Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανθρώπινη υγεία και καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της ζωής των ανθρώπων.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ύπνος διαφέρει από χώρα σε χώρα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι στην ανατολική Ασία τείνουν να κοιμούνται λιγότερο από εκείνους στην Αμερική ή την Ευρώπη, αλλά όχι αν η ποιότητα του ύπνου τους είναι καλύτερη ή χειρότερη.

Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες χώρες κατοικούνται από ξενύχτηδες, αλλά άλλες από πρωινούς τύπους. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρότυπα ύπνου ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ χωρών.

Στην Ευρώπη ορισμένες χώρες έχουν κατανοήσει πλήρως τα οφέλη του ύπνου στην υγεία του ανθρώπου και έτσι φροντίζουν να κοιμούνται επαρκώς. Από την άλλη, υπάρχουν κάποιες χώρες, που ο ύπνος δεν βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις ανάγκες τους, γεγονός που πρόκειται να επηρεάσει τους κατοίκους σε βάθος χρόνου.

Σε μια έρευνα που διεξήχθη για τις χώρες της Ευρώπης και τη σχέση τους με τον ύπνο, εντοπίστηκαν εκείνες που έχουν τους πιο ξεκούραστους κατοίκους, αλλά κι εκείνες που ο ύπνος απουσιάζει από τη ζωή τους.

Οι παράγοντες που εξετάστηκαν περιελάμβαναν δεδομένα σχετικά με τις μέγιστες και ελάχιστες ώρες εργασίας, το δικαίωμα άδειας και διακοπών, πόσα διαλείμματα επιτρέπονται στους εργαζόμενους κάθε μέρα στη δουλειά, αλλά και το ποσοστό του πληθυσμού που κοιμάται για επτά ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ.

Προηγούμενη πειραματική έρευνα έδειξε ότι, όταν έχουν λιγότερο χρόνο για ύπνο, οι άνθρωποι τείνουν να τον αξιοποιούν στο έπακρο, αφιερώνοντας μεγαλύτερο ποσοστό χρόνου στον ύπνο και λιγότερο χρόνο μετρώντας προβατάκια προσπαθώντας να κοιμηθούν.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι κοινωνικοί παράγοντες – συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας των παιδιών, της εργασίας και των πολιτιστικών πρακτικών – μπορεί να έχουν μεγαλύτερη σημασία για τον ύπνο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Η τήρηση της προσευχής της αυγής μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο στις μουσουλμανικές χώρες, για παράδειγμα. Το ίδιο ισχύει και για τις απογευματινές σιέστες σε μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία.

Οι συγγραφείς υποθέτουν ότι η εργασία μπορεί να παίξει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των προτύπων ύπνου σε όλο τον κόσμο. Οι έρευνες για τη χρήση του χρόνου, σημειώνουν, δείχνουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ πολλών ωρών εργασίας και λιγότερου ύπνου.

Ακόμη και μετά τον υπολογισμό των αργιών, οι Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι εργάζονται για 36,5 ώρες την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με μόλις 27 ώρες για τους Ολλανδούς. Δεν είναι περίεργο που οι Κορεάτες έχουν 40 λεπτά λιγότερα ύπνου τη νύχτα.

Η ευρωπαϊκή χώρα όπου ο ύπνος έχει μέγιστη σημασία

Στην κορυφή αυτής της κατάταξης βρέθηκε η Σλοβακία, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Φινλανδία – η οποία για έβδομη χρονιά ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου – η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Εσθονία.

Στις επόμενες πέντε θέσεις της δεκάδας βρίσκονται η Γαλλία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Τσεχία και η Ισλανδία.

ύπνος

Όσον αφορά στις χώρες που καταλαμβάνουν τις θέσεις από το 11 μέχρι το 20, αυτές είναι: Αυστρία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Γερμανία, Λετονία, Ρουμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κροατία.

Ανάμεσα στις 28 χώρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, υπάρχει φυσικά και η Ελλάδα. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης είναι απογοητευτικό, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην 28η θέση, δηλαδή την τελευταία.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα έχει τους πιο κουρασμένους κατοίκους της Ευρώπης, αφού κοιμούνται τις λιγότερες ώρες κι έχουν τον χειρότερο ποιοτικά ύπνο.

Πηγή: EuronewsDatawrapper.de

Photo Credit: Shutterstock