Η Shell έχει εγκαταλείψει τα σχέδια να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου για το υπόλοιπο της δεκαετίας, σε μια αλλαγή προσέγγισης που στοχεύει σταθερά στα ορυκτά καύσιμα ώστε να αυξήσει τις πληρωμές στους μετόχους, προσέγγιση του νέου διευθύνοντα συμβούλου της, Wael Sawan.

Η εταιρεία πετρελαίου FTSE 100 ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η παραγωγή πετρελαίου θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2030, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει ότι θα μείωνε την παραγωγή «περίπου 1-2% κάθε χρόνο», σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Ο Sawan διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της Shell τον περασμένο Σεπτέμβριο, αντικαθιστώντας τον Ben van Beurden, ο οποίος είχε εκπλήξει ορισμένους ακτιβιστές και επενδυτές, θέτοντας στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Από τότε που ανέλαβε, ο Sawan έχει δώσει έμφαση σε διαφορετικούς τομείς.

Η παραγωγή της Shell πάντως, ήταν 1,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα το 2019 και μειώθηκε στο 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 21%.

Η ανανεωμένη δέσμευση για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων ήρθε καθώς ο Sawan παρουσίασε μια ενημέρωση στρατηγικής στη Νέα Υόρκη, στην οποία η Shell επικεντρώθηκε στη μείωση του κόστους και στη στόχευση των πιο κερδοφόρων περιοχών της.

Η Shell επιδιώκει ολοφάνερα πλέον, να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στην παραγωγή αερίου ορυκτών καυσίμων, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου σταθερή, «σταθεροποιώντας την παραγωγή υγρών έως το 2030».

Στόχος ήταν επίσης να ευχαριστήσει τους επενδυτές με μια προγραμματισμένη αύξηση μερίσματος κατά 15% και μια υπόσχεση επιστροφής 5 δισ. δολαρίων σε αυτούς μέσω επαναγοράς μετοχών.

Ο ίδιος ο Sawan επιβεβαίωσε την προηγούμενη δέσμευση της εταιρείας να παράγει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, αν και η εταιρεία προειδοποίησε ότι αυτό ήταν δύσκολο επιτευχθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η Shell είπε ότι θα επενδύσει μεταξύ 10 και 15 δισ. δολαρίων από το 2023 έως το 2025 σε προϊόντα «χαμηλών εκπομπών άνθρακα», συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων, του υδρογόνου, της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Η Shell υποστηρίζει ότι πρέπει να πραγματοποιήσει κέρδη για να στηρίξει τις επενδύσεις στη μεταβατική αυτή διαδικασία, από τα ορυκτά καύσιμα.

«Επενδύουμε για να παρέχουμε την ασφαλή ενέργεια που χρειάζονται οι πελάτες σήμερα και για πολύ καιρό ακόμη, σκεπτόμενοι τρλοπους η Shell να κερδίσει σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε ο Sawan. «Πρέπει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε κερδοφόρα επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να κλιμακωθούν με ρυθμό που ναμπορούν επηρεάσουν πραγματικά την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος. Θα επενδύσουμε στα μοντέλα που λειτουργούν – σε αυτά με τις υψηλότερες αποδόσεις που ανταποκρίνονται στις δυνάμεις μας».