Αν αισθάνεστε ότι νυστάζετε το πρωί, αυτό δεν είναι κάτι σπάνιο. Ούτως ή άλλως, σχεδόν όλοι έχουμε ξυπνήσει, έχουμε πατήσει το snooze και έχουμε ξανακοιμηθεί.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι το ξεπερνούν αυτό και αισθάνονται ότι δεν μπορούν να σηκωθούν σωματικά για τουλάχιστον μία ώρα ή και περισσότερο μετά το ξύπνημα. Τότε, λοιπόν, ίσως να πάσχετε απο δυσανία, σύμφωνα με το «IFL Science».

Τι είναι η δυσανία

Η δυσανία δεν αναγνωρίζεται επίσημα από τους ιατρούς, αλλά η ασθένεια υποδηλώνει την αδυναμία κάποιου να σηκωθεί από το κρεβάτι το πρωί για πάνω από μία ώρα. Τα άτομα με δυσανία έχουν μια ακραία επιθυμία να παραμείνουν στο κρεβάτι, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κοιμηθούν περισσότερο σε σύγκριση με άλλα άτομα.

Συνήθως, η δυσανία σχετίζεται με ένα παρόμοιο σύμπτωμα που ονομάζεται κλινοφιλία, το οποίο είναι η ασυνήθιστη ποσότητα χρόνου που περνάει κάποιος στο κρεβάτι τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας. Τόσο η κλινοφιλία όσο και η δυσανία είναι συχνά συμπτώματα μιας ευρύτερης πάθησης που χρειάζεται διάγνωση και θεραπεία.

Τα συμπτώματα που ίσως συνυπάρχουν με τη δυσανία

Παράλληλα με την αδυναμία να σηκωθείτε από το κρεβάτι, με τη δυσανία συχνά υπάρχουν αισθήματα έντονης κόπωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υποκείμενης πάθησης που θα μπορούσε να είναι σημαντικά πιο σοβαρή. Τέτοιες καταστάσεις θα μπορούσαν να είναι η κατάθλιψη, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ο διαβήτης, οι καρδιακές διαταραχές ή η ινομυαλγία, μεταξύ άλλων.

Ο τυπικός χρόνος παραμονής στο κρεβάτι θα πρέπει να είναι περίπου επτά ώρες, σύμφωνα με το CDC. Ωστόσο, η έρευνα έχει εντοπίσει ότι αυτό ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, καθώς οι ανάγκες για ύπνο μπορεί να μειωθούν από την παιδική ηλικία προς την ενηλικίωση.

Πάντως, είναι φυσιολογικό να επιθυμείτε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια μιας μακράς ημέρας, αλλά αν αυτό συμβαίνει συνεχώς και η παρόρμηση είναι ακατανίκητη, τότε μπορεί να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα. Όπως και να έχει, σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Photo credits: Shutterstock