Η Γουαδελούπη είναι γνωστή για το la belle la vie -την όμορφη ζωή-. Το κέφι για τη ζωή είναι συνυφασμένο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους, από τους ξεσηκωτικούς ρυθμούς της τοπικής μουσικής zouk μέχρι τα νούμερα ρεκόρ κατανάλωσης σαμπάνιας. Αυτό όμως που την ξεχωρίζει είναι τα παραδοσιακά φαγητά της.

Μερικά είναι το feroces d’ avocat, μια πικάντικη σαλάτα αβοκάντο με κασάβα και μπακαλιάρο, καθώς και το στιφάδο από αρτοσκεύασμα, πλατάνια και πατσά που ονομάζεται be’bele. Αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με το πανίσχυρο bokit, μια τηγανισμένη ζύμη με διαπεραστικό άρωμα. Είναι το street food της Γουαδελούπης και μπορεί κανείς να το βρει παντού, σε περίπτερα, καντίνες και καφετέριες.

Το bokit είναι ένα σάντουιτς φτιαγμένο από τηγανητή ζύμη με διάφορα υλικά. Κάποια από αυτά είναι: αρνί, αστακός, κοτόπουλο με κάρυ, σάλτσα πιπεριάς, τυριά, σάλτσα κάρυ και κέτσαπ. Το bokit είναι κάτι περισσότερο από ένα σάντουιτς. Θεωρείται περισσότερο ένα πολιτιστικό σύμβολο.

Πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά το bokit

Η Γουαδελούπη αποτελείται από πέντε νησιά, με το Grande Terre και το Bass Terre τα μεγαλύτερα. Μετά την κατάργηση της δουλείας το 1848, εργάτες από τη Νότια Ινδία πήγαν στο αρχιπέλαγος για φθηνή εργασία. Εκεί δημιούργησαν μια ζωντανή κουλτούρα που συνδυάζει αφρικανικές, γαλλικές, ιθαγενείς και ινδικές επιρροές. Η προετοιμασία και η ποικιλομορφία του bokit αντικατοπτρίζουν το πολυπολιτισμικό μείγμα, με αποτέλεσμα ένα πλούσιο και γευστικό πιάτο σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα των γαλλικών τεχνικών μαγειρικής.

Η ιστορία του bokit μας πάει πίσω στον 19ο αιώνα. Η απλή τηγανητή ζύμη συνήθως ονομάζεται johnnycakes σε όλο το μεγαλύτερο μέρος της Καραϊβικής. Η γηγενής πρακτική μαγειρέματος κέικ καλαμποκιού σε ζεστές πέτρες υιοθετήθηκε από τους Αφρικανούς, που ήταν τότε σκλάβοι. Η τηγανητή ζύμη ονομάζεται dankit στη Γουαδελούπη και η γέμισή της με ό,τι κρέας, τυρί ή λαχανικά εξελίχθηκε σε ένα πλούσιο γεύμα για τους φτωχούς εργάτες. Τα περισσότερα νησιά της Καραϊβικής έχουν τη δική τους εκδοχή του bokit με διαφορετική όμως ονομασία.

«Το bokit είναι ένα εορταστικό σάντουιτς. Ένα πιάτο που ενώνει», δήλωσε ο Naike’ Claudeon, ιδιοκτήτης του Bokit Center, ενός εστιατορίου που σερβίρει υγιεινές, γκουρμέ εκδοχές του. Το bokit είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένο με μια οικογενειακή έξοδο μετά από επισκέψεις σε καρναβάλια, ακόμα και μετά από τελετές. Είναι για τη Γουαδελούπη ό,τι είναι η μπαγκέτα για την ηπειρωτική Γαλλία ή ό,τι είναι το naan για την Ινδία.

Πλέον η ζύμη μπορεί να γίνει με μοντέρνα υλικά όπως κουρκουμά ή κάρβουνο. Επίσης μια εκδοχή που μοιάζει με taco που ονομάζεται bokitos είναι δημοφιλής, όπως και τα σουβλάκια από την ίδια ζύμη που ονομάζονται “bokit sticks” με κρέας και λαχανικά ή σοκολάτα και ζάχαρη άχνη για επιδόρπιο.