Ιστορική αναδρομή στην Ελευσίνα έκανε το CNN τονίζοντας πώς στους πιο σύγχρονους καιρούς, η πόλη αυτή δεν έχει τη χάρη που είχε στην αρχαιότητα, καθώς η βαριά βιομηχανία, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, «σκοτείνιασε» τα αρχαία της θαύματα με κατασκευές και ρύπανση.

Ωστόσο, τώρα η πόλη είναι και πάλι στο επίκεντρο. Για το 2023, της δόθηκε ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – έναν τίτλο που μοιράζεται με την Τιμισοάρα στη Ρουμανία και τη Βέσπρεμ στην Ουγγαρία.

Για την περίσταση, ο υπέροχος -όπως λέει το ξένο δίκτυο- αρχαιολογικός χώρος της πόλης έχει αναμορφωθεί, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα. Και το ανακαινισμένο αρχαιολογικό του μουσείο μόλις άνοιξε ξανά.

Δεκάδες πόλεις που είχαν στο παρελθόν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, έχουν επωφεληθεί, προωθώντας την αστική αναγέννηση και βρίσκοντας μια θέση στα ταξιδιωτικά ραντάρ. Σε παρόμοια αποτελέσματα ελπίζουν οι διοργανωτές του προγράμματος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Eleusis 2023.

Μια τελετή έναρξης στις αρχές Φεβρουαρίου πρόσφερε μια γεύση από τη δημιουργικότητα που υπήρχε. Οι ιστορικές πομπές της Ελευσίνας αναβίωσαν με μια μοντέρνα τροπή καθώς μια βελγική κολεκτίβα που ονομάζεται TimeCircus έκανε μια μεγάλη είσοδο έχοντας διασχίσει την Ευρώπη.

Βιομηχανικό λιμάνι

Τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα η Ελευσίνα έγινε σημαντικό βιομηχανικό λιμάνι. Εργοστάσια, χαλυβουργεία και ναυπηγεία προσέλκυσαν χιλιάδες εργάτες από όλα τα μέρη της χώρας και της περιοχής. Η βαριά βιομηχανία κατέλαβε τον άλλοτε εκπληκτικό κόλπο, ο οποίος μετατράπηκε σε νεκροταφείο πλοίων. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, μεγάλο μέρος αυτής της βιομηχανίας έχει υποχωρήσει. Οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί επιβάλλονται πλέον καλύτερα και έχει καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Νέοι πολιτιστικοί χώροι

Ψηλές καμινάδες συνεχίζουν να υψώνονται πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο και ένα διυλιστήριο πετρελαίου, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, φαίνεται στο βάθος. Ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου παραδέχεται ότι «υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Αλλά έχουμε ξεκινήσει».

Μερικά από τα παλιά εργοστάσια, ανάμεσά τους και μνημεία βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, μετατρέπονται τώρα σε πολιτιστικούς χώρους, όπως και μερικά λείψανα τοπικής παρακμής. Το ανακαινισμένο πρώην εργοστάσιο χρωμάτων, ένα πρώην ελαιοτριβείο και μια παλιά αίθουσα μπόουλινγκ είναι μερικές από τις 30 τοποθεσίες που φιλοξενούν τις φετινές εκδηλώσεις. Με τίτλο «Mysteries in Transition», το πολιτιστικό πρόγραμμα συγκεντρώνει πάνω από 300 Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες.

Κλείνοντας, το άρθρο αναφέρει πως η Ελευσίνα είναι η απάντηση στον υπερτουρισμό, καθώς με την πλειονότητα των διεθνών πτήσεων να προσγειώνονται στην Αθήνα, βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία, αφού είναι ένας εύκολα προσβάσιμος προορισμός.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: West Attica Side Stories