Ο Harry Chang μετακόμισε στο Λος Άντζελες πριν από περίπου οκτώ χρόνια. Ήταν έτοιμος να κάνει τη μετάβαση από την προηγούμενη βάση του στο Ορλάντο για να κινηθεί σε μια μεγαλύτερη αγορά. Στα 32 του, υπερηφανεύεται για την εμπειρία του στον κλάδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης — «Είμαι από τους παλαιότερους, βασικά», λέει.

Μέσα σε λίγα χρόνια από τη μετακόμισή του, άρχισε να διαχειρίζεται τη «Woah Vicky», μια ξανθιά 17χρονη προσωπικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που προκαλούσε ισχυριζόμενη πως ήταν Μαύρη. Οι μαεστρικοί ελιγμοί έφεραν στη «Vicky» μια μέτρια αναγνωρισιμότητα, αλλά και τον Chang σε επαφή με τη Lil Tay, μια 10χρονη από το Βανκούβερ που αποκαλούσε τον εαυτό της «η νεότερη flexer (μτφ. αυτή που επιδεικνύεται)», η οποία συχνά εμφανιζόταν διαδικτυακά σε μια μπανιέρα με 100δόλαρα και πανάκριβα ρούχα κορυφαίων brand.

«Η Danielle Bregoli καβγαδίζει με τη Woah Vicky και τη Lil Tay!!!» ήταν ένας τίτλος της διάσημης tabloid ιστοσελίδας TMZ το 2018. Η Woah Vicky είχε τσακωθεί, είπε, με την Bregoli (μια άλλη προσωπικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πιο γνωστή ως Bhad Bhabie) και συναντήθηκαν έξω από το εμπορικό κέντρο Americana στο Glendale της Καλιφόρνια, για να λύσουν τις διαφορές τους.

Η Lil Tay έγινε γνωστή στα 9 της.

Η Lil Tay και οι οικογενειακές περιπέτειές της

Ήταν η ώρα για να ανατείλει το αστέρι της Lil Tay. Συνδέθηκε διαδικτυακά με τους ράπερ Lil Pump, Chief Keef και XXXTentacion και συναντήθηκε με τον διάσημο παραγωγό της hip-hop Rick Rubin. Τον Σεπτέμβριο του 2018, θυμάται ο Chang, πέταξε στο Βανκούβερ για να μιλήσει με τον πατέρα της Lil Tay και να γίνει ο μάνατζέρ της, συμμετέχοντας στο τσούρμο των ενηλίκων που διαγκωνίζονταν για να είναι στο πλευρό της.

Για τους επόμενους, διασκεδαστικούς και αμήχανους μήνες, η Lil Tay ήταν ένα φαινόμενο των social media. Έλεγε πως μεγάλωσε φτωχή στην Ατλάντα και πως παράτησε το Χάρβαρντ. Ηχογράφησε ραπ τραγούδια και προκάλεσε άλλες ψηφιακές περσόνες με αντιθετικές συγκρίσεις σε ό, τι αφορά το status, την ηλικία και τη φυλή.

Ήταν επίσης η κεντρική φιγούρα σε μια σειρά από μάχες μεταξύ συγγενών και διάφορων τύπων μάνατζερ. «Υπάρχουν πολλοί, σε εισαγωγικά, “πρώην μάνατζερ”», μου είπε πρόσφατα ένας από τους τελευταίους, «αλλά κανείς δεν την εκπροσωπούσε πραγματικά, όπως έκανα εγώ».

Αφού η Lil Tay και ο ετεροθαλής αδερφός της Jason Tian μετακόμισαν στο Λος Άντζελες για να χτίσουν την καριέρα της, ο Jason απέκτησε κάποια φήμη από μόνος του. Τον Μάιο του 2018, κυκλοφόρησε ένα βίντεο με τον ίδιο να «ταΐζει σανό» την αδελφή του για «να μπει στο πετσί του ρόλου της» ενώ το 2019 αναφέρθηκε ότι διαχειριζόταν τον λογαριασμό της στο Instagram. Ο Jason ήταν τότε ένα 16χρονος ράπερ και YouTuber, αλλά φαινόταν πως βρήκε ένα νέο ρόλο ως o καθοδηγητής της Lil Tay.

Το 2021, στο Instagram της Lil Tay εμφανίστηκαν ισχυρισμοί ότι ο πατέρας της, Chris Hope, την κακοποιούσε. Ο Hope αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και έστειλε στο Instagram εξώδικο – δεν υπάρχει καμία αναφορά για ισχυρισμούς κακοποίησης στα διαθέσιμα δικαστικά αρχεία του Βανκούβερ, για μια μακροχρόνια μάχη για την κηδεμονία μεταξύ του Hope και της μητέρας της Lil Tay, Angela Tian.

Ο Jason συγκέντρωσε περισσότερα από 17.000 δολάρια στο GoFundMe με βάση τον ισχυρισμό του ότι ο Hope κακοποίησε την Lil Tay. (Ο Jason και η Lil Tay έχουν διαφορετικούς πατέρες. Η σχέση της Angela και του Hope έληξε το 2008, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία, ένα χρόνο μετά τη γέννηση της Lil Tay).

«Ο αδερφός της ήταν ο δημιουργός πίσω από τον χαρακτήρα», είπε ο πρώην μάνατζερ. «Πιστεύω ότι έχει κάποια ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Νομίζω ότι ήταν πολύ εγωιστής και προφανώς τον καταβρόχθισε η ανάγκη του για φήμη και μια θέση εξουσίας».

Δύο… θάνατοι και δύο… αναστάσεις

Όλα αυτά έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια. Η φήμη της Lil Tay ως celebrity ήταν φευγαλέα από την αρχή και πέρασε από διάφορες φάσεις μικρής δόξας. Στη συνέχεια, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια ανάρτηση στον λογαριασμό της Lil Tay στο Instagram ανακοίνωσε ότι αυτή και ο Jason είχαν πεθάνει. Ακολούθησε μια φρενίτιδα, που θυμίζει την εποχή της ακμής των αδελφών.

Ο πατέρας της Lil Tay ακουγόταν μπερδεμένος όταν ρωτήθηκε από τη New York Post εάν κάποιος θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τον θάνατο της κόρης του, λέγοντας στην ταμπλόιντ: «Εμ, όχι, δεν το γνωρίζω». Ο Tsang μπέρδεψε περαιτέρω τα πράγματα όταν είπε στη Sun: «Δεδομένης της πολυπλοκότητας των τρεχουσών συνθηκών, βρίσκομαι σε μια θέση όπου δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να απορρίψω οριστικά τη νομιμότητα της δήλωσης που εξέδωσε η οικογένεια».

«Αυτός ο τύπος του Harry Tsang έκανε αυτή τη χαζή δήλωση», είπε ο πρώην μάνατζερ, «η οποία ήταν ένα σωρό λέξεις που δεν έλεγαν απολύτως τίποτα». Ο Tsang μου είπε ότι αμέσως μετά την υποτιθέμενη ανακοίνωση θανάτου, τηλεφώνησε στον Duane Laventure, τον οποίο περιέγραψε ως τον «χειριστικό» της οικογένειας.

«Όταν μίλησα στο τηλέφωνο μαζί του, αρνήθηκε να σχολιάσει», είπε ο Tsang. «Και από εκείνο το σημείο και μετά ήξερα ότι κάτι συνέβαινε». (Η Laventure δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο). Οι αναφορές ότι ένα κρυπτονόμισμα Lil Tay κυκλοφόρησε λίγο μετά την ανακοίνωση ενίσχυσαν την αίσθηση ότι κάτι είχε σκηνοθετηθεί.

«Προσεύχομαι το αστείο να μην είναι αληθινό», έγραψε στο Instagram ο Alex «Loyalty» Gelbard, ένας άλλος πρώην μάνατζερ της Lil Tay, δίπλα σε μια φωτογραφία του.

Πέρασε μια ολόκληρη μέρα πριν η Lil Tay δηλώσει στο TMZ ότι εκείνη και ο αδερφός της ήταν, στην πραγματικότητα, ζωντανοί και ότι απλώς είχε ο λογαριασμός της είχε χακαριστεί. Ένας εκπρόσωπος της Meta, στην οποία ανήκει το Instagram, είπε αργότερα στο ΤΜΖ ότι ήταν ειλικρινής, δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό της και ότι η εταιρεία τη βοήθησε να τον ανακτήσει. (Η Meta δεν απάντησε σε αίτημα για περαιτέρω σχόλια).

Η Lil Tay φλεξάρει πλούτο.

Αλήθεια ή απάτη;

Αυτό δεν διευθέτησε το θέμα για όσους περιστρέφονταν γύρω από την Lil Tay. «Πιστεύω ότι το αναφερόμενο περιστατικό hacking μπορεί να μην συνέβη», είπε ο Tsang στο The Daily Beast, προσθέτοντας: «Οι ενέργειες του αδερφού της Lil Tay, που η τάση του στις ακραίες συμπεριφορές είναι γνωστή, με οδηγούν σε ένα εναλλακτικό κίνητρο πίσω από αυτό το περιστατικό». Υπέθεσε ότι ήταν ένα διαφημιστικό κόλπο που είχε σχεδιαστεί για να «αποσπάσει παράνομα κεφάλαια από αφοσιωμένους υποστηρικτές και ασυνείδητους θεατές».

«Με βάση την εμπειρία μου από τη συνεργασία με τον αδερφό της», λέει ο πρώην manager, «θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει την προσοχή. Και αυτό ακριβώς πιστεύω ότι έκανε».

«Τρελές 48 ώρες», έγραψε ο Gelbard στο Instagram. «Έχω δει πολλά πράγματα να γίνονται ανεύθυνα για να αξιοποιήσουν τα πράγματα, αλλά αυτό πήγε πολύ μακριά. Η φασαρία είναι φασαρία, αλλά ΟΛΟΙ πρέπει να έχουν ένα όριο». (Όταν ζητήθηκε περαιτέρω σχόλιο, ο Gelbard είπε, «Είμαι απλά προσεκτικός επειδή όλα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. Έχασα το δικό μου IG κατά τη διάρκεια όλων αυτών»).

Όταν έγραψα στη διεύθυνση email που σχετίζεται με το Instagram του Lil Tay, έλαβα γρήγορα ένα σημείωμα από κάποιον που αυτοπροσδιοριζόταν ως Ken Ross, οικογενειακός φίλος από την παιδική του ηλικία. «Ο Lil Tay δεν είχε ποτέ μάνατζερ», είπε ο Ross. «Όποιος ισχυρίζεται ότι ήταν μάνατζερ κατά το παρελθόν της Lil Tay είναι απατεώνας».

«Ο Harry Tsang είναι σίγουρα συνδεδεμένος με το χακάρισμα», συνέχισε. «Σας καλώ να είστε οι πρώτοι που θα γράψετε ένα άρθρο, αποκλειστικό φυσικά, αποκαλύπτοντας την αλήθεια πίσω από τον Harry Tsang». Είπε ότι η Meta «έχει ήδη επιβεβαιώσει το hacking» και ότι ο Tsang προσπαθούσε να κεντρίσει το ενδιαφέρον για ένα κρυπτονόμισμα Lil Tay που κυκλοφόρησε ο ίδιος.

Ο Tsang απάντησε στους ισχυρισμούς: «Αν είναι πραγματικά σίγουροι γι’ αυτό, θα πρέπει να πάνε στο δικαστήριο και να το αποδείξουν» και τόνισε πως δεν έχει «τίποτα να κρύψει». Σκέφτηκε ότι του έριχναν το φταίξιμο «επειδή τους χάλασα το σχέδιο».

«Για αυτό με μισούν» είπε ο Tsang.

«Όταν η Tay είναι πίσω και διαθέσιμη, μπορεί να προσφέρει αποκλειστικό σχόλιο ειδικά για τη δημοσίευσή σας», έγραψε ο Ross. Σταμάτησε να απαντά όταν του ζήτησα να μιλήσω με τον Lil Tay.

Τον Ιούνιο του 2018, ενάμιση μήνα μετά τον καβγά έξω από την Americana, η Lil Tay φαινόταν να εξαφανίζεται. Σύντομα έγινε 11 ετών, παρόλο που η δημοφιλής αφήγηση εκείνη την εποχή ήταν ότι ήταν μια εκκολαπτόμενη εννιάχρονη ράπερ και οι γονείς της είχαν επιδοθεί στη μάχη για την επιμέλεια.

Η Angela Tian υποστήριξε την καριέρα της κόρης της, αλλά ο Hope αντιτάχθηκε σε αυτό που στα δικαστικά αρχεία περιγράφεται ως «σοκαριστική, ωμή και χυδαία γλώσσα καθώς και πράξεις της κόρης του». Κέρδισε μια δικαστική απόφαση που της ζητούσε να επιστρέψει στο Βανκούβερ και ο λογαριασμός της στο Instagram έμεινε αδρανής.

Η Angela συνέχισε ισχυριζόμενος ότι η Lil Tay έχασε προσοδοφόρα συμβόλαια ψυχαγωγίας λόγω της άρνησης της Hope να τα εγκρίνει. Το Instagram του Lil Tay έγινε ξανά ενεργό τον Οκτώβριο του ίδιου έτους με μια σειρά ισχυρισμών ότι ο Hope παραμέλησε την κόρη του. Συνοδεύονταν από υποτιθέμενα δικαστικά έγγραφα που, όπως σημειωνόταν στον Τύπο το 2019, χρησιμοποιούσαν «Lil Tay» αντί για νομικό όνομα.

Το comeback μιας έφηβης

Δύο χρόνια μετά τη σιωπή της Lil Tay, η Angela υπέβαλε αίτηση σε έναν δικαστή του Βανκούβερ για να μετακομίσει μαζί της στο Λος Άντζελες. Ένα σημείο αμφισβήτησης ήταν ότι η Hope αμφισβήτησε την πληρωμή της διατροφής των παιδιών για τον Jason, ο οποίος δεν είχε πάει σχολείο από το 2018, τη χρονιά της ανόδου της Lil Tay, και ο οποίος, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου, «αναφέρθηκε ότι είχε κατάθλιψη». Η Angela ήθελε την αποκλειστικότητα στη λήψη αποφάσεων για τη Lil Tay και το αποκλειστικό δικαίωμα να εγκρίνει συμβόλαιο όπου απαιτείται απάντηση εντός πέντε εργάσιμων ημερών.

Lil Tay και επίδειξη πάνε πακέτο.

Η Lil Tay έκλεισε τα 16 στα τέλη Ιουλίου του τρέχοντος έτους – μερικές εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση του θανάτου της και μια επανείσοδο, όσο σύντομη κι αν είναι, στο προσκήνιο. «Νομίζω ότι θέλουν να βεβαιωθούν ότι η Lil Tay είναι αρκετά μεγάλη, έτσι ώστε εάν ο πατέρας έρθει και ζητήσει την ανάκληση της επιμέλειας, δεν θα έχει επιτυχία», μου είπε η Leena Yousefi, δικηγόρος της οικογένειας στο Βανκούβερ.

«Και όταν ένα παιδί φτάσει στην ηλικία των 16, οι πιθανότητες ο πατέρας να έχει λόγο για οτιδήποτε είναι βασικά καμία. Νομίζω, λοιπόν, πολύ προσεκτικά, περίμεναν μέχρι τα 16 της πριν ξαναβγούν εκεί έξω». Οι όροι της αίτησης μετεγκατάστασης της Angela δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Όταν ρώτησα την Hope αν τα 16α γενέθλια της Lil Tay συνέβησαν στην επανεμφάνισή της, αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα.

Στις 18 Αυγούστου, η Lil Tay επέστρεψε στο Instagram για άλλη μια φορά, με μια δήλωση από μια οικογενειακή δικηγορική εταιρεία του Βανκούβερ που εκπροσωπεί την Angela. Η MacLean Law, δήλωσε πως «έχουμε λάβει εντολές για την πελάτισσά μας που επιτρέπουν στην κόρη της να προχωρήσει την καριέρα της», συμπεριλαμβανομένων των «αποκλειστικών καθημερινών και τελικών εξουσιών και ευθυνών λήψης αποφάσεων» και ότι «η κα. Tian είναι το άτομο που δικαιούται να υπογράφει συμβόλαια.» (Οι δικηγόροι της Angela δεν απάντησαν σε αίτημα για περαιτέρω σχόλια).

Ένα άλλο άτομο που δούλεψε με τη Lil Tay στο παρελθόν κατάλαβε ότι αυτή και ο Jason είναι τώρα πίσω στον δρόμο της φήμης. «Ο Jason είναι ιδιοφυΐα και ξέρει τι κάνει», μου είπε. «Δεν είναι διαφορετικός από τον Zuckerberg. Μπορείς να τον μισήσεις αλλά δεν έχει σημασία. Θα κερδίσει».

Με πληροφορίες από το Vanity Fair.