Ναι, η Ιταλία είναι πανέμορφη αλλά στους λόγους που την επισκέπτεται κανείς είναι και η κουζίνα της. Πέρα από τις κλασικές τις γεύσεις, υπάρχουν και λιγότερο γνωστά πιάτα που επιβάλλεται να δοκιμάσεις σε ένα σου ταξίδι στην γειτονική χώρα.

Νόμιζες ότι θα σου προτείναμε τα πιο κοινά πιάτα που όλοι γνωρίζουν; Όχι, δα. Αν θέλεις να φας λαζάνια και ταλιατέλες να το κάνεις αλλά εμείς λέμε να δοκιμάσεις πιο εξεζητημένες και λιγότερο κοινές γεύσεις, που θα βρεις μόνο σε καλά ιταλικά εστιατόρια.

Όλα τα παρακάτω πιάτα είναι παραδοσιακά σε μικρότερες πόλεις της Ιταλίας, όμως τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση του τουρισμού θα τα βρεις στα μεγάλα εστιατόρια σχεδόν κάθε μεγάλης πόλης. Ειδικά εάν ταξιδεύεις σε Ρώμη, Ποζιτάνο, Βενετία, Μιλάνο και Φλωρεντία.

1. Brodetto

Κέφαλος, κοκκινόψαρο και γαρίδες «κολυμπούν» μέσα σε μία αχνιστή «πισίνα», δίπλα από ντομάτες, μαϊντανό, πεπερόνι και σκόρδο. Μία πανδαισία γεύσεων που αξίζει πολύ περισσότερο από το να τρως πίτσα και μακαρόνια την κάθε σου μέρα στην Ιταλία.

Το καλύτερο; Πρόκειται για ένα τεράστιο πιάτο, το οποίο δεν είναι για λιτοδίαιτους. Αυτό είναι και εάν καλό tip εάν είστε δύο άτομα, καθώς αρκεί να το μοιραστείτε ως κύριο γεύμα.

Σερβίρεται με φρυγανισμένο ψωμί που έχει ρίξει ο σεφ πριν έρθει το πιάτο στο τραπέζι σου, το οποίο και απορροφά την γευστική σούπα.

Πρόκειται για παραδοσιακό πιάτο της αδριατικής αλλά μπορεί να το βρει κανείς σε πολλά σημεία της χώρας.

πιάτα Ιταλία

2. Baccalà alla Vicentina

Πρόκειται για ένα πιάτο που αποτελείται από… αποξηραμένο ψάρι. Ναι, ακούγεται περίεργο αλλά αξίζει.

Δεν είναι η ίδια «φάση» με τον αποξηραμένο μπακαλιάρο που έρχεται εκ των Σκανδιναβικών χωρών που καμία φορά έχει την υφή ζελέ. Αντιθέτως, πρόκειται για μία τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι έμποροι της Βενετίας ήδη από τον 16ο αιώνα.

Το μυστικό είναι στην προετοιμασία: Ο μπακαλιάρος μαλακώνει με ελαφριά χτυπήματα και μετά τοποθετείται κάτω από τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον δύο μέρες. Ύστερα, μαρινάρεται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, γάλα, παρμεζάνα, κρεμμύδια και αντζούγιες τα οποία στο τέλος σιγομαγειρεύονται όλα μαζί.

Εκτός από την γεύση του η οποία είναι ανώτερη, η υφή του δεν θυμίζει σε τίποτα άγευστο αποξηραμένο ψάρι.

Είσαι στην Ιταλία, μην ανησυχείς.

πιάτα Ιταλία

3. Carciofo alla Giudia

Θα βρεις αυτό το πιάτο κυρίως στην Βόρεια Ιταλία, όπου είναι παραδοσιακό τους αλλά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του και νοτιότερα.

Η τηγανητή χρυσαφένια αγκινάρα είναι τόσο τραγανή που η κάθε μπουκιά θα κάνει έναν δυνατό ήχο.

Η συνταγή έρχεται κατευθείαν από το εβραϊκό γκέτο της Ρώμης και πρωτοεμφανίστηκε αιώνες πριν.

Μόνο οι καλύτερες ποικιλίες αγκινάρας επιλέγονται για το συγκεκριμένο πιάτο. Πρέπει να έχουν διάμετρο 15 εκατοστών, διπλάσιες, δηλαδή από την συνηθισμένη αγκινάρα.

Το λαχανικό κόβεται προσεχτικά και ύστερα κάνει μία βουτιά στο λάδι. Το πιάτο αυτό σερβίρεται ως ορεκτικό μαζί με λίγο λεμονάκι.

πιάτα Ιταλία

4. Timballo

Ποιος θα το περίμενε ότι το να «ανακυκλώνει» κανείς το φαγητό του θα είχε ως αποτέλεσμα ένα τόσο γευστικό πιάτο; Το Timballo περιλαμβάνει τα μακριά μακαρόνια που χρησιμοποιούμε στα λαζάνια, κρέας, τυρί, λαχανικά όπως σπανάκι, αυγά, λουκάνικα ακόμη και ψάρι εάν υπάρχει διαθέσιμο. Ό,τι έχει μαγειρευτεί την προηγούμενη μέρα και δεν θέλουμε να πάει χαμένο.

Αφού «ενωθούν» όλα αυτά τα υλικά, μπαίνουν στον φούρνο και δημιουργείται αυτό το απολαυστικό πιάτο. Αυτός ήταν ο τρόπος των Ιταλών να μην αφήσουν να πάνε χαμένα τα εκλεκτά και πολύ ακριβά υλικά που χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους.

πιάτα Ιταλία

5. Coda alla Vaccinara

Η γριά η… coda το έχει το ζουμί. Πράγματι, το Coda alla Vaccinara είναι ένα εξαιρετικά τρυφερό και ζουμερό πιάτο καθώς η ουρά του βοδινού γίνεται στιφάδο μαζί με σέλινο, καρότο και ένα ολόκληρο λίτρο κόκκινου κρασιού.

Η προετοιμασία του πιάτου κρατάει λίγο παραπάνω από 2 εικοσιτετράωρα.

Λιώνει στο στόμα.

πιάτα Ιταλία

6. Sfogliatella

Και για το τέλος, φυλάξαμε το γλυκό.

Δεν γίνεται να μην σας προτείνουμε και γλυκό. Αντί για το κλασικό τιραμισού (το οποίο, ναι, είναι φοβερά γευστικό αλλά ας δοκιμάσεις και κάτι άλλο) και το gelato, ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις Sfogliatella. Έχει σχήμα σαν κοχύλι και τραγανή ζύμη μέσα στην οποία υπάρχει πλούσια κρέμα από ricotta, κομμάτια από πορτοκάλι, κανέλα και βανίλια. Φυσικά, σερβίρεται με πασπαλισμένη ζάχαρη.

Θα το βρεις στα μικρά και γραφικά καφέ. Ειδικά στην Νάπολη, από την οποία και προέρχεται, θα φας φρεσκότατη Sfogliatella.

Η τέλεια συνοδεία για τον καπουτσίνο.

πιάτα Ιταλία

Πηγή φωτογραφιών: Shutterstock

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

4 νησιά που δεν περιμένεις με τίποτα να είναι τόσο ακριβά φέτος

Δύο ελληνικές παραλίες στις καλύτερες της Ευρώπης

Βενετία: 10€ χρέωση για την κάθε ημέρα στην ιταλική πόλη, λόγω υπερτουρισμού