«Ελάτε γρήγορα. Δοκιμάζω τα αστέρια», φώναξε ο Ντομ Πιερ Περινιόν, ο Βενεδικτίνος μοναχός που γεννήθηκε στην Καμπανία (Champagne) το 1638, αφού ήπιε μια γουλιά από τον αφρώδη οίνο που είχε μπροστά του.

Το όνομά του πήρε ένας από τους διάσημους αμπελώνες του κόσμου ο οποίος παράγει την Dom Perignon μια vintage σαμπάνια που γίνεται μόνο τις καλές χρονιές και αποκλειστικά από Σαρντονέ και Πινό νουάρ με τα ποσοστά τους να αλλάζουν ανάλογα την χρονιά.

Η σαμπάνια παράγεται στο μοναδικό terroir ή στα αμπελουργικά όρια της περιοχής. Επιπλέον, η αληθινή σαμπάνια μπορεί να παρασκευαστεί μόνο από σταφύλια Σαρντονέ, Πινό νουάρ και Πινό μενιέ. Στην αγορά μπορείς να βρεις εκατοντάδες ετικέτες με αφρώδεις οίνους όπως το Crémant (από τη Γαλλία), το Prosecco (από την Ιταλία), το Espumante (από την Πορτογαλία) ή το Cava (από την Ισπανία), κανένας από αυτούς όμως δε μπορεί να χρησιμοποιεί τον λέξη «σαμπάνια».

Όσοι αγαπάτε τους δρόμους του κρασιού, τα οινοποιοία και το καλό φαγητό οφείλεται μια φορά στη ζωή σας να ταξιδέψετε στην περιοχή.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τη Καμπανία

Ενώ η παραγωγή σαμπάνιας δεν σταματά ποτέ, υπάρχουν ορισμένες εποχές γύρω από τις οποίες πρέπει να προγραμματίσετε το ταξίδι σας στην περιοχή. Ως επί το πλείστον, οι χειμερινοί μήνες δεν είναι ιδανικοί για να ταξιδέψετε στην περιοχή.

Η άνοιξη φέρνει τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης των σταφυλιών, καθώς και την επαναλειτουργία των κέντρων γευσιγνωσίας των αμπελώνων. Τα τέλη της άνοιξης είναι μια εξαιρετική στιγμή για να σχεδιάσετε μια ποδηλατική περιήγηση γύρω από τη σαμπάνια: υπέροχος καιρός, λιγότερος κόσμος και άφθονη σαμπάνια από την περσινή συγκομιδή για να δοκιμάσετε και να απολαύσετε.

Η περίοδος συγκομιδής ξεκινά τον ερχόμενο Ιούλιο, με αποκορύφωμα την ειδική Fête du Cochelet της περιοχής, σηματοδοτώντας το τέλος του τρύγου σταφυλιών (που ονομάζεται les vendages στα γαλλικά) στις αρχές έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Πώς θα φτάσετε στην Καμπανία

Ευτυχώς, η Καμπανίας είναι μία από τις πιο εύκολα προσβάσιμες περιοχές από το Παρίσι. Οι κύριες επιλογές μεταφοράς είναι με τρένο, λεωφορείο και το αυτοκίνητο. Σας συνιστούμε να έχετε ως βάση σας την πρωτεύουσα της περιοχής, Ρεμς.

Αξίζει να επισκεφτείτε τον καθεδρικό ναό της πόλης, τo Καθεδρικό ναό της Ρενς που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Μαζί με τη Βασιλική του Σαιν Ρεμί, τις γαλατικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες αλλά και την αμυντική γραμμή οχυρών που κατασκευάστηκε κατά το 19ο αιώνα, αποτελούν ορισμένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης. Το Μουσείο της Παράδοσης λειτουργεί στο σημείο όπου συνθηκολόγησε η Βέρμαχτ.

Με τρένο

Λιγότερο από σαράντα λεπτά από το Παρίσι μέσω του τρένου υψηλής ταχύτητας TGV INOUI. Υπάρχουν περίπου 20 δρομολόγια τρένων την ημέρα από το σιδηροδρομικό σταθμό Gare de l’Est του Παρισιού. Αυτή η επιλογή είναι επίσης ιδανική για όσους δεν επιθυμούν να οδηγήσουν και θέλουν να απολαύσουν λίγη σαμπάνια παραπάνω.

Με λεωφορείο

Η πιο οικονομική επιλογή, το λεωφορείο από το Παρίσι προς την πρωτεύουσα της περιοχής, τη Ρεμς, κοστίζει μόνο λίγα ευρώ. Ωστόσο, το ταξίδι ξεπερνά τις τρεις ώρες.

Με αυτοκίνητο

Οι επισκέπτες που σχεδιάζουν να περάσουν λίγες μέρες στη Καμπανία θα φτάσουν στην Ρεμς σε λιγότερο από δύο ώρες οδήγησης. Το ταξίδι προς τη Ρεμς δεν είναι πολύ μεγάλο. Η απόσταση από το Παρίσι είναι μόλις 160 χιλιόμετρα.

Πόσο καιρό πρέπει να περάσω στη Καμπανία

Υπάρχουν πέντε οινοπαραγωγικές περιοχές στην επαρχία: Αούμπε, Κοτ ντε Μπλανς, Κοτ ντε Σεζάν, Μοντάνιε ντε Ρενς και Βαλέ ντε λα Μάρν.

Η περιοχή συνορεύει με το Βέλγιο στα βόρεια, τη Λωραίνη στα ανατολικά, τη Φρανς-Κοντέ και τη Βουργουνδία στα νότια, και την περιοχή του Παρισιού και τη Πικαρντί στα δυτικά.

Για όσους έχουν μόνο μία ή δύο ημέρες για να επισκεφθούν την περιοχή, θα συνιστούσαμε να δείτε τη Ρεμς και τα περίχωρά της, σχεδιάζοντας επισκέψεις σε ένα έως τρία οινοποιεία σαμπάνιας στην περιοχή, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το σιδηροδρομικό σταθμό και το ένα το άλλο. Αξιοσημείωτοι αμπελώνες κοντά στην πρωτεύουσα περιλαμβάνουν το Maison Mumm, το Veuve Clicquot και το Champagne Pommery.

Ενώ η Ρεμς είναι η πρωτεύουσα της βιομηχανίας κρασιού της Σαμπάνιας, οι πιο δημοφιλείς επισκέψεις σε οίκους σαμπάνιας είναι αυτές στην μικρότερη πόλη, το  Επερνάι, 25 χλμ νότια της Ρεμς.

Το Επερνάι βρίσκεται στην καρδιά της «οινοπαραγωγικής περιοχής Champagne» και φιλοξενεί πολλούς από τους πιο διάσημους παραγωγούς σαμπάνιας, συμπεριλαμβανομένων των Moët & Chandon και Perrier-Jouët

Καθώς η πόλη είναι μικρή, είναι εύκολο να επισκεφθείτε πολλά σπίτια ή κελάρια με σαμπάνια, ακόμα και με τα πόδια!

Επί του παρόντος, υπάρχουν 370 οινοποιεία που είναι μέλη της Union des Maisons de Champagne (UMC). Σχεδόν κάθε αληθινή σαμπάνια που έχετε πιει θα έχει προέλθει από ένα μέλος του UMC, γεγονός που καθιστά εύκολη την ανίχνευση της προέλευσης του κρασιού σας.

Για να τους ανακαλύψετε μπορείτε να ακολουθήσετε τα γνωστά wine trails και τις πινακίδες που θα σας καθοδηγήσουν. Τα καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια κρασιού ξεκινούν από τη Ρεμς και από το Epernay, που υποδεικνύονται με καφέ πινακίδες «route des vins» για αυτοκίνητα και πράσινους σηματοδότες για μονοπάτια ποδηλασίας. 

Αυτά οδηγούν τους επισκέπτες στους διάσημους αμπελώνες και σε χωριά όπου – ανάλογα με την εποχή του χρόνου – μικρά σπίτια σαμπάνιας, πολλά από αυτά οικογενειακά, μπορεί να είναι ανοιχτά για γευσιγνωσία σαμπάνιας, άμεσες πωλήσεις και ακόμη και ξεναγήσεις.

Οι αμπελώνες που θα επισκεφτείτε στην Καμπανία εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τα γούστα, τον προϋπολογισμό και το χρόνο σας.

Λίγα λόγια για τη Σαμπάνια

Το μεγαλύτερο μέρος της σαμπάνιας που παράγεται σήμερα είναι “μη-vintage“, που σημαίνει ότι είναι μια μίξη σταφυλιών από πολλαπλές σοδειές.

Το μεγαλύτερο μέρος της βάσης θα είναι από ενός μόνο έτους του τρύγου με τους παραγωγούς να αναμειγνύουν ποσοστό από 10-15% (ακόμη και σε ποσοστό 40%) του οίνου από ώριμα σταφύλια .

Εάν οι συνθήκες μιας συγκεκριμένης εποχής είναι ευνοϊκές, ορισμένοι παραγωγοί θα κάνουν ένα “vintage” κρασί που πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον κατά 85% των σταφυλιών από το έτος συγκομιδής.

Σύμφωνα με κανονισμούς των σαμπανιζέ κρασιών, τα σπίτια που κάνουν τόσο Vintage και μη εκλεκτής ποιότητας κρασιά επιτρέπεται να χρησιμοποιούν περισσότερο από το 80% της συγκομιδής του συνολικής εσοδείας για την παραγωγή σαμπάνιας.

Σε λιγότερο ιδανικές χρονιές, ορισμένοι παραγωγοί θα παράγουν ένα κρασί από μόνο αυτό το μοναδικό Vintage και θα εξακολουθεί να ονομάζεται ως μη συγκομιδής και όχι ως Vintage, δεδομένου ότι το κρασί θα είναι κατώτερης ποιότητας και οι παραγωγοί έχουν περιορισμένη επιθυμία να διατηρούν το κρασί για μελλοντική ανάμειξη.

Prestige cuvée

Οι οίνοι τύπου Prestige cuvée είναι ένα ιδιόκτητο μείγμα οίνων (σαμπάνια συνήθως) που θεωρείται η κορυφή της γκάμας του παραγωγού. Διάσημα παραδείγματα περιλαμβάνουν τα “Cristal” του Louis Roederer, “Grand Laurent-Perrier” της Siècle, “Moet & Chandon” Dom Perignon, “Femme Cuvée” Duval-Leroy και “Cuvée Sir Winston Churchill” Pol Roger’s. Γνωστότερο προϊόν βάσης γόητρου είναι η Moet & Chandon Dom Perignon, που ξεκίνησε το 1936 με τον τρύγο του 1921.

Blanc de Noirs

Ο γαλλικός όρος (κυριολεκτικά “λευκό των μαύρων”) για ένα λευκό κρασί που παράγεται εξ’ ολοκλήρου από μαύρα σταφύλια. Μαύρα, κόκκινα, ή σταφύλια που έχουν άσπρη σάρκα και ο χυμός σταφυλιών που λαμβάνεται μετά την ελάχιστη δυνατή επαφή με το φλοιό παράγει κρασί λευκό, το χρώμα του οποίου αντισταθμίστηκε από την μικρή ποσότητα κόκκινων χρωστικών ουσιών του φλοιού και μετατρέπεται σε πιο ανοιχτές αποχρώσεις του κίτρινου, που συχνά περιγράφεται ως λευκό-κίτρινο, λευκό-γκρι, ή ασημί χρώμα.

Πιο συχνά απαντώνται στην πόλη της Καμπανίας, όπου μια σειρά από σπίτια έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα του Bollinger Françaises cuvée Vieilles Vignes στην εισαγωγή ενός προϊόντος βάσης που προέρχεται είτε από Πινότ Νουάρ , Πινότ Μενιέ, ή ένα μίγμα και των δύο.

Το κρασί “Bollinger” φημίζεται για την έντονη πλούσια φύση του και για το γεμάτο σώμα του, το οποίο έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο που έχουν φυτευτεί τα σταφύλια και τη συγκομιδή σε κάποια ενδογενή ιδιότητα των blanc de Noirs σαμπανιών, η οποία συχνά είναι λίγο διαφορετική από τα προϊόντα βάσης, συμπεριλαμβανομένων ένα ποσοστό του Σαρντονέ.

Blanc de Blancs

Ο γαλλικός όρος που σημαίνει «λευκό των λευκών», και χρησιμοποιείται για να ορίσει σαμπάνιες που προέρχονται αποκλειστικά από σταφύλια Σαρντονέ. Το πιο διάσημο παράδειγμα αποτελεί η Ruinart.

Ο όρος χρησιμοποιείται περιστασιακά και σε άλλους αφρώδης οίνους περιφερειών παραγωγής, συνήθως για να υποδηλώσει Σαρντονέ μόνο κρασιά και όχι κάθε αφρώδη οίνο που προέρχεται από άλλες λευκές ποικιλίες σταφυλιών.

Ροζέ Σαμπάνια

Τα κρασιά ροζέ σαμπάνιας (επίσης γνωστή ως ροζ σαμπάνια) που παράγονται είτε αφήνοντας το χυμό των σταφυλιών σε μαύρο διαλυτοποιητή φλοιού για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (γνωστό ως saigneé μέθοδος) ή, συχνότερα, με την προσθήκη μιας μικρής ποσότητας πινό νουάρ, κόκκινο κρασί από τον αφρώδη οίνο Cuvee.

Η σαμπάνια είναι συνήθως φωτεινή στο χρώμα, ακόμη και αν παράγεται με κόκκινα σταφύλια, επειδή ο χυμός εξάγεται από τα σταφύλια χρησιμοποιώντας μια απαλή, διαδικασία που ελαχιστοποιεί το χρόνο που ξοδεύει ο χυμός σε επαφή με τα φλοιό, το οποίο είναι αυτό που δίνει κόκκινο κρασί το χρώμα του.

Η Ροζέ σαμπάνια είναι ένα από τα λίγα κρασιά που επιτρέπει την παραγωγή του ροζέ, με την προσθήκη μικρής ποσότητας κόκκινου κρασιού κατά τη διάρκεια της ανάμειξης. Αυτό διασφαλίζει ένα προβλέψιμο και αναπαραγώσιμο χρώμα, επιτρέποντας ένα σταθερό χρώμα ροζέ από έτος σε έτος.

Λόγω του υψηλού κινδύνου και το κόστος από τη χρήση του , είναι πολύ λίγοι οι παραγωγοί οι οποίοι συνήθως δεν προσθέτουν κανένα επιπλέον κόκκινο κρασί. Αυτές περιλαμβάνουν “Laurent Perrier”, “Louis Roederer”, και “Guy Charbaut”.

Πηγή: Houseandgarden , About-france , Wineenthusiast