Πριν από ένα μήνα, στο Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής Ετήσιας Συνάντησης στο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Ντένβερ, μια αμφιλεγόμενη εργασία ανακοινώθηκε ως μια από τις καλύτερες εργασίες της περασμένης χρονιάς. Η εργασία ανέλυε αν το τρέξιμο ή η προπόνηση με βάρη είναι καλύτερη για την υγεία.

Με τίτλο «Αερόβια ή σωματική δραστηριότητα ενισχύει τους μυς: Τι είναι καλύτερο για την υγεία;» Το συμπέρασμα της εργασίας στο Current Sports Medicine Reports ήταν το εξής: «Η συνδυασμένη αερόβια και μυϊκή ενδυνάμωση σωματική δραστηριότητα παρέχει ανώτερα και πληρέστερα οφέλη για την υγεία από ό,τι καθεμία από τις δύο δραστηριότητες μόνη της».

Και cardio και βάρη – Γιατί χρειάζονται και τα δύο;

Ο Alex Hutchinson, δημοσιογράφος και συγγραφέας, έγραψε ένα βιβλίο πριν από 12 χρόνια, με τίτλο «Ποιο έρχεται πρώτο, το cardio ή τα βάρη;» Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτό το debate γιατί πολύ απλά πρέπει να γίνονται και τα δύο!

βάρη

Κάθε δραστηριότητα έχει τη δική της σειρά πλεονεκτημάτων, όπως σημειώνει ο Hutchinson. Το Cardio είναι ανώτερο στη «βελτίωση της υγείας της καρδιάς, της κυκλοφορίας και της χοληστερόλης», ενώ τα βάρη έχουν μεγαλύτερη επίδραση στον «βασικό μεταβολισμό και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα». «Η μόνη λάθος απάντηση σε αυτή τη συζήτηση είναι να διαλέξουμε μόνο μία μορφή άσκησης», τονίζει.