Επενδύσεις. Αυτή είναι η λέξη που ακούγεται εδώ και μια 5ετία όλο και πιο έντονα και σε επίπεδο εστίασης και φιλοξενίας, οι εργασίες είναι πυρετώδεις. Τα νέα πρότζεκτ που ετοιμάζονται ως προς τις ξενοδοχειακές μονάδες υψηλού επιπέδου, είναι αναρίθμητα, τα νησιά βρίσκονται στο επίκεντρο, Κυκλάδες και Κρήτη κατά βάση, αλλά είναι ένα μικρό νησί στις Κυκλάδες αυτό που αποτελεί το παράδειγμα για να καταλάβουμε τι θα συμβεί στην Ελλάδα στα επόμενα χρόνια.

Από φέτος και στα επόμενα χρόνια, επενδύσεις σε ξενοδοχειακές υποδομές στις Κυκλάδες θα γίνουν πολλές κατά βάση σε Σαντορίνη, Μύκονο, Ίο, Σίφνο, Πάρο και Νάξο. Σε αυτά τα νησιά όμως, το περιμένεις κάτι τέτοιο. Δεν περιμένεις με τίποτα να δεις την Ανάφη στις ορέξεις των επενδυτών.

Πρόκειται για ένα νησί που έχει κοντά 400 κατοίκους μόνιμους, ένα νησί που ο όρος «ξενοδοχείο» είναι ευφημισμός στην πλειοψηφία της έκτασης του, ένα μέρος που είναι το πιο ελεύθερο, το πιο ρέμπελο, το πιο «αναρχικό» στις Κυκλάδες. Είναι αυτό που κέρδισε όσους πήγαιναν στο Κουφονήσι και δεν έβρισκαν πια χώρο στο νησί.

Στο νησί που δεν περίμενε κανείς: Η επένδυση που δείχνει ότι σύντομα οι Κυκλάδες θα «παραδοθούν» στον ξένο τουρισμό

4αστερο ξενοδοχείο σε αυτό το νησί;

Στην Ανάφη πας για να κάνεις γυμνισμό στον Ρούκουνα, πας γιατί είναι φθηνή, πας για να μην σε απασχολούν όσα σε απασχολούν στα προαναφερθέντα νησιά.

Σε αυτό το νησί λοιπόν, υπάρχει έγκριση από τον Δήμο Θήρας για επένδυση που θα φέρει ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων, το οποίο δε θα χτιστεί από την αρχή, αλλά πρόκειται για διαμόρφωση μιας υπάρχουσας κατοικίας. Η έκταση του θα είναι στα 4.56 στρέμματα στην περιοχή Βαγιά και θα είναι το πρώτο τόσο υψηλού επιπέδου στην Ανάφη. Όλοι ξέρουμε πως τα αστέρια στα νησιά είναι πάντα ένα νούμερο πιο κάτω από αυτό που λένε. Στην προκειμένη περίπτωση, τα 4 αστέρια θα είναι σαν 5 αστέρια για την Ανάφη και τον κόσμο που πηγαίνει εκεί τα καλοκαίρια.

Αν λοιπόν έχουμε φτάσει στο σημείο η Ανάφη να δίνει ένα κομμάτι της σε μια επένδυση υψηλού επιπέδου και να χάνει, έστω λίγο προς το παρόν, τον απελευθερωτικό της χαρακτήρα, γίνεται αντιληπτό πως σε μερικά χρόνια οι Κυκλάδες θα είναι μόνο για τους ξένους, τους μεγαλοαστούς Έλληνες και όσους δουλεύουν σεζόν. Κι όλοι οι υπόλοιποι θα ψάχνουμε κανένα μικρό νησί τύπου Μαράθι, Μαθράκι, Πεταλιοί, Σπετσοπούλα κτλ.