Είναι πολλές οι στιγμές που νιώθω ότι δεν ξέρω απολύτως τίποτα για την Αττική. Αυτό το feeling μου γεννήθηκε χθες, όταν έμαθα τις Φλέβες, που βρίσκονται πολύ κοντά στη Βουλιαγμένη. Για την ακρίβεια, είναι ένα ακατοίκητο νησί, το οποίο προσφέρει αυτό ακριβώς που ψάχνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες: Ανάσες δροσιάς, με θάλασσα που χαίρεσαι να την απολαμβάνεις.

Οι Φλέβες είναι ένα νησί που ποτέ δεν κατοικήθηκε, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά με την πολύβουη Βουλιαγμένη. Κατά τη δεκαετία του 1920, το νησί πέρασε στην ιδιοκτησία του Πολεμικού Ναυτικού, στήνοντας εκεί εγκατάσταση και τοποθετώντας και τον φάρο που βρίσκεται ακόμα εκεί. Δέκα χρόνια αργότερα, μετατράπηκε και επίσημα σε Ναυτικό οχυρό, καθώς φτιάχτηκαν 1 πυροβολαρχία των 305mm, 2 πυροβολαρχίες των 120mm ή των 150mm και δυο αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες, με σκοπό την προστασία του λιμανιού του Πειραιά.

Στο σήμερα πια, οι Φλέβες έχουν περάσει στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, που στόχος είναι να ενοικιαστεί σε κάποιον επενδυτή που θα αναλάβει επί του πρακτέου την αξιοποίηση του. Κι ενώ υπήρχαν προτάσεις, μέχρι στιγμής, ωστόσο, τίποτα δεν έχει προχωρήσει επίσημα. Γι’ αυτό και το Πολεμικό Ναυτικό εξακολουθεί να μην επιτρέπει την επίσκεψη στη δυτική πλευρά του νησιού. Ακόμα και η προσέγγιση σε απόσταση μικρότερη του 0,3 ναυτικού μιλίου, απαιτεί ειδική άδεια.

Πάμε τώρα στα σημαντικά. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται μόνο με σκάφος. Υπάρχει η επιλογή ενοικίασης από την απέναντι ακτή, καθώς και προγραμματισμένες εκδρομές από τα παράλια της Αττικής. Τα νερά της μοναδικής παραλίας εκεί είναι κρυστάλλινα, τιρκουάζ και εύκολα νομίζει κανείς πως βρίσκεται σε κάποιο νησί του Ιονίου.

Φλέβες: Κατάδυση στον βυθό

Αν τώρα θέλει να δοκιμάσεις την εμπειρία της κατάδυσης, τότε πρέπει να γνωρίζεις πως πραγματοποιούνται τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους. Ο βυθός στις Φλέβες είναι πεντακάθαρος, επομένως θα δεις πολλά στο εσωτερικό του. Βράχους, πληθώρα ψαριών κτλ. Επιπλέον, υπάρχει και μια σπηλιά που είναι εντυπωσιακή και αν κάνεις κατάδυση, πρέπει να δεις.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jay Stoumpos (@jay_stoumpos)

Εντυπωσιακό είναι και το πλοίο Παναγής, που βρίσκεται στον βυθό από τον Ιούνιο του 1984, όταν και βυθίστηκε. Τότε παρουσίασε βλάβη στο πηδάλιο και οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι το αναποδογύρισαν, χωρίς ευτυχώς να χαθεί ανθρώπινη ζωή.

Αν θες λοιπόν κάτι διαφορετικό, τότε αξίζει να επισκεφθείς τις Φλέβες.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

5 μικρά νησιά που βρίσκονται στη σκιά των μεγάλων – Εδώ θα βρεις το ησυχαστήριό σου

Δεν είσαι του νησιού; «Χειμερινοί» προορισμοί που μπορείς να επισκεφθείς άνετα το καλοκαίρι

Christiania: Η πιο αναρχική γειτονιά της Δανίας είναι τα δικά της «Εξάρχεια»