπλόφα του αιώνα, το Moneymaker Effect… Κανένας άλλος αγώνας στην ιστορία του πόκερ δεν παρήγαγε τόσους δυνατούς τίτλους ικανοποιώντας το πάθος των Αμερικάνων για τσιτάτα!

Φωτογραφία: Pexels