Υπάρχει μία περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο της Κοπεγχάγης, της πρωτεύουσας της Δανίας, που είναι «όλα όσα θα ευχόντουσαν να γίνουν τα Εξάρχεια». Η Christiania, όπως ονομάζεται, είναι μία αυτονομημένη δανέζικη γειτονιά όπου μπορεί κανείς να κάνει ελεύθερα ναρκωτικά ενώ ταυτόχρονα «βασιλεύει» η αναρχία.

H «ελευθεριακή» πόλη Christiania βρίσκεται ενός της περιοχής Christianshavn, σε περίπτωση που επιθυμείτε να την επισκεφτείτε ενώ κάνετε το ταξίδι σας στην δανέζικη πρωτεύουσα.

Η περιοχή είναι προσβάσιμη μόνο με με το μετρό, το λεωφορείο ή το ποδήλατο. Μην κάνετε τον κόπο να μπείτε με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ή ταξί, καθώς δεν επιτρέπονται.

Εκτός από τον αντισυμβατικό της χαρακτήρα, πρόκειται για μία πανέμορφη γειτονιά γεμάτη χρόνια που συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την αναρχική φιλοσοφία. Είναι γεμάτη από νεολαία αλλά και ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων και έχει πληθώρα από επιλογές για να περάσει κανείς τέλεια: από καφέ και bar μέχρι συναυλίες και πάρκα για σκέιτ.

Πώς μετατράπηκε η Christiania σε μία αυτονομημένη πόλη;

Η Christiania παλιά δεν είχε καμία σχέση με την «χίπικη περιοχή» που είναι σήμερα. Πρόκειται για μία πρώην στρατιωτική βάση μερικών τετραγωνικών χιλιομέτρωνη οποία ήταν για χρόνια παρατημένη.

Ήταν το 1971 όταν μερικοί χίπιδες έκαναν «ντου» στην περιοχή και αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη εκεί.

Σήμερα, η γειτονιά έχει περίπου 900 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι διατηρούν μία μικρή κοινότητα η οποία ζει αψηφώντας τους κανόνες που έχει θέσει η δανέζικη κυβέρνηση.

Οι Δανοί έχουν επιτρέψει «άτυπα» την ύπαρξη της περιοχής αυτής, ενώ μέσα στα χρόνια έχουν υπάρξει πολλές διαπλοκές με την αστυνομία, κυρίως λόγω του εμπορίου κάνναβης που λαμβάνει χώρα στους δρόμους της. Μάλιστα, το 2016 σε έφοδο της αστυνομίας ενώ γίνονταν «ντίλια», τραυματίστηκαν 3 άτομα ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός.

Christiania

Η Green Light District της Christiania όπου δίνεται το «πράσινο φως» στην κάνναβη

Για την εκτεταμένη και ελεύθερη χρήση κάνναβης που γίνεται μέσα στην Christiania, πολλοί την αποκαλούν και «Green Light District» (αντίστοιχα με την Red Light District του Άμστερνταμ όπου επιτρέπεται ελεύθερα η σεξεργασία).

Υπενθυμίζεται ότι η μαριχουάνα είναι παράνομη στην υπόλοιπη Δανία, έτσι απαγορεύεται να τραβάει κανείς φωτογραφίες στην Christiania, καθώς όσοι περιπλανιούνται στα στενά της αγοράζοντας ή κάνοντας πώληση κάνναβης, μπορεί να βρουν τον «μπελά» τους με τον νόμο.

Η Christiania έχει μόνο τρεις κανονισμούς

Εάν και η Christiania είναι μία ελευθεριακή πόλη που επιτρέπονται πολλά που απαγορεύονται στην υπόλοιπη Κοπεγχάγη, υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικοί κανόνες. 

Μπαίνοντας κανείς στην πόλη θα συναντήσει μία επιγραφή που αναγράφει: «Αγαπητοί φίλοι, υπάρχουν τρεις κανόνες στην Green Light District. 1. Περάστε …καλά. 2. Μην τρέχετε, προκαλεί πανικό 3. Μην τραβάτε φωτογραφίες. Το να αγοράζετε ή να πουλάτε hash (=«μαύρο») είναι ακόμη παράνομο».

Έτσι, όποιος θέλει να τραβήξει φωτογραφίες στην περιοχή, πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός να μην φωτογραφίσει αξιόποινες πράξεις και εάν αποθανατίζονται άνθρωποι σε αυτές, ακόμη και στο παρασκήνιο, να ρωτάει για την έγκρισή τους.

Christiania

Τι θα δεις και τι θα κάνεις στην Christiania;

Tip: Εάν επισκεφτείς την Δανία και σου φανούν όλα πανάκριβα -ένας καφές στο χέρι μπορεί να σου κοστίσει 7 ευρώ- ένας τρόπος να μην βάλεις πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να φας και να πιεις είναι να κάνεις την βόλτα σου στην Christiania, που είναι όλα σχετικά πιο οικονομικά λόγω του συνεργατικού χαρακτήρα των μαγαζιών της.

Εκεί, μπορείς να δοκιμάσεις το χαρακτηριστικό δανέζικο γλυκό kage, ένα γευστικό κέικ.

Ακόμη, μπορείς να κάτσεις για έναν καφέ ή μία μπύρα σε ένα από τα αμέτρητα cafe, bar και εστιατόριά της ενώ είναι και η ευκαιρία σου να δοκιμάσεις την αυθετική δανέζικη κουζίνα.

Ταυτόχρονα, στην περιοχή λαμβάνουν χώρα πολλές εκθέσεις και συναυλίες που έχουν πάντα χαμηλή σε κόστος ή δωρεάν είσοδο.

Μην χάσεις το Science & Cocktails, ένα παλιό σινεμά που μετατράπηκε σε bar όπου θα ακούσεις… επιστημονικές διαλέξεις ενώ πίνεις το ποτό σου. Ναι, σωστά διάβασες.

Ακόμη, εάν είσαι fan του σκέιτμπορντ, υπάρχει μία από τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς ράμπες. Το ALIS Wonderland, ο παράδεισος του κάθε σκεϊτά.

Christiania

Fun Fact: Παρά τον αυθεντικά «επαναστατικό» της χαρακτήρα, η Christiania είναι πόλος έλξης των… αναρχοτουριστών. Η συγκεκριμένη κατηγορία ταξιδιωτών επισκέπτεται σταθερά περιοχές όπως η Christiania, το Βερολίνο, τα Εξάρχεια κ.ά ώστε να νιώσουν τον αντισυμβατικό χαρακτήρα μίας πόλης, χαρακτηριστικό το οποίο είναι πολύ «μόδα» στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια.

Σκέφτεσαι να επισκεφτείς την Κοπεγχάγη; Αποθήκευσε αυτό το άρθρο στους σελιδοδείκτες σου και μην χάσεις την ευκαιρία να δεις την ιδιαίτερη αυτή δανέζικη πόλη.

Φωτογραφίες: Shutterstock.com

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

5 πράγματα που θα δεις μόνο στα Rooms to Let των νησιών – Το 3ο φωνάζει «ελληνικό καλοκαίρι»

Μύκονος: Nammos, SantAnna και Scorpios βρίσκονται στην 10άδα με τα πιο δημοφιλή beach clubs στο TikTok

Τα 5 πράγματα που κάνουν το Αιγαίο μπας κλας σε σχέση με το Ιόνιο