«Για το κορίτσι μου / που αγαπούσα / στην Ελευσίνα μια φορά». Τι μας έπιασε και τραγουδάμε; Ήρθαμε στο κέφι. Αυτή η περιοχή της Αττικής στο προξενεί αυθόρμητα. Γιατί είναι αυθεντική, γιατί προχωράει στο χρόνο χωρίς να αλλοιώνεται, χωρίς να χάνει τον εαυτό της.

Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα για τους περισσότερους κατοίκους του λεκανοπεδίου να το πάρουν απόφαση να κινήσουν ως την Ελευσίνα. Δεν είναι ένα «πετάχτηκα και έφτασα». Δεν είναι, όμως, ούτε τόσο μακριά ώστε να γίνεται απαγορευτικό.

Κι άλλωστε, αυτή η περιοχή της Αττικής, με το που θα πατήσεις το πόδι σου εκεί, θα σε αποζημιώσει. Φιλόξενη, ζεστή και ανθρώπινη, θα σου ανοίξει την καρδιά της, να φας και να πεις στην υγειά της.

Μια από τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2023, δεν είναι καθόλου… (ελευσίνεια) μυστήρια και μας προσκαλεί να την ανακαλύψουμε – θα καλοπεράσουμε!

περιοχή της Αττικής

Ελευσίνα: Μια περιοχή της Αττικής που σε… ταΐζει καλά!

Μαγατζές

Κρητικές λιχουδιές, στην Ελευσίνα άλλωστε κατοικούν πολλοί άνθρωποι με καταγωγή από τη «Λεβεντογέννα». Δεν θα ξέρεις τι να πρωτοπαραγγείλεις από έναν κατάλογο που φωνάζει «νοστιμιά» σε κάθε του λέξη. Ντάκοι, απάκια, χοχλιοί και πάει λέγοντας – θαυμάσια!

Τις Πέμπτες ο Μαγατζές έχει live, συχνά και τις Κυριακές, προτείνεται με κλειστά τα μάτια να το βάλεις στο πρόγραμμά σου, η εμπειρία γίνεται ακόμα δυνατή.

Παγκάλου 59

Ρακούν

Ένα εναλλακτικό τσιπουράδικο που βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση και στο σύγχρονο. Παντρεύει γεύσεις, τολμά πράγματα και το αποτέλεσμα το δικαιώνει.

Από τα μαγαζιά που έχουν ανεβάσει επίπεδο αυτήν την περιοχή της Αττικής, θα σε κάνει να το ευχαριστηθείς μέσα από την καρδιά σου, να ξεσκάσεις και να «νιώσεις πώς είναι η ζωή».

Νικολαΐδου 66

Αποσπερίτης

Πιθανότατα το πιο διαχρονικά γνωστό μαγαζί σε αυτήν την περιοχή της Αττικής, αυτό που ξέρουν οι περισσότεροι «ξένοι». Σαββατοκύριακο πρέπει να έχεις φροντίσει να κλείσεις από νωρίς, αλλιώς δεν θα βρεις να κάτσεις.

Οι γεύσεις δεν είναι κάτι που δεν έχεις ξαναφάει. Κλασική ελληνική κουζίνα. Αλλά τη διαφορά κάνει ο τρόπος, η γνώση. Ας πούμε το κότσι που φτιάχνουν, θα έπρεπε να διδάσκεται…

Νικολαΐδου 54

Στράτος

Αν θες να φας καλό ψάρι, πήγαινε ντουγρού εκεί, μην… στρίψεις καν κεφάλι που λένε. Τα πάντα είναι ολόφρεσκα, φτιαγμένα με μεράκι.

Δοκίμασε φρέσκια σουπιά με μελάνι, χταποδοκεφτέδες, μύδια σαγανάκι και γαριδομακαρονάδα και θα μας… θυμηθείς.

Μια ψαροταβέρνα όπως τις αγαπάμε, από αυτές που έχεις τη βεβαιότητα πως όσα χρόνια και να περάσουν, θα μας τραβάνε σαν μαγνήτης. Όπως κάθε τι το ποιοτικό.

Κανελλοπούλου & Μιαούλη 1

Gaspi The Kitchen Bar

Μια πιο μοντέρνα πρόταση, μια επιλογή που δείχνει πως η Ελευσίνα είναι μια περιοχή της Αττικής με ανοιχτούς ορίζοντες, διάθεση να εξελίσσεται και να μαθαίνει.

Οι τύποι φτιάχνουν… επιστημονικό μπέργκερ, γενικώς ξετρελαίνουν όποιον εκεί έξω αγαπάει την κρεατοφαγία.

Αισχύλου 9

La Pasta di Nonna

Και λίγο ιταλικό, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις προτάσεις μας. Ακόμα μια απόδειξη πως αν κάνεις την εκδρομή ως την Ελευσίνα, θα βρεις τα πάντα.

Ένα κρυμμένο διαμάντι θα έλεγε κανείς, μια επιλογή από αυτές που χαίρεσαι διπλά όταν ανακαλύπτεις. Και γεύση και στιλ…

Νικολαΐδου 15

Κυκεών

Πολύχρωμο και ζεστό, αυτό το bar-cafe θα σε αιφνιδιάσει ευχάριστα και με την κουζίνα του. Είναι ψαγμένο, έχει γνώση, άποψη και προσωπικότητα.

Ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, ένα αγαπημένο μέρος για ντόπιους και τουρίστες, καθώς και πολιτιστικό στέκι.

Φημίζεται για τα γλυκά του, τις ποιοτικές πρώτες ύλες, τα ιδιαίτερα πιάτα και τα καλά ποτά.

Σωτηρίου Γκιόκα 2

Παγκάκι

Δηλαδή αξίζει να πας ως αυτήν την περιοχή της Αττικής και μόνο για να δοκιμάσεις τα φοβερά γλυκά που φτιάχνει το Παγκάκι!

Θα το συνοδέψεις με εξαιρετικής ποιότητας καφέ και με θέα-πιάτο τον αρχαιολογικό χώρο.

Νικολαΐδου 64