Ο καφές είναι ένα από τα ροφήματα που καταναλώνονται πιο συχνά παγκοσμίως, αλλά υπάρχει συνεχής επιστημονικός διάλογος σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματά του.

Τα νέα ευρήματα μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο «The New England Journal of Medicine», υποδηλώνουν τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά: Η κατανάλωση τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα μπορεί να σας κάνει να ασκείστε περισσότερο αλλά να κοιμάστε λιγότερο, όπως αναφέρει το CNN.

«Δεν υπάρχει μόνο μια και μοναδική συνέπεια»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Γκρέγκορι Μάρκους, καρδιολόγος και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε: «Το εύρημα της μεγάλης εικόνας είναι ότι δεν υπάρχει μόνο μια και μοναδική συνέπεια που σχετίζεται με την υγεία από την κατανάλωση καφέ, αλλά ότι η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη».

«Η μεγάλη πλειονότητα των ερευνών για το θέμα είναι παρατηρησιακές, δηλαδή απλά κοιτάμε και βλέπουμε τι συμβαίνει σε ανθρώπους που πίνουν και που δεν πίνουν καφέ, κάτι που περιορίζεται βαθύτατα από την πιθανότητα ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο χαρακτηριστικό που να οδηγεί στο αν κάποιος τυχαίνει να πίνει καφέ», δήλωσε ο επιστήμονας, προσθέτοντας: «Ο μόνος τρόπος για να μετριάσουμε αυτές τις πιθανές επιπτώσεις ήταν να διεξάγουμε μια τυχαιοποιημένη παρεμβατική δοκιμή».

Ο καφές στο επίκεντρο της έρευνας

Για να αποκτήσουν μια καλύτερη ιδέα για τις άμεσες επιδράσεις του καφέ στην υγεία, οι συγγραφείς εξέτασαν 100 υγιείς ενήλικες που ήταν ηλικίας 39 ετών κατά μέσο όρο και προέρχονταν από την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. Μάλιστα, παρακολουθούσαν τα βήματα που έκαναν οι συμμετέχοντες, καθώς και τον ύπνο τους, με μετρητές γλυκόζης στο αίμα και συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος οι οποίοι κατέγραφαν τους καρδιακούς τους ρυθμούς. Σε κάθε συμμετέχοντα ανατέθηκε τυχαία να πιει όσο καφέ ήθελε για δύο ημέρες, στη συνέχεια να απέχει για δύο ημέρες, επαναλαμβάνοντας αυτόν τον κύκλο για διάστημα δύο εβδομάδων.

Τις ημέρες που έπιναν καφέ, οι συμμετέχοντες έκαναν κατά μέσο όρο 1.058 βήματα περισσότερα από ό,τι τις ημέρες αποχής, διαπίστωσαν οι συγγραφείς. Παρ’ όλα αυτά, τις ημέρες αυτές, ο ύπνος δέχτηκε πλήγμα, με τους συμμετέχοντες να καταγράφουν 36 λιγότερα λεπτά ύπνου. Όσο περισσότερο καφέ έπιναν, τόσο περισσότερη σωματική δραστηριότητα είχαν και τόσο λιγότερο κοιμόντουσαν.

Πώς ο καφές επιδρά στην καρδιά

Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία για σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των πρόωρων κολπικών συστολών της καρδιάς, οι οποίες είναι «πολύ συνηθισμένοι, πρώιμοι καρδιακοί παλμοί που όλοι βιώνουμε και προέρχονται από τους άνω θαλάμους της καρδιάς», δήλωσε ο Δρ. Γκρέγκορι Μάρκους. Μπορεί να τις αισθάνεστε σαν φτερούγισμα ή παραλειπόμενο χτύπο στο στήθος σας.

«Τα άτομα με περισσότερες πρόωρες κολπικές συστολές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια πολύ κλινικά σημαντική διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή» πρόσθεσε ο ίδιος. Η κατανάλωση περισσότερου από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, όμως, είχε ως αποτέλεσμα περίπου 50% υψηλότερη συχνότητα πρόωρων κοιλιακών συστολών σε σύγκριση με ημέρες χωρίς κατανάλωση καφέ.

«Έτσι, αυτό παρέχει κάποια πειστικά στοιχεία ότι ο πειραματισμός με τη (διακοπή) του καφέ μπορεί να αξίζει τον κόπο σε εκείνα τα άτομα που βιώνουν ενοχλητικό αίσθημα παλμών στην καρδιά. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι σε ορισμένα άτομα με πρόωρες κολπικές συστολές της καρδιάς μπορεί να οδηγήσουν σε αποδυνάμωση της καρδιάς ή καρδιακή ανεπάρκεια», ανέφερε ο Δρ. Γκρέγκορι Μάρκους.

Η σχέση του καφέ με τον ύπνο

Όταν οι άνθρωποι πίνουν καφέ, μπορεί να έχουν περισσότερα κίνητρα για να ασκηθούν ή να έχουν βελτιωμένη απόδοση μόλις αρχίσουν να κινούνται, δήλωσε ο επιστήμονας. Εντούτοις, οι άνθρωποι «δεν θα πρέπει να το προεκτείνουν αυτό με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών ή υψηλών δόσεων καφεΐνης ως τρόπο ενίσχυσης της προπόνησης, καθώς οι υψηλές δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές» σημείωσε ο Δρ. Γκρέγκορι Μάρκους.

Το γεγονός ότι η κατανάλωση καφέ οδήγησε σε λιγότερο ύπνο ίσως δεν αποτελεί έκπληξη. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα DNA από τους συμμετέχοντες και εκείνοι που είχαν μεγαλύτερη μείωση του ύπνου, όταν κατανάλωναν καφέ, είχαν γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με βραδύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης. Τα άτομα με γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με ταχύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης, από την άλλη πλευρά, είχαν περισσότερες πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις.

Μάλιστα, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μια εξατομικευμένη προσέγγιση της κατανάλωσης καφέ μπορεί να είναι η καταλληλότερη μέθοδος για τον προσδιορισμό των επιδράσεων στην υγεία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Photo credits: Shuttertstock